Ga naar inhoud

Fellowships Programma

Het in 2023 opgerichte Fellowships programma is bedoeld voor mid-career makers die bezig zijn met een onderzoekstraject binnen het vakgebied Digitale Cultuur. Met dit programma worden makers en/of collectieven gestimuleerd om nieuwe technologieën, thema's en tools te verkennen en samenwerkingen op te starten. Van 2023 t/m 2025 werken jaarlijks drie fellows hun onderzoeksvoorstellen uit, die ze vervolgens presenteren tijdens het Nederlands Film Festival (NFF).

Na een selectie krijgen drie makers/collectieven per jaar de ruimte om op het snijvlak van maatschappij en technologie een onderzoeksvoorstel af te leveren binnen de disciplines wetenschap, beeldende kunst, film, gaming, design of andere vormen van beeldcultuur. Jaarlijks sluit het onderzoek af met een verslag van de onderzoeksresultaten. Na drie jaar wordt het Fellowships programma afgerond en worden de resultaten gepubliceerd op de website van NFF.

Regeling

Als fellow ontvang je een fee van €20.000,- en een werkbudget van €5.000,-. De looptijd van het tweede Fellowships Programma is van september 2024 t/m september 2025. Het traject bestaat uit drie milestonemeetings, drie Fieldtrips en diverse bijeenkomsten met specialisten, gasten en de andere Fellows. De onderzoeksperiode wordt afgesloten met de presentatie van het werk tijdens de tentoonstelling Storyspace die gedurende het festival zal plaatsvinden in de centrale hal van Bibliotheek Neude. Je onderzoek wordt gedeeld met de sector via de communicatiekanalen van het festival.

Inschrijving

Inschrijven voor het Fellowships programma 2024-2025 kan t/m 1 maart 2024 via george@filmfestival.nl.
Je schrijft je in aan de hand van een onderzoeksvoorstel. Dit voorstel beslaat maximaal 5 pagina’s, mag in het Engels of Nederlands worden geschreven en bestaat uit de volgende onderdelen:

• Beschrijving van het voorgestelde onderzoek en onderzoeksvragen;
• Beschrijving van de diverse disciplines die in het onderzoek verenigd worden;
• Relevantie en relatie eigen beroepspraktijk;
• Definiëring van de milestones;
• Beschrijving van hoe het onderzoek gedeeld kan worden met de buitenwereld;
• Lijst van mentoren, coaches of expertise-partner (deze valt buiten de max. 5 pagina’s);
• Initiële begroting van het werkbudget (deze valt buiten de max. 5 pagina’s);
• Een beknopt CV (deze valt buiten de max. 5 pagina’s).
• Portfolio (deze valt buiten de max. 5 pagina’s)

Meer informatie

Inschrijving 2024

Veelgestelde vragen over de Fellowships

20220926 Utrecht NFF22 Holland Film Meeting lunch Foto Marcel Krijgsman 003

Meer projectontwikkeling?

Ben je benieuwd hoe je jouw project verder kunt ontwikkelen? Schrijf je in voor de Professionalsnieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws rondom projectontwikkelingstrajecten voor talent.

Samenwerking beeldsector

Tal van organisaties uit de beeldcultuur werken samen aan het meerjarige fellowshiptraject. Beeld & Geluid, Cinekid, EYE, IDFA, iii, IMPAKT, LIMA, MU Hybrid Art House, Next Nature, Het Nieuwe Instituut, Noorderlicht Internationaal Fotofestival, NP3, SETUP, STRP, Tetem, The Grey Space in the Middle, V2, W139 en Waag Futurelab ondersteunen de makers met kennis en mogelijke doorontwikkeling van het onderzoek. Dankzij de financiële support van het Gieskes-Strijbis Fonds en Creative Humanities Academy van de Universiteit Utrecht krijgen negen makers de kans om de grenzen van het onderzoek uit te bouwen, experimenten aan te gaan en vernieuwingen te ontwikkelen.