Ga naar inhoud
Professionals

NFF zet onderzoekstraject op voor interdisciplinaire makers van digitale beeldcultuur

Vanaf 2023 geeft Nederlands Film Festival jaarlijks drie makers de mogelijkheid om onderzoek te doen. Dit fellowshipprogramma geeft makers en/of collectieven in de digitale beeldcultuur de kans om nieuwe technologieën te verkennen en samenwerkingen op te starten. Het driejarig onderzoek draagt bij aan de professionele ontwikkeling van de maker en vernieuwing van de sector. De eerste onderzoeksvoorstellen presenteren de makers tijdens het Nederlands Film Festival (NFF) op 25 september. Publicatie van de uitkomsten van het onderzoek vindt uiteindelijk plaats via filmfestival.nl.

Traject fellowships

Na een selectie krijgen drie makers/collectieven per jaar de ruimte om op het snijvlak van maatschappij en technologie een onderzoeksvoorstel af te leveren binnen de disciplines wetenschap, beeldende kunst, film, gaming, design of andere vormen van beeldcultuur. De presentatie van de onderzoeksvoorstellen vindt plaats tijdens het NFF. Jaarlijks sluit het interdisciplinair onderzoek af met verslag van de onderzoeksresultaten. Na drie jaar wordt het fellowshipprogramma afgerond en vindt publicatie plaats op de website van NFF.

Het doel van de fellowships is veelvoudig: makers krijgen de kans om nieuwe wegen in te slaan en multidisciplinaire samenwerkingen op te zetten met makers en organisaties uit de beeldcultuur. Ook worden nieuwe inzichten door onderzoeksresultaten gedeeld met nieuwe impulsen voor de sector.

Paulien Dresscher, programmeur Digitale Cultuur van het Nederlands Film Festival: ''Voor het NFF zijn deze fellowships waardevol omdat ze onderzoek laten zien op het grensvlak van storytelling, technologie en maatschappij. Het gaat over de impact van de nieuwste technologieën en hoe wij daar als samenleving, maar ook als makers, filmmakers, publiek en kijkers mee om kunnen gaan.''

Samenwerking beeldcultuursector

Tal van organisaties uit de beeldcultuur werken samen aan het meerjarige fellowshiptraject. Beeld & Geluid, Cinekid, EYE, IDFA, iii, IMPAKT, LIMA, MU Hybrid Art House, Next Nature, Het Nieuwe Instituut, Noorderlicht Internationaal Fotofestival, NP3, SETUP, STRP, Tetem, The Grey Space in the Middle, V2, W139 en Waag Futurelab ondersteunen de makers met kennis en mogelijke doorontwikkeling van het onderzoek. Dankzij de financiële support van het Gieskes-Strijbis Fonds en Creative Humanities Academy van de Universiteit Utrecht krijgen negen makers de kans om de grenzen van het onderzoek uit te bouwen, experimenten aan te gaan en vernieuwingen te ontwikkelen.

Benieuwd naar meer Digitale Cultuur?

Kom dan 22 t/m 28 september naar de expositie Storyspace in Utrecht. Hier bewonder en ervaar je de werken die zijn geselecteerd voor het Gouden Kalf voor de Beste Digitale Cultuurproductie 2023.

ga terug