Ga naar inhoud

Selectie Gouden Kalf Digitale Cultuur 2024 bekend en introductie Gouden Kalf van het Publiek voor Lange Documentaire

Voor de Gouden Kalf Competitie voor Beste Digitale Cultuurproductie 2024 zijn tien projecten geselecteerd die het publiek tijdens het Nederlands Film Festival kan ervaren van 20 t/m 26 september in Bibliotheek Utrecht op de Neude. De werken maken deel uit van de expositie Storyspace waar alles draait om vernieuwende en originele verhalen. De uitreiking van het Gouden Kalf Digitale Cultuur 2024 vindt plaats tijdens het EY Gouden Kalveren Gala op 27 september. Op deze avond wordt ook het nieuwe Gouden Kalf van het Publiek Lange Documentaire gelanceerd voor de best bezochte Nederlandse documentaire in de Nederlandse bioscopen en filmtheaters. Dit nieuws werd vandaag tijdens de persdag van het Nederlands Film Festival bekendgemaakt.

Selectie Gouden Kalf Digitale Cultuur
Dit jaar komen tijdens Storyspace verhalen tot leven met VR-documentaires en -ervaringen, immersieve installaties, gaming en performances. In deze werken loop je door digitale droomlandschappen, scroll je door aangrijpende oorlogsverhalen, speel je als je eigen schaduw en onderzoek je de menselijke verbinding in dit digitale tijdperk. Uit de tien hieronder vermelde producties nomineert de jury drie projecten die meedingen naar het Gouden Kalf voor Beste Digitale Cultuurproductie 2024 waarvan de uitreiking op 27 september is.

de 10 geselecteerde producties voor digitale cultuur 2024 De 10 geselecteerde producties voor Beste Digitale Cultuurproductie 2024

De geselecteerde producties (alfabetisch), maker(s) en productiebedrijf

Anouschka – Tamara Shogaolu (Ado Ato Pictures, Ado Ato Interactive)
Dans Dans Revolutie – Lisa Weeda, BrotherTill (Theater Bellevue)
Eigengrau Pavilion – Zalán Szakács (Zalán Szakács)
Emoticons Don’t Have Wrinkles – Luna Maurer (Luna Maurer)
Floating with Spirits – Juanita Onzaga (Cassette For Timescapes, Tarantula, Studio Biarritz)
Flow – Adriaan Lokman (Valk Productions)
Reinforced Learning – Jeroen van Loon (Studio Jeroen van Loon)
SCHiM – Ewoud van der Werf, Nils Slijkerman (Extra Nice)
Shadowtime – Sister Sylvester, Deniz Tortum (Institute of Time)
Songs for a Passerby – Celine Daemen (Silbersee)

Gouden Kalf van het Publiek Lange Documentaire
Vanaf de komende festivaleditie zijn er twee publieksprijzen: het Gouden Kalf van het Publiek Speelfilm en het Gouden Kalf van het Publiek Lange Documentaire. De twee publieksprijzen worden uitgereikt aan de producent van de best bezochte speelfilm en best bezochte lange documentaire in de bioscopen en filmtheaters tussen 1 september 2023 tot en met 31 augustus 2024. Eerder dit jaar kondigde het Nederlands Film Festival nieuwe Kalveren aan voor series.

Festival 2024
Het NFF is voorvechter van de Nederlandse film. Op het festival zie je de beste en nieuwste Nederlandse films, series, documentaires, Virtual/Augmented/Mixed Reality, games, installaties en voorstellingen. Ga in gesprek met makers tijdens talks over urgente thema's en spraakmakende onderwerpen, beleef de festivalsfeer in Utrecht van 20 tot en met 27 september 2024. De eerste populaire evenementen zijn in de voorverkoop via filmfestival.nl.

Onlangs besloot gemeente Utrecht geen subsidie meer te verstrekken aan het NFF per 2025. De subsidiestop heeft geen gevolgen voor de komende editie van het festival. De komende tijd komt het NFF met meer berichtgeving over het festivalprogramma.

ga terug