Ga naar inhoud

Over het programma

We zien je graag tussen 20 en 27 september 2024 op het Nederlands Film Festival in Utrecht!

Ontmoet filmmakers en ga met hen in gesprek, bekijk als eerste het nieuwste van eigen bodem en beleef film, series en digitale cultuur op unieke wijze. Zie, voel en proef de festivalsfeer in de bioscopen, filmtheaters en cafés tijdens een van de vele filmvertoningen, unieke evenementen of premières waar jij bij kunt zijn.

Sosha Duysker wijst naar links

Mis niets!

Mis geen enkel festivalnieuwtje, meld je aan voor de nieuwsbrief!

Waarom je het festival niet mag missen

  • Uit meer dan 600 Nederlandse films kiezen wij voor jou de 250 beste en meest verrassende.
  • Er is vaak een Q&A na afloop van de film. Tijdens dit nagesprek heb je de kans om al je vragen over de film aan de makers te stellen.
  • We trakteren je graag op een voorfilm. Dat zijn korte films die we als extraatje aanbieden voor de hoofdfilm begint.
  • Je kunt voor sommige premières gewoon kaartjes kopen, je bent welkom op de rode loper!
  • Er zijn films te zien waarvan de kans klein is dat je ze nog een keer in de bioscoop kunt zien.

Programma

Benieuwd wat je op het festival kunt beleven? Hieronder vertellen we je meer over onze programmaonderdelen.

230926 Utrecht Nederlands Film Festival 2023 NFF23 Première Zomervacht LARS LENSINK NFF 42

Premières

Bekijk als eerste het beste van eigen bodem. Bezoek een van onze bijzondere premières en zie Gouden Kalf genomineerden op het festival in september!

20230923 NFF Utrecht Xite 21 Ramon Mangold

Specials

Elk jaar organiseert NFF met verschillende partners speciale filmprogramma's zoals Vice Night, Fullscreen, Queer Day & Short Story Long. Tijdens deze specials komen verrassende en relevante thema's aan bod.

20230925 Utrecht Nederlands Film Festival 2023 NFF23 Masterclass Presidents Daughter FOTO JAIME KORBEE CO CREATOR NFF08

Focus

Heb jij altijd al in het hoofd van een maker willen duiken? Tijdens het festival worden er uitgebreide nagesprekken, Q&A's en themaprogramma's georganiseerd. Er vinden ook Masterclasses plaats waarbij de bioscoopstoel verandert in een comfortabele collegebank. In 2,5 uur kijk je één of meerdere film(s) en worden de makers uitgebreid geïnterviewd over hun werk en visie.

Storyspace Mensen met VR bril op

Storyspace

Verhalen in de vorm van o.a. VR en andere interactieve ervaringen krijgen hier de ruimte die ze verdienen. Kom kijken, ervaren, beleven en verwonder je over de rijkheid die de Nederlandse digitale cultuur biedt.

Bezoekers zitten bij een bord met de festivalplattegrond op de Neude

NFFx030

NFFx030 transformeert de gehele stad Utrecht in een festival. Samen met vele Utrechtse organisaties worden er door de stad verschillende evenementen georganiseerd. Woon een van de live performances, exposities, filmdiners of debatavonden bij en beleef de festivalsfeer in de stad.

Op dinsdag 24 september worden nieuwe en gevestigde filmmakers uitgelicht uit regio Utrecht op de Utrechtdag.

Ena Sendijarević en Renée Soutendijk houden hun Gouden Kalveren tegen elkaar

Gouden Kalf Competitie

Het Gouden Kalf wordt sinds de eerste editie van het festival in 1981 jaarlijks uitgereikt aan onder meer de beste Nederlandse filmmakers, scenarioschrijvers, producenten en acteurs. Tijdens het festival zie je films die kans maken!

Forum van de Regisseurs VEVAM Fonds Prijsuitreiking

Forum van de Regisseurs

In de competitie van het Forum van de Regisseurs doen grensverleggende Nederlandse auteursfilms mee die allemaal één ding gemeen hebben: hun eigenheid. Na elke filmvertoning gaan de curatoren Beri Shalmashi en Hugo Emmerzael uitgebreid in gesprek met de regisseurs over hun drijfveren en visie.

Talent Award Ceremonie SSBU

Nieuwe makers

Ontmoet de makers van morgen! In de NFF Debuutcompetitie zie je ieder jaar diverse producties waarmee veelbelovende nieuwe makers hun officiële debuut maken. In de NFF Studentencompetitie vertonen we een selectie van de afstudeerproducties van de Nederlandse film- en kunstacademies.

NFF Conferentie

Professionals & Talent

NFF Professionals is onderdeel van het Nederlands Film Festival, bestemd voor de Nederlandse vakwereld van av-professionals. Veel van de talks en bijeenkomsten zijn voor iedereen toegankelijk. Zoals de NFF Conferentie en Talentdag. Perfect voor filmliefhebbers die de diepte in willen!

Twee bezoekers onder een dekentje tijdens Brommerbios bij RAUM

Jaarrond

Nog even geduld tot het festival van start gaat. Gelukkig kun je altijd en overal Nederlandse films kijken! Duik nu in het aanbod van Nederlandse producties in de bioscoop, op tv, online en op andere festivals.