Ga naar inhoud

Fellowships Programma

Het in 2023 opgerichte Fellowships programma is bedoeld voor mid-career makers die bezig zijn met een onderzoekstraject binnen het vakgebied Digitale Cultuur. Met dit programma worden makers en/of collectieven gestimuleerd om nieuwe technologieën, thema's en tools te verkennen en samenwerkingen op te starten. Van 2023 t/m 2026 werken jaarlijks drie Fellows hun onderzoeksvoorstellen uit dat ze presenteren tijdens het Nederlands Film Festival.

Na een selectie krijgen drie makers/collectieven per jaar de ruimte om op het snijvlak van maatschappij en technologie een onderzoeksvoorstel af te leveren binnen de disciplines wetenschap, beeldende kunst, film, gaming, design of andere vormen van beeldcultuur. Jaarlijks sluit het onderzoek af met een verslag van de onderzoeksresultaten. Na drie jaar wordt het Fellowships programma afgerond en worden de resultaten gepubliceerd op de website van NFF.

Regeling

Als fellow ontvang je een fee van €20.000,- en een werkbudget van €3.500,-. De looptijd van het Fellowshipsprogramma is van september 2025 t/m september 2026. Het traject bestaat uit drie milestonemeetings, drie Fieldtrips en diverse bijeenkomsten met specialisten, gasten en de andere Fellows, met als hoogtepunt het presenteren van je onderzoek tijdens het Nederlands Film Festival in september. Je onderzoek wordt gedeeld met de sector via de communicatiekanalen van het festival.

Inschrijven voor het Fellowships programma 2025 kon t/m 20 april 2025.

Meer informatie

De Fellows van 2023 - 2024

Fellowships 2023 ARK

ARK over hun Fellowship-onderzoek en ervaring

Het idee dat een kunstwerk slechts één maker heeft, waarbij de individuele kunstenaar met zijn unieke artistieke visie en stijl het werk definieert, is geleidelijk aan het veranderen. Technieken worden steeds complexer – denk aan AI – en vereisen multidisciplinaire benaderingen. Lang leve het collectief!

Spela petric fot anze sekelj min scaled

Špela Petrič over haar Fellowship-onderzoek en ervaring

We worden overspoeld door AI: hoe gevaarlijk is het, en hoe gaat het onze samenleving vormen? In haar onderzoek vraagt ze zich af hoe de mens er uit zou zien als die door AI 'gezonder' is gemaakt. Ze start op een plek waar AI al ingezet wordt: de tomatenteelt.

Portret Tina Farifteh Fellowships 2023

Tina Farifteh over haar Fellowship-onderzoek en ervaring

Waarom halen we de ene vluchteling op met onze eigen auto en laten we de ander verdrinken bij de grenzen van Europa? Haar onderzoeksvoorstel Empathic Rage, bouwt voort op deze vraag en gaat over hoe je empathie en woede kan inzetten om de wereld te redden.

Veelgestelde vragen over de Fellowships

20230924 Utrecht Nederlands Film Festival 2023 NFF23 Digitale Cultuur Over fellows battles en winnaars SSBU Blauwe Zaal FOTO MOMENTTOM com NFF 11

Blijf op de hoogte!

Ben je benieuwd hoe je jouw project verder kunt ontwikkelen? Schrijf je in voor de Professionalsnieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws rondom projectontwikkelingstrajecten voor talent.

Samenwerking beeldsector

Tal van organisaties uit de beeldcultuur werken samen aan het meerjarige fellowshiptraject. Beeld & Geluid, Cinekid, EYE, IDFA, iii, IMPAKT, LIMA, MU Hybrid Art House, Next Nature, Het Nieuwe Instituut, Noorderlicht Internationaal Fotofestival, NP3, SETUP, STRP, Tetem, The Grey Space in the Middle, V2, W139 en Waag Futurelab ondersteunen de makers met kennis en mogelijke doorontwikkeling van het onderzoek. Dankzij de financiële support van het Gieskes-Strijbis Fonds en Creative Humanities Academy van de Universiteit Utrecht krijgen negen makers de kans om de grenzen van het onderzoek uit te bouwen, experimenten aan te gaan en vernieuwingen te ontwikkelen.