Ga naar inhoud

Academy

De nominaties en winnaars van de Gouden Kalveren, worden in de categorieën speelfilm en lange documentaire bepaald door middel van het Academysysteem. Het concept voor deze vorm van selectie en bekroning is ontwikkeld door het Nederlands Film Festival en de in 2013 opgerichte Dutch Academy For Film (DAFF). Op deze pagina vind je meer informatie over de Academy en het stemproces.

Ena Sendijarević en Renée Soutendijk houden hun Gouden Kalveren tegen elkaar

Winnaars Gouden Kalveren 2023 bekend!

Vrijdagavond 29 september zijn de Gouden Kalveren 2023, de Grote Prijzen van de Nederlandse Film, uitgereikt tijdens het EY Gouden Kalveren Gala.

Goud Kalf 5

Nominaties Gouden Kalf Competitie 2023

Op zondag 24 september zijn de Gouden Kalf-nominaties bekend gemaakt. Op het NFF zijn de genomineerden in de categorieën Beste Film en Beste Lange Documentaire nog in de bioscopen te zien. Bekijk de genomineerden en bestel tickets via de knoppen hieronder.

Beste Lange Documentaire

Academy Filmoverzicht

NFF Infographic Academy website groot

Wil je meestemmen?

Een grote groep vakgenoten kiest zelf jaarlijks de nominaties en de winnaars, zoals ook bij internationale competities en filmprijzen als de Oscars, de Bafta’s en de Césars. De groep stemgerechtigden bestaat uitsluitend uit de leden van de Dutch Academy For Film (DAFF). Nieuwe Gouden Kalf-winnaars ontvangen een jaar gratis lidmaatschap. Ook Nederlandse winnaars van hoofdprijzen van A-filmfestivals, IFFR, IDFA, Oscars en EFA’s krijgen dit aanbod.

Om in aanmerking te komen voor het lidmaatschap van de DAFF moeten aspirant-leden voldoen aan de onderstaande criteria:
  • Filmmakers: Drie hoofdcredits binnen één discipline (dus bijvoorbeeld als regisseur). Producties die hiervoor in aanmerking komen zijn speelfilms, korte films, tv-drama, lange documentaires, korte documentaires, tv-documentaires.
  • Voor de Industry-sectie komen filmprofessionals (o.a. filmdistributeurs, casting directors, agenten en consulenten) in aanmerking. Als je je aanmeld voor deze sectie, wordt gevraagd om een korte motivatie en een loopbaanomschrijving.
  • Voordracht door drie huidige DAFF-leden.

Het bestuur van de DAFF beslist of een aspirant-lid wordt toegelaten tot de Academy.

DAFF NFF logo dikke gouden rand

Inschrijven en kosten lidmaatschap

De standaard contributie bedraagt € 175,- (excl. BTW) per jaar. Voor Industry-leden bedraagt de contributie € 350,- (excl. BTW). De contributie wordt in twee termijnen afgeschreven.

Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Het Nederlands Film Festival en de Dutch Academy For Film

Het Nederlands Film Festival (NFF) en de Dutch Academy for Film (DAFF) werken samen vanuit het gedeelde belang bij een sterke en vitale filmsector in Nederland. Het meest zichtbaar is de samenwerking in de jaarlijkse Gouden Kalf Competitie, waarin de DAFF-leden mede de selectie, nominaties en winnaars bepalen voor speelfilms en lange documentaires. Daarnaast werken NFF en DAFF samen in het organiseren van sectorevenementen zoals NFF Extended en DAFF Diners. Tijdens het Nederlands Film Festival zijn de DAFF en haar leden zichtbaar betrokken als experts, juryleden en uitreikers van de Gouden Kalveren. Ook organiseren de DAFF en het NFF jaarlijks gezamenlijk de genomineerdenbijeenkomst voor de gehele Gouden Kalf Competitie, alsmede als een stemmersbijeenkomst om alle stemmers te bedanken voor hun inzet.

Inkesta

De stemrondes voor de Gouden Kalveren worden gefaciliteerd door Inkesta.