Ga naar inhoud
Digitale Cultuur

Nederlands Film Festival verwelkomt nieuwe lichting interdisciplinaire makers als Fellows 2024-2025

Radical Data, Simone C Niquille en Victorine van Alphen starten onderzoek naar digitale beeldcultuur

Twee nieuwe makers en een collectief zijn geselecteerd voor het Fellowshipsprogramma Digitale Cultuur van het Nederlands Film Festival. Simone C Niquille, Victorine van Alphen en Radical Data bestaande uit Jo Kroese en Rayén Mitrovich hebben hun sporen verdiend als interdisciplinaire makers en starten als tweede lichting met het onderzoek naar nieuwe technologieën en storystelling. Het Nederlands Film Festival (NFF) is initiatiefnemer van het Fellowshipsprogramma waar binnen met vele organisaties wordt samengewerkt. Het driejarige onderzoek geeft een impuls aan de professionele ontwikkeling van de maker en draagt bij aan vernieuwing van de sector op het snijvlak van maatschappij en technologie binnen de disciplines wetenschap, beeldende kunst, film, gaming, design of andere vormen van beeldcultuur.

Belang van onderzoek
Afgelopen jaar is het Fellowships programma Digitale Cultuur gelanceerd met makers Špela Petrič, Tina Farifteh en het collectief ARK. Hun resultaten zijn tijdens het festival te zien in Storyspace. Op maandagmiddag 23 september gaan deze Fellows in gesprek met het publiek over hun bevindingen.

Kunstenaar en biomedisch wetenschapper Petrič, deelnemer van de eerste lichting, over het belang van de ruimte voor onderzoek binnen digitale beeldcultuur: "Omdat dit de eerste keer is dat ik met data-archieven te maken heb, zijn feedback en mentorschap van onschatbare waarde. Dat wordt door het NFF Fellowship aangeboden via hun netwerk van filmmakers en theoretici."

Paulien Dresscher, NFF-programmeur Digitale Cultuur:
"Voor kunstenaars en makers is het vinden van tijd en ruimte voor het doen van fundamenteel onderzoek een uitdaging. En dat terwijl dit zo essentieel is voor de vernieuwing en ontwikkeling van de eigen beroepspraktijk en van de sector. Het is waanzinnig mooi om te zien wat er gebeurt als je een groep geïnspireerde makers vanuit verschillende disciplines in gesprek laat gaan over essentiële vragen rondom technologie en maatschappij. Het is een spannend en bijzonder traject, waarbij we heel blij zijn dat we de resultaten ook tijdens Storyspace, voor zo’n breed publiek, mogen delen."

Biografieën makers en onderzoeksopzetten

Fellow simone

Simone C Niquille

Simone C Niquille is een ontwerper en onderzoeker gevestigd in Amsterdam. Via technoflesh Studio produceert ze films en tekst die de computer als *de* nieuwe optica onderzoeken. In haar werk richt ze zich op visionaire technologieën en de beelden die de computer genereert - van computervisie, 3D-animatie, computationele fotografie tot synthetische trainingsdatasets.

In haar onderzoeksperiode houdt Niquille zich bezig met de vraag hoe storytelling kan worden gebruikt om de geschiedenis van computervision technologie en kindertelevisie te verweven. Hierbinnen zal ze zich specifiek richten op de uitleg van machine learning: het uitleggen, documenteren en commentaar geven op de ontwikkeling. Tegelijkertijd wordt die technologie ook gebruikt om de kinderserie zelf te maken.

Fellow radical

Radical Data

Radical Data, opgericht door Jo Kroese en Rayén Mitrovich, is een collectief van experts in wiskunde, technologie, dans en design. Ze geloven in het zorgvuldige gebruik van data om een autonome, rechtvaardige en vreugdevolle wereld te bevorderen. Radical Data creëren data-analyses en digitale tools die doordrongen zijn van queerness en dekolonialiteit.

In hun onderzoeksvoorstel houden ze zich bezig met ‘Applied Science Fiction’. Dit is een onderzoekstraject om nieuwe, krachtige verhalen te vertellen die zich onttrekken aan de tweedeling van technologische dystopia en utopia. Met deze ‘derde weg’ willen ze nieuwe gedurfde verhalen over de toekomst creëren.

Fellow victorine

Victorine van Alphen

Victorine van Alphen is een transdisciplinair onderzoeker, audiovisueel kunstenaar, futuroloog, curator en filosoof uit Amsterdam. In haar werk speelt ze met ons heden vanuit een toekomstperspectief. Ze is geïntrigeerd door de menselijke spanning tussen zintuiglijke ervaring en rationaliteit, tussen zintuigen en systemen, en creëert en bespreekt de betekenis door het experimentele gebruik van verschillende media en methoden. In 2021 won ze met haar werk IVF-X: Posthuman Parenting in Hybrid Reality het Gouden Kalf voor Beste Digitale Cultuurproductie.

In het onderzoeksproject The Oracle: a Transformance gaat van Alphen aan het werk met een futuristisch levens- en technologie-bevestigend ritueel voor mens, robot en beeld waarin de toeschouwer op een immersieve, sensuele en opzwepende manier wordt meegenomen in een ‘hypermediale’ choreografie. Haar hoofdvraag richt zich op hoe we ons kunnen verhouden tot een onbekende en ‘post-fysieke’ oftewel hybride toekomst waarin (mensen)leven en technologie versmelten.

Begeleiding en samenwerking
Het Fellowshipsprogramma is een initiatief van het NFF met steun van het Gieskes-Strijbis Fonds. Het NFF selecteert de fellows en laat zich adviseren door externe deskundigen. De negen midcareer-makers worden door NFF-programmeur Digitale Cultuur Paulien Dresscher begeleid gedurende hun Fellowship. Binnen het driejarige programma wordt samenwerking gezocht met tal van organisaties uit de beeldcultuur: Beeld & Geluid, Cinekid, EYE, IDFA, iii, IMPAKT, LIMA, MU Hybrid Art House, Next Nature, Nieuwe Instituut, Noorderlicht Internationaal Fotofestival, NP3, SETUP, STRP, Tetem, The Grey Space in the Middle, V2, W139 en Waag Futurelab. Zij ondersteunen de makers met kennis en mogelijke doorontwikkeling van het onderzoek. Het Fellowshipprogramma is een samenwerking met de Creative Humanities Academy (CHA) van de Universiteit Utrecht. Daarnaast zijn ook onderzoekers vanuit de Hogeschool van Amsterdam, Universiteit van Amsterdam, de Erasmus Universiteit en Universiteit Leiden betrokken. Er zijn drie milestone meetings per jaar waarin de Fellows de stand van zaken van hun onderzoek presenteren aan elkaar en andere experts.

ga terug