Ga naar inhoud

Organisatie

Het Nederlands Film Festival is het unieke podium waar jaarlijks uitsluitend films, documentaires, series en digitale producties van Nederlandse bodem worden samengebracht.

Wij zijn een landelijk festival, geworteld in en creatief verbonden met de stad en de regio Utrecht. Door honderden Nederlandse films met verrassende perspectieven te presenteren bieden wij een spiegel van de Nederlandse samenleving. Hierbij worden de tijdsgeest, maatschappelijke ontwikkelingen, problemen en kansen herkenbaar in beeld gebracht. Daarnaast is het festival een ontmoetingsplek voor makers en publiek. We brengen Nederlandse makers samen om kennis en ideeën uit te wisselen en om te debatteren over actuele ontwikkelingen. Het festival draagt bij aan een gezonde audiovisuele sector.

De 44e editie van het festival vindt plaats van 20 t/m 27 september 2024.

Onze drie pijlers

NFFL02 meerjarenplan Provincie v3 images 7 1

Het NFF brengt publiek in contact met producties van eigen bodem

Als landelijk festival brengen we het Nederlandse publiek
het hele jaar door in aanraking met Nederlandse films, series,
digitale producties door deze actief te promoten en te tonen.
Verbinding en ontmoeting staan centraal: tussen makers en
publiek, jong en oud, gevestigde makers en aanstormende
talenten en diverse film- en festivalliefhebbers uit de regio
Utrecht, de rest van Nederland en het buitenland. We willen alle
kinderen en jongeren in Nederland bereiken met Nederlandse
producties en streven ernaar toegankelijk te zijn voor iedereen
die het festival wil bezoeken.

Het NFF staat midden in de samenleving en weerspiegelt de tijdsgeest

Het festival staat midden in de maatschappij. We benadrukken deze rol door onze selectie van relevante, urgente en actuele producties. Wij streven ernaar een uiteenlopend publiek te bereiken door oog te houden voor verscheidenheid in onderwerpen en representatie van verschillende mensen. Door ontmoetingen te organiseren en in gesprek te gaan met makers en publiek bieden we andere perspectieven en belichten we vanuit uiteenlopende invalshoeken sociaal maatschappelijke thema’s.

Het NFF draagt bij aan een gezonde audiovisuele sector in Nederland

Het NFF zorgt voor een florerende industrie door makers te stimuleren en door actief bij te dragen aan talentontwikkeling. Het NFF is voor makers het platform waar alles samenkomt: zij maken kennis met belangrijke stakeholders, leren in sessies over de actuele stand van zaken in de audiovisuele sector, en worden geïnspireerd door premières, presentaties en ontmoetingen met elkaar. Talent wordt door het NFF op een laagdrempelige manier gestimuleerd om zich te blijven ontwikkelen.

Ons filmprogramma

Wij presenteren het nieuwste en meest onderscheidende aanbod van Nederlandse bodem. Daartoe cureert het NFF actief voor het festival: uit het jaarlijkse aanbod van circa 600 titels selecteert het NFF ongeveer 250 producties.

230924 Utrecht Nederlands Film Festival 2023 NFF23 Ultrakort LARS LENSINK NFF 10

Onze keuzes maken we op basis van selectiecriteria die zowel voor films als voor series en digitale producties gelden:

  • Het verhaal is oorspronkelijk en verrassend. De thematiek die wordt aangesneden is niet eerder op deze manier over het voetlicht gebracht.
  • Het onderwerp doet ertoe, is actueel of heeft een link met de actualiteit.
  • Spanning en verrassing zijn zo gedoseerd dat het verhaal van begin tot eind boeit.
  • De maker laat een eigenzinnige kijk op het thema zien, op een manier die de kijker uitdaagt: het verhaal kent meerdere lagen.
  • Professionaliteit in alle vakgebieden is van belang en zichtbaar in het eindresultaat. Er is sprake van ambitie, vernieuwing en lef om buiten de gebaande paden te gaan.
  • Voor een ervaren maker is de productie een volgende stap in de ontwikkeling van het oeuvre. In vorm noch inhoud is er sprake van een herhaling van zetten.
20230923 nff23 utrecht neude autobioscoop 017 1
Sosha Duysker wijst naar links

Altijd up-to-date

Schrijf je nu in voor een van onze nieuwsbrieven!