Ga naar inhoud

Voortgezet onderwijs

Dagelijks bekijken miljoenen jongeren videocontent. Maar begrijpen ze de context en de totstandkoming van deze beelden? Stoom je leerlingen klaar om beeldbewuste kijkers én makers te worden aan de hand van filmeducatie! Leer hen kritisch kijken tijdens een bioscoopervaring op het festival en laat je klas in een nagesprek vragen stellen over het onderwerp en het maakproces. Ook nagesprekken met makers zorgen voor context en achtergrond.

Voor het voortgezet onderwijs vind je op het Nederlands Film Festival (tussen 20 en 27 september) voor elk leerjaar diverse filmprogramma’s uit de Nederlandse filmcultuur die aansluiten op relevante thema’s, vakken en de belevingswereld van de leerlingen.

Meld je klas aan voor het festival!

Wat krijg je allemaal bij een festivalbezoek?

  • Keuze uit de nieuwste en met zorg geselecteerde festivalfilms of een uitgebreide workshop filmmaken (Junior Gouden Kalveren);
  • Speciaal voor de films ontwikkeld lesmateriaal ter voorbereiding of verwerking van het festivalbezoek;
  • Uniek inkijkje in het maakproces van de films;
  • Een onvergetelijke dag met je klas in de bioscoop in Utrecht.
Kosten: slechts €5,50 per leerling.

Betaling met de CJP Cultuurkaart is mogelijk.

Programma

Jongeren in de zaal bij de vertoning van Ithaka

Film in de bioscoop

Met het NFF Educatieprogramma voor het voortgezet onderwijs ga je voor een echte NFF-bioscoopervaring met de hele klas. Je kiest een film aansluitend bij leerdoelen en het leerjaar van je leerlingen. Bij de film ontvang je een bijbehorend lespakket dat inspeelt op de thematiek van de film en de basisprincipes van Filmeducatie.

20220927 Utrecht NFF22 Junior Kalveren uitreiking Foto Marcel Krijgsman 013

Workshop Junior Gouden Kalveren

Maak je eigen film en ding mee naar een Junior Gouden Kalf! Filmmakers in de dop maken tijdens deze drie uur durende workshop zelf een korte, één minuut durende film. Dat doen ze met het overkoepelende festivalthema ‘Voorvechters’ in gedachten en onder begeleiding van een ervaren filmdocent die hen de basisprincipes van het filmmaken leert. Alle resultaten kunnen in de prijzen vallen tijdens het Junior Kalveren Gala, een feestelijke uitreiking op woensdagochtend 25 september. Uiteraard inclusief rode loper!

Filmhub Inspiratiemiddag Claudia Rison fotografie 02559

Lerarenavond: film & burgerschap

Dinsdag 24 september van 19:00 tot 21:30

Voor elk leerdoel en vak is een goede film voor het onderwijs te vinden - of je nu op het basisonderwijs lesgeeft of geschiedenisleraar bent. Maar wat maakt een film geschikt voor een specifieke les? Sluit je aan bij deze gratis lerarenavond en maak nader kennis met filmeducatie! Aan de hand van zorgvuldig geselecteerde fragmenten en thema’s uit festivalfilms, onderzoeken we waarom juist deze zo geschikt zijn voor specifiek het burgerschapsonderwijs. Een leerzame én feestelijke samenwerking van het Nederlands Film Festival en Filmhub Midden.

Publiek in de zaal

Naast het festival biedt het NFF een jaarrond educatieprogramma aan.

Zo bieden wij in samenwerking met Netwerk Filmeducatie, Schooltv en de NPO iedere maand een nieuwe schoolfilm aan inclusief lespakket. Ook publiceren we lesmateriaal wat je vandaag nog in je klas kunt gebruiken.

Header nieuwsberichten 1

Op de hoogte blijven voor de inschrijvingen van 2024?

Meld je aan voor de nieuwsbrief!