Wat gebeurt er precies als je met zoveel verschillende mensen werkt zonder dat iemand de leiding neemt?
Senka: Het bijzondere aan dit soort samenwerkingen is dat je je vakgebied overstijgt en de grenzen tussen disciplines lijken te vervagen. Valentin: Tegelijkertijd vertraagt het ook processen en lijkt het je te belemmeren. Maar uiteindelijk brengt het je naar plekken waar je alleen niet kunt komen. Het is zoals in de samenleving zelf: het is traag, soms irritant, maar we hebben elkaar nodig om vooruit te komen. Senka: Alleen ga je sneller, maar in een groep kom je verder.
Zuzanna: Deze fellowship gaf ons de ruimte om kritisch na te denken over begrippen als ‘snelheid’ en ‘efficiëntie’, die vaak vanuit een technologische kant worden benaderd. De ambiguïteit van de rol van elk lid in dit onderzoeksproces doorbreekt het binaire denken over het leveren van input en output of het geven van een actie of reactie. We laten onze gedachten de vrije loop, waar ze samenkomen en uitmonden in tastbare concepten - niet toegewezen aan iemands auteurschap. Dit onvolmaakte proces, met zijn gaten, deuken en kreukels, is geen teken van tekortkoming, maar juist een ruimte voor onderhandeling en de geboorte van nieuwe ideeën.
Louis: Als groep durf je ook uitdagendere onderwerpen aan te pakken, zoals kolonialisme, hoe macht is ingebed in archieven, of de klimaatcrisis. We kunnen elkaar emotioneel ondersteunen en je kunt complexe kwesties aanpakken, omdat we zoveel verschillende perspectieven hebben. Roosje: Voor mij gaat het ook om het ontmantelen van het ego; ik kan me een beetje verschuilen in het collectief. Dit creëert een nieuwe gedeelde identiteit. Ik kan dingen doen die buiten mijn gebruikelijke domein liggen. We werken allemaal 'buiten de gebaande paden' en zoeken daardoor verbindingen en kruispunten voor ontmoeting. Het is als een web buiten je eigen comfortzone en daarin ondersteunen we elkaar.
Jullie verkennen verschillende aspecten van samenwerking. Wat heeft jullie verrast?
Teoniki: Ik merk dat werken in een platte hiërarchie, waar niemand de leiding heeft, een prettige combinatie van vrijheid en verantwoordelijkheid geeft. Het houdt je betrokken; je bent deel van iets groters, iets dat waarde heeft. Senka: We voelen ook een verantwoordelijkheid en relatie naar elkaar; je houdt rekening met elkaar.
Teoniki: De uitkomsten van wat we als groep ontwikkelen zijn onvoorspelbaar. Vergelijk het met een enkele processor en een superprocessor – die laatste bestaat uit veel processors die veel dingen tegelijk aankunnen – er gebeurt veel tegelijkertijd. Valentin: Wat ik steeds meer merk, is dat het gaat om zorg dragen voor zowel het project als elkaar. We hebben vooral tijd nodig. Er zijn geen snelle oplossingen. Alleen als je dit doet, krijgt wat wij 'emergentie' noemen een kans: het ontstaan van dingen, het zichtbaar worden. Teoniki: Wat me ook opvalt, is dat we eigenlijk geen beslissingen nemen, althans niet bewust. We praten gewoon over dingen, en organisch komen we tot nieuwe stappen.