Ga naar inhoud
Digitale Cultuur

Drie makers geselecteerd voor Fellowshipsprogramma Digitale Cultuur

In 2023 lanceerde het Nederlands Film Festival een onderzoekstraject voor interdisciplinaire makers van Digitale Cultuur, bedoeld voor makers en/of collectieven om nieuwe technologieën te verkennen en samenwerkingen op te starten. De eerste drie deelnemers zijn bekend! Zij zullen tijdens het programma Digitale cultuur: over fellows, battles en winnaars hun onderzoeksvoorstellen presenteren. Lees hier meer over de NFF Fellowships.

Fellowships 2023 ARK

ARK

ARK is een internationale en interdisciplinaire groep van ontwerpers en onderzoekers. Samen vormen ze een grensverleggend collectief dat vorm geeft aan moderne technologieën met een holistisch en vooruitstrevend perspectief. ARK’s hybride werkmethode voor het delen van kennis en ontwikkelen van projecten weerspiegelt hun artistieke ambitie om moderne technologieën open, inclusief en eerlijk te maken. Het team bestaat uit: Arran Lyon, Roosje Klap, Louis Braddock Clarke, Senka Milutinović, Teoniki Rożynek, Valentin Vogelmann en Zuzanna Zgierska.

foto: Iris Duvekot

V.l.n.r: Zuzanna Zgierska, Roosje Klap, Arran Lyon, Senka Milutinović Louis B. Clarke and Valentin Vogelmann. Niet afgebeeld: Teoniki Rozynek

Portretfoto Spela Petric - Fellowships 2023

Špela Petrič

Špela Petrič is een Sloveense new media artist met een achtergrond in de natuurwetenschappen. Ze combineert biomedia en performativiteit om zo bijzondere verhoudingen tussen lichamen te creëren die het fundament van onze (bio)technologische samenleving blootleggen én alternatieven voorstellen. Petrič heeft verschillende prijzen gewonnen, zoals de White Aphroid voor outstanding artistic achievement (Slovenië), de Bioart and Design Award (Nederland) en een Award of Distinction op Prix Ars Electronica (Oostenrijk).

foto: Anze Sekelj

Portret Tina Farifteh Fellowships 2023

Tina Farifteh

Tina Farifteh (1982) is een Iraans-Nederlandse kunstenaar. Ze kwam op haar dertiende van Teheran naar Nederland en studeerde in 2021 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunst in Den Haag. Haar afstudeerproject The Flood, een audiovisuele installatie over de ultieme consequentie van het gebruik van watermetaforen als ‘stroom’, ‘vloedgolf’ en ‘tsunami’ in de berichtgeving over vluchtelingen, won meerdere prijzen. In haar nieuwe film Kitten of Vluchteling? vraagt ze zich af waarom we de ene vluchteling met onze eigen auto ophalen en we de andere laten verdrinken aan de grenzen van Europa. De film is geselecteerd voor de debuutcompetitie van het Nederlands Film Festival en gaat in première op 24 september 2023. Ook werkt Tina aan Tina in Sexbierum, een multimediaal project over ontheemding, onthechting, assimilatie en het verlangen naar een thuis.

Lees het juryrapport hier

Benieuwd naar de onderzoeksvoorstellen?

Kom naar de sessie Digitale Cultuur: over fellows, battles en winnaars.

ga terug