Ga naar inhoud
Gouden Kalveren

Winnaars Gouden Kalveren 2022

Vrijdagavond 30 september zijn de Gouden Kalveren 2022, de Grote Prijzen van de Nederlandse Film, uitgereikt tijdens het VriendenLoterij Gouden Kalveren Gala. Producties en makers van speelfilms, korte films, documentaires, televisiedrama’s en digitale cultuur werken zijn in 21 verschillende categorieën geëerd.

20220930 Utrecht NFF22 Winnaars Gouden Kalveren 2022 Foto Marcel Krijgsman 001 ©Nederlands Film Festival / Marcel Krijgsman

Winnaars Gouden Kalveren 2022

Beste Digitale Cultuurproductie
LAWKI (Life As We Know It)
- ARK (Arran Lyon, Federico Campagna, Louis Braddock Clarke, Roosje Klap, Senka Milutinović, Teoniki Rożynek, Valentin Vogelmann, Zuzanna Zgierska)

Beste Korte Documentaire
In Flow of Words - Eliane Esther Bots (productie: near/by film)

Beste Korte Film
La Ultima Ascensión - Kevin Osepa (scenario: Kevin Osepa, productie: Smarthouse)

Beste Hoofdrol Korte Film
Sinem Kavus - Mocro Maffia: Meltem

Beste Dramaserie
Rampvlucht - Michael Leendertse, Fleur Winters, Lourens Blok, Edson da Conceicao (productie: Big Blue)

Beste Hoofdrol Dramaserie
Jeroen Spitzenberger - Het jaar van Fortuyn

Beste Bijrol Dramaserie
Charlie Chan Dagelet - Dirty Lines

Beste Sound Design
Evelien van der Molen - Captain Nova

Beste Muziek
Ella van der Woude - Moloch

Beste Camera
Martijn van Broekhuizen - Narcosis

Beste Montage
Ruben van der Hammen - Do Not Hesitate

Beste Lange Documentaire
Shabu - Shamira Raphaëla (productie: Tangerine Tree)

Beste Production Design
Mascha Halberstad - Knor

Beste Costume Design
Manon Blom - Narcosis

Beste Hoofdrol Speelfilm
Thekla Reuten - Narcosis

Beste Bijrol Speelfilm
Tobias Kersloot - Do Not Hesitate

Beste Scenario
Jolein Laarman - Do Not Hesitate

Beste Regie
Mascha Halberstad - Knor

Beste Film
Knor - Marleen Slot, Viking Film (scenario: Fiona van Heemstra, regie: Mascha Halberstad)

Gouden Kalf van het Publiek
Bon Bini Holland 3 - Maarten Swart, Kaap Holland Film (scenario: Michel Bonset, Jandino Asporaat, Maarten Swart en Anjali Taneja, regie: Pieter van Rijn)

Gouden Kalf voor de Filmcultuur
Will Koopman

Competitie 2022

Bij speelfilms en lange documentaires die op het NFF in première gaan, bepaalt de hoofdproducent/distributeur of de film wordt aangemeld voor de Gouden Kalf Competitie in 2022 of 2023. Openingsfilm van het filmfestival Zee van Tijd en documentaire Puinhoop doen volgend jaar mee. Zomertitels als Soof 3,Zwanger & Co en Wolf kunnen ook volgend jaar meedingen naar de Gouden Kalveren.

Toekenning winnaars

De winnaars van de Gouden Kalveren in de categorieën Korte Documentaire, Korte Film, Dramaserie en Digitale Cultuur worden bepaald door onafhankelijke jury’s die per categorie uit een drietal professionals bestaan. De jury voor het Gouden Kalf voor Beste Korte Documentaire 2022 bestaat uit DoP/regisseur Claire Pijman, filmmaker/kunstenaar Bibi Fadlalla en regisseur Marina Meijer. Voor het Gouden Kalf voor Beste Korte Film en Beste Dramaserie jureren regisseur Anne de Clercq, acteur Everon Jackson Hooi en scenarist/auteur Esther Gerritsen. Voor het Gouden Kalf voor Digitale Cultuur bestaat de jury uit Ali Eslami (kunstenaar en VR-developer), Mieke Gerritzen (designer, kunstenaar, producer) en Janine Huizenga (designer, Hoofd I/M/D KABK Den Haag). Voor het Gouden Kalf van het Publiek bepaalt het publiek de winnaar door te stemmen uit de drie best bezochte Nederlandse bioscoopfilms in de periode 1 september 2021 t/m 31 augustus 2022.

De winnaars van de Gouden Kalveren voor speelfilms en lange documentaires worden bepaald volgens het Academy-model. Een grote groep vakgenoten kiest de winnaars, zoals ook bij internationale competities en filmprijzen als de Oscars, de Bafta’s en de Césars. De groep van honderden stemgerechtigden bestaat uit Gouden Kalf-winnaars sinds 1981 in alle categorieën, Nederlandse winnaars van hoofdprijzen in het internationale filmcircuit en uit de leden van de Dutch Academy For Film (DAFF).

Gouden Kalveren
ga terug