Ga naar inhoud
Festival

Juryrapport Forum van de Regisseurs 2022

De driekoppige juryleden dit jaar zijn: Michael Middelkoop, Luciënne Venner en Joke Olthaar. Winnaar Douwe Dijkstra heeft op dinsdag 27 september in het Louis Hartlooper Complex de VEVAM Fonds Prijs van het Forum van de Regisseurs 2022 ontvangen voor Teledoc Campus - Buurman Abdi. Over de winnende film schreef de jury het volgende:

We willen de curatoren bedanken, Hugo Emmerzael en Beri Shalmashi met de uitzonderlijke selectie films voor het Forum van de Regisseurs 2022.

We zijn overrompeld door films, zoveel beelden die verhalen vertellen en worden bevraagd. Met zelfkritiek en een uitvergroot onderzoek. De kracht om te spelen met perceptie, imago en de waarheid. Maar ook om de benadering anders te zien, vanaf de keukentafel en de werkvloer. De films openbaren de wonderlijke gaven van de makers. De kracht om het kort te houden. Of om 3 minuten eindeloos lang op te rekken zodat we elke scheur in het celluloid bijna kunnen aanraken. Persoonlijke documentaires waarin de maker zelf niet alleen blootgesteld wordt maar ook zichzelf in het verhaal bloot durft te geven. Migratie en (bij)geloof worden uitvergroot. Het opgroeien in onbekende omgevingen, rauwe wijken, wat zwaar is maar optimistisch wordt belicht. De grens zoekend tussen fictie en documentaire. Bewegende lichamen die op rituele wijze het verlies en pijn transformeren. Een paniekaanval over faam, bewijsdrang en social media. Daar tegenover poëtische flarden van het even aanraken en het laten gaan, woorden die overwaaien.

Het was een plezier om deze films te mogen beoordelen, maar soms lastig door de eigenheid van de maker.

Eén film die ons het meest opviel:

Teledoc Campus – Buurman Abdi

Een speelse ode aan het maakproces. Benieuwd naar je buren, je naasten, het verleden, de wonden, de trauma’s en de kracht van het artistieke. Filmmaker Douwe en buurman Abdi uit Somalië lijken beste vrienden die ons leren dat tijd, een groen scherm, wat soldeerwerk en een flinke dosis creativiteit soms pijn van vroeger ons anders doen laten zien, (of ons anders laten kijken).

ga terug