Ga naar inhoud
Nu kijken

11x Nederlandse films op IDFA 2023

Het International Documentary Festival Amsterdam begint op woensdag 8 november 2023! Weet je niet waar je moet beginnen met zoeken in het enorme aanbod van het festival? Wij zetten voor je op een rij welke (deels) Nederlandse documentaires je op het festival kunt zien.

Still Burning Out

Burning Out

Regie: Saskia Gubbels (o.a. Dierbaren)

De brandweer van Amsterdam-Amstelland moet veranderen. In kazerne Dirk in het Museumkwartier wordt bevelvoerder Gerrie gevolgd aan de vooravond van een verhuizing en tijdens het al langer lopende proces om de organisatie inclusiever en diverser te maken.

Still De Bezette Stad

De Bezette Stad

Regie: Steve McQueen (o.a. 12 Years a Slave, Shame)

Voor zijn eerste lange documentaire liet de Engelse regisseur en kunstenaar Steve McQueen (Oscar voor 12 Years a Slave, 2013; Turner Prize 1999) zich inspireren door het naslagwerk Atlas van een bezette stad – Amsterdam 1940-1945 (2019) van de Nederlandse Bianca Stigter, die zelf het scenario schreef. Met voice-over van Carice van Houten.

Still_Dearest Fiona

Dearest Fiona

Regie: Fiona Tan (o.a. Ascent, History's Future)

Een van de eerste beelden: een meisje met een oer-Hollands mutsje kijkt je nieuwsgierig aan. Ze is ruim honderd jaar geleden gefilmd, en toch lijkt het alsof ze naast je staat. Fiona Tan ontdekte het beeld in de collectie van Eye Filmmuseum, waar ze stuitte op oude, deels ingekleurde, documentaire filmopnamen van Nederland tussen 1900 en 1930.

Gerlach Still

Gerlach

Regie: Aliona van der Horst (o.a. Turn Your Body to the Sun) en Luuk Bouwman (o.a. Allen tegen allen)

Gerlach van Beinum is een van de laatste klassieke akkerbouwers onder de rook van Amsterdam. Ingesloten tussen oprukkende exponenten van de moderniteit – distributiecentra, snelwegen, multinationals – beweegt hij zich in zijn eigen tempo door de seizoenen.

Still Glass My Unfulfilled Life

Glass, My Unfulfilled Life

Regie: Rogier Kappers (o.a. Lomax the Songhunter)

In dit zelfportret dat meandert tussen hoop, wanhoop en hartzeer, volgen we de hoofdpersoon Rogier Kappers zeven jaar lang. Hij wil de droom waarmaken die hij als negenjarig jongetje had: een orgel bouwen van zingende glazen en daar beroemd mee worden. Onverwoestbaar optimistisch of naïef-impulsief?

Still Hotel Mokum

Hotel Mokum

Regie: Yannesh Meijman

Pak Mokum Terug is de naam van de Amsterdamse actiegroep die niet accepteert dat het basisrecht op wonen niet langer lijkt te gelden. Wonen in Amsterdam is voor steeds meer mensen onbetaalbaar. Tegen deze achtergrond doet Hotel Mokum met als voice-over de stem van een gefingeerde activist verslag van het kraken van een vervallen hotel in de binnenstad.

Still The Kyiv Files

The Kyiv Files

Regie: Walter Stokman (o.a. Lazy Duck)

In 2017 werd het voormalige KGB-archief in Kyiv openbaar. Oekraïners konden voor het eerst hun persoonlijke dossiers uit de Sovjet-tijd inkijken. Voor veel oudere inwoners was het een mogelijkheid om antwoord te krijgen op vragen waar ze al decennia mee rondliepen. Regisseur Walter Stokman verdiepte zich in drie sterk uiteenlopende gevallen

Still Nightwatching

Nightwatching

Regie: Peter Greenway (The Cook, the Thief, His Wife and Her Lover)

Extravagante en ironische speelfilm over de schilder Rembrandt en de gevolgen die het schilderen van De Nachtwacht had op zijn leven. Het schilderij bezorgde hem zowel zijn roem als zijn ondergang.

Still Rembrandts jaccuse

Rembrandt's j'accuse

Regie: Peter Greenway (The Cook, the Thief, His Wife and Her Lover)

Deels gedramatiseerd filmessay waarin Greenaway, zoals eerder in de speelfilm Nightwatching, de theorie ontvouwt dat in Rembrandts Nachtwacht de oplossing van een moordzaak verborgen is.

Still_Selling a Colonial War

Selling a Colonial War

Regie: In-Soo Radstake (Made in Korea)

In Selling a Colonial War onthult regisseur In-Soo Radstake hoe de Nederlandse overheid decennialang het frame van een gerechtvaardigde oorlog in Indonesië in stand hield door middel van propaganda. De film belicht de ingrijpende gevolgen van dit beleid en hoe deze geschiedenis het debat tot op de dag van vandaag beïnvloedt

Still They and Them

They and Them

Regie: Ingrid Kamerling (Oma en Chris & de rode auto)

Hoe functioneert de genderpoli in Zaandam, waar ervaringsdeskundige hulpverleners een toegevoegde waarde zijn? Er wordt keihard gewerkt, geld is een probleem, maar boven alles staat het verlangen jongeren goed toe te rusten voor hun complexe proces.

idfaDocumentaireFilmfestivalsnederlandse documentaires
ga terug