Ga naar inhoud
Film Awards

Gouden Film voor De Vuurlinie

De Vuurlinie heeft de Gouden Film-status bereikt. De film van regisseur Roel Reiné, geïnspireerd op het leven van de Nederlandse militair Marco Kroon, ontving afgelopen weekend haar 100.000e bezoeker in de bioscoop. Hoofdrolspeler Waldemar Torenstra nam de Gouden Film in ontvangst. De Gouden Film Award is een initiatief van het Nederlands Film Festival met ondersteuning van het Nederlands Filmfonds en het Abraham Tuschinski Fonds. De Vuurlinie is de tiende Nederlandse films die in 2023 de Gouden Film heeft behaald.

Waldemar Torenstra poseert met Gouden Film voor De Vuurlinie

Over de film

Op missie in Afghanistan leidt Marco (Waldemar Torenstra) zijn manschappen op sterke wijze door vuurgevechten. Hij ontvangt daarvoor de hoogste onderscheiding die Nederland kent: de Militaire Willems-Orde. In de jaren erna raakt Marco echter in opspraak. Tegelijk worstelt de militair met trauma’s die hij zelfs met zijn liefde Mirjam niet kan delen. In de media en op straat heeft iedereen een mening over hem waardoor Marco in een emotionele rollercoaster belandt. Wanneer hij zijn gelijk probeert te bewijzen, staat hij misschien wel voor zijn moeilijkste missie ooit.

Over de productie

De Vuurlinie is geregisseerd door Roel Reiné (Michiel de Ruyter, Fistful of Vengeance) en geschreven door Alex van Galen (Kees & Co,Michiel de Ruyter). KeyFilm produceerde de film in coproductie met AVROTROS. Naast hoofdrolspeler Waldemar Torenstra zijn er rollen voor o.a. Sallie Harmsen, Jeroen Spitzenberger, Angela Schijf, Pierre Bokma, Huub Stapel, Tibor Lukács en Zouhair Mtazi. De film is tot stand gekomen met steun van het Nederlands Filmfonds, Netherlands Film Production Incentive en CoBO. Distributeur Dutch FilmWorks heeft de film De Vuurlinie in 130 bioscopen uitgebracht.

Still De Vuurlinie

Deze film ook zien?

Wil jij ook naar De Vuurlinie in de bioscoop? Bekijk de bioscoopagenda via onderstaande knop.

De Vuurlinie st 12 jpg sd high

Over de Film Awards

De Gouden Film, Platina Film en Diamanten Film worden door het NFF, het Nederlands Filmfonds en het Abraham Tuschinski Fonds toegekend wanneer er voor een Nederlandse film 100.000, 400.000 en 1.000.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht. De Kristallen Film wordt uitgereikt aan Nederlandse documentaires en korte films die 10.000 bioscoopbezoekers hebben getrokken.

Gouden FilmNederlandse films in de bioscoopDe VuurlinieWaldemar TorenstraRoel ReinéAngela Schijf
ga terug