Documentaireportret van Alan Lomax (1905-2002), onvermoeibare verzamelaar van folkmuziek, aan de hand van getuigenissen van familie, vrienden, collega's en kenners van oude volksliedjes in heel Europa.
Alan Lomax (1905-2002) was 'de liedjesjager'. Zijn leven was gewijd aan het vastleggen van volksliedjes voordat ze voorgoed zouden verdwijnen onder invloed van de moderne muziekindustrie. Als regisseur Rogier Kappers hem in 2001 opzoekt in Florida, kort voor zijn dood, kan Lomax door een hersenbloeding niet meer spreken. Kappers portretteert hem daarom aan de hand van getuigenissen van medewerkers, familie en vrienden, en door middel van oudere interviewopnamen met Lomax zelf. Kappers benut ook de vele opnamen van volksmuziek die zijn gemaakt door Lomax en zijn medewerkers. Rondreizend en filmend vanuit zijn busje, en met Lomax' reisaantekeningen in voice-over, weet Kappers mensen terug te vinden die tientallen jaren eerder door Lomax zijn geregistreerd. Op een afgelegen Schots eiland vindt hij een vrouw die bijna vierhonderd liedjes uit haar hoofd kent. En in een klein Spaans dorpje wordt bij het horen van de oude opnamen opnieuw de doedelzak tevoorschijn gehaald en beginnen de aanwezigen, net als toen, te zingen.

Credits

Producent
Set geluid
Sound Design
Productiebedrijf
MM Filmprodukties
Omroep
NTR
Distributie
Cinema Delicatessen

Titel: Lomax the Songhunter
Jaar: 2004
Duur : 1 uur, 33 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2005

Gouden Kalf winnaar

Beste Lange Documentaire (2005)
Rogier Kappers

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still
Still