Ga naar inhoud

Digitale Cultuur

Digitale verhalen en producties krijgen op NFF de ruimte die ze verdienen. Kom kijken, ervaren, beleven en verwonder je over de rijkheid die de Nederlandse digitale cultuur biedt.

In de Centrale Hal van Bibliotheek Neude dompel je je onder in elf onvergetelijke digitale cultuurproducties. Met slimme chatbots, AI en VR, gaming en interactieve documentaires komen opvallende verhalen in deze tentoonstelling tot leven. De expo is vrij toegankelijk en je kunt makkelijk in- en uitlopen. Ideaal tussen twee filmvoorstellingen door of als je een flitsbezoek aan het festival wilt brengen.

Goud Kalf 5

Genomineerden Gouden Kalf Beste Digitale Cultuurproductie 2023

Op maandag 25 september zijn de genomineerden voor de Gouden Kalf Beste Digitale Cultuurproductie bekend gemaakt. Bekijk denominaties via de knop hieronder.

De Gouden Kalf selectie Beste Digitale Cultuurproductie 2023

Alisons Room

Alison's Room

Maker: Paula Strunden
Productiebedrijf: Paula Strunden Studio, Nieuwe Instituut, Academy of Fine Arts Vienna
Type: VR installatie
Jaar:
2022

Alison’s Room
is een meeslepende VR-installatie die de originele werkkamer van de Britse brutalistische architect en auteur Alison Smithson tot leven brengt. Ontwerper Paula Strunden gebruikt virtual en mixed reality-technologieën en fysieke objecten om een unieke ervaring te bieden. Hierdoor kun je het verleden verkennen en nieuwe verhalen ontdekken. Deze installatie transformeert de manier waarop we geschiedenis-gebaseerde ontwerpkennis ervaren.

*Deze installatie is niet rolstoeltoegankelijk.

CAVES

CAVES

Maker en conceptontwikkelaar: Alex Raúl
Art director & 3D artis
t: Bats Bronsveld
Character desig
n: Charleton Mercelina
Muziek:
Alex Raúl
Productiebedrijf: Alex Raúl
Type: VR
Jaar:
2023

Hoe zou het klinken om door een intiem koor omringd te zijn, midden in een immense grot? In de virtual reality-installatie CAVES ervaar je het. Vocale harmonieën vermengen zich met de weelderige galm van een virtuele prehistorische grot. Dompel jezelf onder in een diepe 3D luisterervaring, terwijl een groep virtuele grotbewoners een intrigerend avondritueel uitvoert.

Clouded

Clouded

Maker: Jeff Beukema
Conceptontwikkeling: Vincent Boon
Producent: Enzo Soubra
Productiebedrijf: UNI_VERSE Studio
Type: VR
Jaar:
2022

Clouded is een virtual Reality-ervaring die satirisch commentaar geeft op onze relatie met de virtuele wereld via persoonlijke apparaten. In dit interactieve verhaal wordt een postmenselijke toerist geüpload naar de cloud, in afwachting van een bewuste digitale vakantie in het Cloud Hotel. Hij raakt echter verstrikt in een lus door een egocentrisch apparaat. De ruimte geeft de gebruiker vrijheid en daagt hem uit om hun eigen lot te bepalen.

Ctrl Alt Img

Ctrl. Alt. Img.

Maker: affect lab, Çiğdem Yüksel, Triple Black, Prospektor
Conceptontwikkeling: affect lab, Çiğdem Yüksel
Productiebedrijf:
Prospektor, affect lab
Type:
Interactieve installatie
Jaar:
2023

Een creatieve interventie die met behulp van AI-tools een inclusieve benadering van beeldcreatie voorstelt.

*Deze installatie is niet rolstoeltoegankelijk.

046 20230922 Utrecht Nederlands Film Festival 2023 NFF23 Opening en borrel Storyspace professionals drinks Bieb Neude Centrale Hal Bieb Neude FOTO MOMENTTOM com NFF

De Jurk en het Scheepswrak

Maker: Arnold van Bruggen
Conceptontwikkeling: Thomas Lievestro
Omroep & Producent: NTR - Laura Verduijn
Productiebedrijf: Prospektor
Type: Interactieve webgame
Jaar: 2023

De interactieve webgame De Jurk en het Scheepswrak biedt een immersieve online duik naar het verborgen Palmhoutwrak voor de kust van Texel. De bezoeker maakt een audiovisuele reis waarin muziek, geluid, 3D beelden en verhalen zorgen voor een rijke vertelling en unieke ervaring. Welke schatten geeft het wrak prijs?

*Deze installatie is niet rolstoeltoegankelijk.

Dearbelovedfriend

Dear beloved friend,

Makers: Dries Verhoeven & Kininso Koncepts
Conceptontwikkeling: Dries Verhoeven & Kininso Koncepts
Productiebedrijf: Studio Dries Verhoeven & Kininso Koncepts
Type: Interactieve theatervoorstelling
Jaar:
2023

Rechtstreeks vanuit Nollywood, het centrum van de Afrikaanse filmindustrie, treden Nigeriaanse performers in contact met het Europees publiek. In een live gestreamde film leggen ze het Europese zelfbeeld onder de loep.

His Name Is My Name

His Name Is My Name

Maker: Eline Jongsma & Kel O’Neill
Productiebedrijf: Jongsma + O’Neill, Good Name Media
Type: Geanimeerde documentaireserie / AR
Jaar:
2022

His Name is My Name
is een geanimeerde documentaireserie op Instagram die onderzoekt hoe de daden van oorlogsmisdadigers WWII nog steeds weerklinken in de huidige samenleving. Hoe brengt deze docu de ogenschijnlijk stevige fundamenten van onze familiegeschiedenissen aan het wankelen? His Name is My Name, deels een detective-thriller en deels een persoonlijk essay, volgt Eline Jongsma’s onderzoek naar de geschiedenis van haar familie.

20230923 IMAGINARYFRIEND PREMI25

The Imaginary Friend

Maker: Steye Hallema
Producent: Corine Meijers
Productiebedrijf: Studio Biarritz, Cassette for Timescapes, Submarine Channel
Type: VR
Jaar:
2023

Een jong kind met een overactieve verbeelding worstelt om de wereld om hem heen te begrijpen. Hij heeft JOU nodig - zijn denkbeeldige vriend - om hem te helpen zijn gevoelens te navigeren.

Still Sneakpeek Shadow game

SneakPeek: Shadow Game

Maker: Korneel Hamers, Elisa Demarré, SKaGeN Team
Conceptontwikkeling: Mathijs F. Scheepers
Coproducent: Eefje Blankevoort & Els van Driel
Productiebedrijf & Co-productiebedrijf: SKaGeN, Prospektor en SneakPeek
Type: Reatime documentaire / WhatsApp
Jaar:
2022

De SneakPeek Shadow Game
is de allereerste realtime documentaire waarbij je live de messenger-conversatie kan volgen tussen twee Nederlandse documentairemakers en de piepjonge kerel SK (Sajid Khan) die vanuit Afghanistan zijn weg naar Europa zoekt.

To Be Continued

To Be Continued

Maker: Yannick Noomen, Noortje van den Eijnde, Roel Wouters, Luna Mauer
Conceptontwikkeling: Nineties, Noralie, Moniker
Productiebedrijf: Nineties Productions
Muziek: Philipp Johann Thimm
Type: Telegram ervaring / Audiovisuele performance
Jaar:
2023

In een digitaal tijdperk waarin het leven versneld lijkt te zijn, daagt To Be Continued onze relatie met technologie en onze ervaring van tijd uit. In deze productie speelt technologie de hoofdrol. Nadat een bot zich via Telegram verdiept in de tijdsbelevingen van de bezoekers, presenteert de bot het nu in een AV installatie. Deze unieke samenwerking combineert theater, een chatbot en audiovisuele performance op locatie om de impact van digitale cultuur op onze perceptie van tijd te laten zien.

*Deze installatie is niet rolstoeltoegankelijk en maakt gebruik van licht met stroboscopisch effect.

Screen 5120x3840 2022 06 19 19 36 12

Diary of a Shapeshifter

Maker: Vincent Boon
Productiebedrijf:
Willem de Kooning Academie
Scenario:
Vincent Boon
Muziek:
Eftymios Stavropoulos
Type:
Animatie
Jaar: 2023

Terwijl een kunstenaar worstelt met een gebrek aan inspiratie, wordt hij getergd door surrealistische manifestaties uit zijn onderbewuste. Hierdoor verandert hij – en de kijker van deze VR – in een artistieke gedaanteverwisselaar.

*Deze installatie is onderdeel van de NFF-Studentencompetitie.

NFF Fellowships Digitale Cultuur

In 2023 lanceerde het Nederlands Film Festival een onderzoekstraject voor interdisciplinaire makers van Digitale Cultuur. De eerste drie deelnemers zijn bekend!

Meer Digitale Cultuur

Tussen vrijdag 22 en dinsdag 26 september ontmoet je gerenommeerde sprekers en ontdek je de laatste stand van zaken in de audiovisuele en Digitale Cultuur-sector. Sluit aan bij diverse Prof Talks en dompel je onder in maakprocessen, nieuwe verhaalconcepten en verassende technieken.

Digitale Cultuur Over fellows battles en winnaars

Digitale Cultuur: Over fellows, battles en winnaars

25 september, 19:00 - 22:00

Een avond vol verrijkende ervaringen! Maak kennis met de onderzoeksfellows van het NFF Fellowshipprogramma dat dit jaar van start gaat, beleef een AI-meditatie met Abdo Hassan en strijd mee in de Prompt Battle van The Hmm. Als hoogtepunt van deze avond wordt bekendgemaakt welke drie projecten genomineerd zijn voor het Gouden Kalf voor Beste Digitale Cultuurproductie 2023.

20220923 Utrecht NFF 11 Ramon Mangold

Altijd up-to-date

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrieven.