Digi­tale Cultuur / Storyspace

In Story­space, een grootse expositie te vinden in de grote hal van de Biblio­theek aan de Neude, zijn tijdens het festival onder de noemer For Real’ elf projecten te beleven die meedoen in de race naar het Gouden Kalf Digi­tale Cultuur, voorheen Gouden Kalf voor Beste Inter­ac­tive. Story­space is gratis toegankelijk.

Met een breed arse­naal aan nieuwe verhaalvormen verken je hoe de werke­lijkheid zich aan ons voor­doet: Met een game kun je zelf raketten bouwen en lanceren, om zo een onafhanke­lijk internet te stichten, je kan wolken kopen, een intel­li­gent gesprek voeren met een stofzuiger, je eigen VR IVF‑X alien baby ontmoeten, je ontworstelen aan een echte internet-escape room, maar ook alles te weten komen van Blockchain. Elk werk heeft zijn eigen vorm, en moet weer op zijn eigen manier benaderd worden. 

Beleef de wereld van Story­space van 24 september t/​m 1 oktober in Biblio­theek Neude. Veel plezier!

Selectie Digi­tale Cultuur 2021

APVIS Apart Samen Stills Ice Skating 01

Apart Samen

Is deze liefdesre­latie gedoemd te mislukken, of krijgt deze een happy end? In deze intieme en intuïtieve VR-ervaring is dat hele­maal aan jou.

Regie: Demian Albers, Micha Hamel
Produc­tiebedrijf: Studio APVIS

Blowing through the curtains

Blowing Through the Curtains

Als oogge­tuige wandel je de indrin­gende geschiedenis in van de kapot­geschoten stad na de Slag om Arnhem. Daar is leed en verdriet, maar ook hoop, saamhorigheid en… een nieuw begin.

Regie: Abner Preis
Produc­tiebedrijf: Abner Preis Studios

Buycloud1

Buycloud

Kunste­naar Noa Jansma verkoopt geen lucht. Wel verkoopt ze wolken, in deze filosofische videoin­stal­latie die de tran­sitie van natu­urlijk fenomeen naar exploiteer­bare bron aan de kaak stelt.

Regie: Noa Jansma
Produc­tiebedrijf: Studio Noa Jansma

Dustin

Dustin

Stof tot nadenken: wat als appa­raten niet alleen slim worden, maar ook een persoon­lijkheid ontwikkelen? In deze iPhone-app ontdek je onverwachte kanten van een robotstofzuiger.

Regie: Niels t Hooft
Produc­tiebedrijf: VPRO Medialab

Engelen van Amsterdam nieuw beeld

Engelen van Amsterdam

Virtual reality trans­porteert je naar een Amster­damse kroeg in de zeven­tiende eeuw. Vier jonge vrouwen doen er hun verhaal, als je lang genoeg naar ze kijkt. Historisch en tijd­loos, theatraal en waarhei­ds­getrouw tegelijk.

Regie: Anna Abra­hams, Avinash Changa
Produc­tiebedrijf: WeMakeVR

Good Neighours 6luik

Good Neigh­bours

Is een goede buurtwacht beter dan een verre Big Brother’? Ontdek het zelf door met een speciale app een obser­vatie-ommetje van een half uur te maken. Wie of wat kruist jouw pad: onschuldige voor­bi­j­gangers of acteurs die in het complot zitten? Je beleeft deze immer­sieve voorstelling via een wandeling door de wijk Lombok. Zorg dat je 15 min. van tevoren aanwezig bent op het startpunt.

Regie: Natalie Dixon, Klasien van de Zand­schulp
Produc­tiebedrijf: Affect Lab

Habitat

Habitat (alleen te bezoeken op zaterdag 25 september)

De wonderen van het natu­urlijke domein evolueren door in digi­tale vorm — en jij als bezoeker en aanschouwer hebt direct (maar niet altijd aantoon­baar) invloed op de evolutie ervan.

Regie: Heleen Blanken
Produc­tiebedrijf: Floating Lake Productions

I want to delete it all but not now scaled

I Want to Delete It All, But Not Now

Waar bleef de verd­wenen Rosa Aringa? Ligt de sleutel tot het mysterie ergens in haar studen­tenkamer? Ontsnappen uit deze escape room is onmo­gelijk, want het gaat om de data-indus­trie die ons via social media in haar greep heeft.

Regie: Roos Groothuizen
Produc­tiebedrijf: Tetem

IVF X klein

IVF‑X Posthuman Parenting in Hybrid Reality. Broed & ontmoet uw cyborg baby.

Kunnen we digi­tale menselijkheid creëren? Dankzij virtual reality broedt en ontmoet u uw eigen unieke cyborg­baby, gebaseerd op uw keuzes en verlan­gens. Zo’n digi­tale spruit blijkt wel even wennen. Een ervaring bewe­gend op de grens van feit en fictie, kunst en tech­nologie, heden en toekomst.

Regie: Victorine van Alphen
Produc­tiebedrijf: Victorine van Alphen

Next Space Rebels

Next Space Rebels

Wat Elon Musk en Jeff Bezos kunnen, kun jij ook. En hopelijk beter. Word dus raket­bouwer en reboot het internet, in deze game van kunste­naar Floris Kaayk.

Regie: Floris Kaayk
Produc­tiebedrijf: Floris Kaayk

Trust in The Blockchain Society

Trust in the Blockchain Society

Blockchain’ is een begrip dat steeds vaker in het nieuws komt. Maar, wat ís het en wat doet het met ons concept van vertrouwen? In deze smart­phone-docu­men­taire laten experts hun licht over het fenomeen schijnen.

Regie: Leonardo Dellanoce, Francesco Degl’innocenti
Produc­tiebedrijf: Subma­rine Channel, Archis

Meer Digi­tale Cultuur

Naast Story­space is er nog meer Digi­tale Cultuur op NFF! Zo geven de makers van de elf kansheb­bers op het Gouden Kalf voor Digi­tale Cultuur 2021 een inkijkje in hun projecten. Ook presen­teert IMPAKT het werk van vijf kunstenaars(duo’s) die op een kritische manier bevragen hoe tech­nolo­gieën het gezicht in beeld brengen, wat de conse­quen­ties daarvan zijn en hoe we onze gezichten terug kunnen eisen. 

NFF 20200927 Interactive Gouden Kalf Avond Almicheal Fraay 3

Story­space Gouden Kalf Avond
Zondag 26 september

Deze avond geven de makers van de elf kansheb­bers op het Gouden Kalf voor Digi­tale Cultuur 2021 een fascinerend inkijkje in hun werk. Over inno­vatieve en exper­i­mentele tech­nolo­gieën, inspir­erende en urgente verhalen, en de grenzen van tech­niek en verbeelding. Zondag 26 september in de Theaterzaal van Biblio­theek Neude (alleen toeganke­lijk op uitn­odiging) en online!

IMPAKT Face Value Josefa Ntjam

Expositie IMPAKT: Face Value

Face Value onder­zoekt de veran­derende betekenis van het gezicht in een digi­talis­erende samen­leving, waarin gezichten steeds vaker worden vast­gelegd en geanaly­seerd als digi­taal portret.

Kunste­naars: Effi & Amir, Heather Dewey-Hagborg, Josèfa Ntjam, Ningli Zhu, Martine Stig
Curator: Rosa Wevers (Utrecht Univer­sity)

IMPAKT [Centrum voor Medi­a­cul­tuur]
Lange Nieuw­straat 4, Utrecht
Open van woensdag t/​m zondag, van 12:00 — 17:00 uur
Tickets: €5,- (€4,- met korting)
Vrij toegang tijdens het Neder­lands Film Festival

Altijd up-to-date

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrieven.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo Dioraphte