Beginnend talent

 
Filmcolleges
Op vier festivaldagen biedt het NFF in samenwerking met de Nederlandse Filmacademie openbare colleges aan. Voor deze filmcolleges worden makers wier films op het festival te zien zijn uitgenodigd, zodat studenten en andere belangstellenden hen het hemd van het lijf kunnen vragen. De gesprekken worden gemodereerd door Ernie Tee, docent aan de Nederlandse Filmacademie. Een unieke kans om in een informele setting vragen te stellen én te netwerken. 
 
Speeddates
Aanstormend talent ontmoet de gevestigde orde in korte, krachtige gesprekken. Jonge regisseurs, producenten en scenaristen worden gekoppeld aan professionals uit de film- en televisiewereld, zowel documentair als fictie. Voor de talenten is dit dé kans om hun netwerk uit te breiden. Een ochtend lang zitten zij met gerenommeerde regisseurs, producenten en vertegenwoordigers van fondsen en omroepen aan tafel. 
    
 

 
NFF Studentencompetitie 
Deze competitie laat het publiek kennismaken met films van jonge makers en onderscheidt de beste en opvallendste prestaties met een aantal prijzen. De films en makers van de Studentencompetitie komen in aanmerking voor de Tuschinski Award en de FPN Award.    
 
Wildcards
In het kader van talentontwikkeling reikt het Filmfonds ieder jaar Wildcards uit. Met dit bedrag krijgen de winnaars de kans om een nieuwe documentaire, fictiefilm of animatiefilm te realiseren.