Na een pauze met heerlijk eten verzorgd door food designer Franke Elshout was het tijd voor de Fishbowl gesprekken. Met vier stoelen in het midden waarvan één leeg, en de overige aanwezigen eromheen gepositioneerd, werden er rondom drie vragen een gesprek gevoerd:
1) Wat wil je weten: Wat voor soort onderzoek, welke kennis mis je in je professionele leven?
2) Waar vind je nu informatie die je nodig hebt: Waar zijn alle bolwerken van kennis, waar maak jij vaak gebruik van
3) Welke andere organisaties zouden mee kunnen samenwerken in het genereren van kennis?
Het gesprek werd gevoerd op de drie stoelen in het midden, zodra iemand van de omliggende kring plaats nam om mee te praten, moest iemand anders zijn stoel weer afstaan. Onderwerpen die de revue passeerden waren: het ontbreken van tijd en een ruimte om onderzoek te doen, het belang van samenwerking met universiteiten (iets wat in het buitenland wel gebeurt), de noodzaak van open source infrastructuur vanuit de publieke waarden opgezet, dat er inmiddels meer kennis is over financieringsmogelijkheden maar dat niet iedereen die weet te vinden en dat er voor de sector naast de ‘C’ ook kansen liggen bij de ‘O’ en ‘W’ van het OCW.
Toekomstig onderzoek
Al pratende werd de conclusie getrokken dat onderzoek vanuit samenwerking tussen diverse sectoren cruciaal was. Vertoningsinstellingen, onderwijsorganisaties en makers zouden de handen ineen moeten slaan. Er kunnen drie teams samengesteld worden vanuit de Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en Academie Minerva uit Groningen van waaruit drie concrete onderzoeken geformuleerd kunnen worden. Hiervoor wordt in de komende periode financiering gezocht door de Moonshot coalitie.
Voor het vervolg: houd de Moonshot website en de nieuwsbrief in de gaten (aanmelden kan hier). Heb je input voor de nieuwsbrief, elke laatste donderdag van de maand kun je dat delen via [email protected] in de vorm van 150 woorden, een link + een plaatje.