Ga naar inhoud
Professionals

Talent Award winnaars Debuut- en Studentencompetitie 2023 bekend

De winnaars van de NFF Debuutcompetitie en de Studentencompetitie 2023 zijn vanmiddag tijdens de Talent Award Ceremonie bekendgemaakt. De winnaar van de Debuutcompetitie is Joey Benistant, hij ontving de Filmprijs van de Stad Utrecht 2023 voor zijn debuutfilm Het leven is niet kort genoeg. In de Studentencompetitie gingen de awards naar Brent Bosker, Khattar Shaheen, Bașak Kirici, Hugo Drechsler, Renee Schräder en Joey Jansen, Thijmen Knook en Floor de Wolf. Met deze talentcompetities steunt het Nederlands Film Festival de ontwikkeling en carrières van een nieuwe lichting makers. Alle winnende studentenproducties zijn op dinsdag 26 september om 15:30 uur in Kinepolis Jaarbeurs te zien

Debuutcompetitie

Joey Benistant ontving voor zijn debuut Het leven is niet kort genoeg de Filmprijs van de Stad Utrecht. De filmmaker ontving een geldcheque, oorkonde en het beeld De Gouden Berg gemaakt door Noor Nuyten. De jury van de Debuutcompetitie 2023 bestond uit editor Annelies van Woerden, producent Nynke Jurgens en regisseur Wiam Al-Zabari. In hun rapport over de winnaar van de NFF Debuutcompetitie schreven zij: "Authentiek, oprecht, intelligent, gevoelig en creatief. Joey durft alles te laten zien in zijn debuut. De visuele stijl, de vorm, de montage, de muziek: alles dient het grotere plaatje. De impactvolle film is een mooi eerbetoon aan zijn vriend."

Studentencompetitie

De volgende zes Talent Awards en zeven Filmfonds Wildcards zijn aan de volgende makers van de studentencompetitie uitgereikt:

 • NPO Fictie Talent Award – beste fictie afstudeerfilm
  Silent Waters (Brent Bosker) - Hogeschool voor de Kunsten Utrecht
 • No Risk Talent Prijs – meest uitspringende crewlid
  Khattar Shaheen (animatie Dreams of Yesterday) - St. Joost School of Art & Design
 • EY Talent Award - productie met de hoogste production value
  Zeze & Mercedes (Bașak Kirici) - Willem de Kooning Academie
 • KNF Award – beste eindexamenproductie
  Paul en Paul (Hugo Drechsler) - Nederlandse Filmacademie
 • NAPA Award – producent met meest innovatieve toekomstvisie van het afgelopen jaar
  Joey Jansen, Thijmen Knook en Floor de Wolf (Mooie Nel)
 • VPRO-documentaireprijs – beste afstudeerdocumentaire
  Oaia Neagră
  (Renee Schräder) - St. Joost School of Art & Design
 • Filmfonds Wildcard Interactieve/experimentele projecten
  Floris van Laethem - Realmbreak Hotel
 • Filmfonds Wildcards Animatie
  Somar Yahya - Where All the Questions End
  Evelijn Neefjes - Memories in Bloom
 • Filmfonds Wildcards Documentaire
  Isa Skolnik - How to Raise a Rebel
  Kiriko Mechanicus - A Tomato Tragedy
 • Filmfonds Wildcards Fictie
  Loëlle Monsanto - Asema
  Tessa Kortmulder - Of ik langs Lyon kwam

Jury Studentencompetitie

De jury van de Studentencompetitie bestond uit Director of Photography Aziz Al-Dilaimi, animator/production designer Mackenzie Fincham, EY Partner Consultant Maton Sonnemans (alleen jurylid voor EY Talent Award), regisseur Nelly dos Reis, genremanager Fictie NPO Roshan Tewarie en editor Tessel Flora de Vries. Zij kozen de winnaars voor de NPO Fictie Talent Award, No Risk Talent Prijs en EY Talent Award. De jury van de NAPA Award bestond uit Avinash Changa (WeMakeVR), Koji Nelissen (Keplerfilm) en Nienke Korthof (Tangerine Tree). De driekoppige jury Bart Eysink Smeets, Niki Padidar en Thomas Vroege koos de winnaar van de VPRO-Documentaireprijs. De KNF Award-jury werd gevormd door filmjournalisten Arjan Welles, Bregtje Schudel, Joost Broeren-Huitenga, Romy van Krieken, Ronald Glasbergen en Ruud Vos.

Naast de juryprijzen zijn door het Filmfonds zeven Wildcards uitgereikt aan regisseurs voor het realiseren van een nieuwe digitale cultuurproductie, documentaire, animatie- of fictiefilm.

Winnaars Debuutcompetitie Studentencompetitie en Filmfonds Wildcards poseren met hun cheques na Talent Award Ceremonie 2023

Talent Awards Juryrapporten 2023

Benieuwd naar wat de juryleden vonden van de winnaars en genomineerden? Lees hier de juryrapporten.

TalentTalent AwardsProfessionalsNFF Studentencompetitie
ga terug