Ga naar inhoud
In Memoriam

In Memoriam Henny Vrienten

Henny Vrienten met basgitaar tijdens concert Henny Vrienten tijdens optreden op NFF 2014. Foto: ©NFF/Ramon Mangold

Zanger en componist Henny Vrienten is overleden. Henny Vrienten (1948) werd bekend als bassist, zanger en componist bij de band Doe Maar. Midden jaren tachtig begon hij met het maken van soundtracks voor films. Hij won tweemaal de Vakprijs voor Muziek, in 1996 en 2001.

Vrienten schreef zijn eerste soundtrack voor een speelfilm in 1985 voor De prooi (regie: Vivian Pieters). Talloze films volgden, onder andere In de schaduw van de overwinning (1986, regie: Ate de Jong), Spoorloos (1988, regie: George Sluizer), De drie beste dingen in het leven (1992, regie: Ger Poppelaars), Oeroeg (1993, regie: Hans Hylkema), The discovery of heaven (2001, regie: Jeroen Krabbé) en de serie Petticoat (2016, regie: Pim van Hoeve, Thomas Korthals Altes). Voor zijn soundtrack voor Sonny Boy (2010, regie: Maria Peters) werd hij genomineerd voor het Gouden Kalf voor Beste Muziek.

Ook jonge generaties groeiden op met de muziek van Henny Vrienten. In de jaren 90 volgde Vrienten Harry Bannink op als componist van liedjes voor Het Klokhuis en Sesamstraat. In 1996 schreef Henny Vrienten de soundtrack van televisiefilm Mama’s proefkonijn (regie:Monique van de Ven). Daarna volgde de muziek voor bekende Nederlandse jeugdfilms als Abeltje (1998, regie: Ben Sombogaart), Madelief: krassen in het tafelblad (1998, regie: Ineke Houtman), Kruimeltje (1999, regie: Maria Peters), Pietje Bell (2000, regie: Maria Peters) en Pietje Bell II: de jacht op de tsarenkroon (2003, regie: Maria Peters). Daarnaast blies Henny Vrienten Nederlandse stille filmklassiekers Het geheim van Delft (1917, regie: Maurits H. Binger) en Zeemansvrouwen (1930, regie: Henk Kleinman ) nieuw leven in met nieuwe soundtracks.

In 2013 was Vrienten te zien in Doe Maar: dit is alles (regie: Martijn Nijboer), die tijdens NFF 2013 in première ging. In de documentaire vertelt Vrienten samen met de andere bandleden Ernst Jansz en Jan Hendriks over hun muziek, de beginjaren, de onderlinge verhoudingen, de hysterie en het afscheid van Doe Maar.

Henny Vrienten werd 73 jaar.

Henny Vrienten achter microfoon met links van hem een Gouden Kalf

Oeuvre Henny Vrienten

Bekijk via onderstaande knop de lijst met producties waar Henny Vrienten aan meewerkte.

Still Doe maar dit is alles

Doe maar: dit is alles

De documentaire Doe Maar: dit is alles is te zien via NPO Plus.

In MemoriamHenny Vrienten
ga terug