Lamentations of Judas

Boris Gerrets Lange documentaire - 2020 - 99 min.
Alle leeftijden

Gouden Kalf-nominatie

Beste Lange Documentaire Boris Gerrets

Angolese soldaten, bekend als ‘The Terrible Ones’, vochten ooit mee in de koloniale oorlogen van ‘wit’ Zuid-Afrika. Eind jaren tachtig werden zij gerepatrieerd naar het ruïnestadje Pomfret. Als filmmaker Boris Gerrets jaren later afreist naar Zuid-Afrika en enkele achtergebleven veteranen vraagt naar de rol die zij speelden in de oorlogen, stuit hij op een muur van stilte. Om hen de confrontatie met het verleden te laten aangaan, besluit hij ze te laten spelen in het verhaal van de Bijbelse figuur Judas Iskariot. Verraad en vrije wil staan ter discussie in deze aangrijpende schets van mensen aan de zelfkant van de geschiedenis.

 

Deze film is geselecteerd voor het Forum van de Regisseurs, het competitieprogramma voor filmmakers met een uniek stemgeluid en een eigenzinnige visie.

Curatoren Hugo Emmerzael en Inge de Leeuw over Lamentations of Judas: "Deze documentaire-interventie, het slotstuk in het oeuvre van Nederlandse regisseur Boris Gerrets, is een ontroerend relaas over het knagende schuldgevoel van Angolese veteranen, en het historische verraad dat hen is aangedaan."

In de online omgeving van het Forum kun je live chatten met de makers, luisteren naar gesprekken tussen curatoren en makers in de podcast Topics en speciale online versies van de interactieve projecten bekijken.

Credits

Productiebedrijf
Witfilm
KV Films
Coproducent(en)
Camille Laemlé
Uitvoerend producent(en)
Coproductiebedrijf
Les Films d'Ici
Camera
Nic Hofmeyr
Montage
Kostuumontwerp
Ruy Filipe
Sound Design
Dominique Vieillard
Set geluid
President Kapa
Muziek
Thuthuka Sibisi
Omroep
Distributie
Productieland(en)
Nederland, Frankrijk