Ga naar inhoud

Forum van de Regisseurs

Tijdens Forum van de Regisseurs-programma van 2023 zag je twaalf eigenzinnige Nederlandse auteursfilms die één ding gemeen hebben: hun eigenheid. Curatoren van dit programma zijn filmjournalist/programmeur Hugo Emmerzael en filmmaker/scenarist Beri Shalmashi. Zij maken een selectie van speelfilms, documentaires en korte films die je lang bijblijft en wiens makers je gegarandeerd op de voet wil blijven volgen.

Na elke filmvertoning zijn curatoren Beri en Hugo uitgebreid in gesprek gegaan met de regisseurs. Wat zijn hun drijfveren? Hoe kwam de film tot stand? Waarom zijn bepaalde keuzes gemaakt? Ook dit jaar is er weer een introductie door de spoken word-artiesten van het platform Mensen Zeggen Dingen.

Bekijk hieronder de winnaar van de VEVAM Fonds Prijs en de geselecteerde films van 2023.

230924 Utrecht Nederlands Film Festival 2023 NFF23 Forum van de Regisseurs VEVAM Fonds Prijsuitreiking LARS LENSINK NFF 19

Nieuw! De Forum van de Regisseurs-pas

Bestel nu de Forum van de Regisseurs-pas in de voorverkoop! Hiermee heb je toegang tot alle filmvertoningen in het programma van Forum van de Regisseurs. Nu slechts €50,-. De pas bestel je door in te loggen met je NFF account.

Still Die middag

Winnaar Forum van de Regisseurs: Die middag

Regisseur Nafiss Nia heeft met Die middag de VEVAM Fonds Prijs van het Forum van de Regisseurs 2023.

Een gesloten deur vormt het beginpunt van een lastige poging tot contact tussen de Iraanse vluchtelingen Roya en Nassim. Ze kijken heel verschillend tegen het vluchtelingschap aan. Zijn hun verschillen te overbruggen?

Publiek in de zaal tijdens VICE Night

Powered by Cineville

Cineville is fan van het Forum van de Regisseurs! En daarom mogen Cinevillers een gratis +1 meenemen naar alle vertoningen van het Forum! Als je een Cinevillekaartje in je winkelmandje doet, verschijnt deze optie vanzelf. Heb je nog geen Cinevillepas? Klik op de knop hieronder om lid te worden.

De selectie van Forum van de Regisseurs 2023:

Still Al wat je ziet

Al wat je ziet

Regie: Niki Padidar
Productie: mint film office

Wat doet het met je wanneer je in een wereld belandt waar je niet meer wordt gezien, maar wordt bekeken? Dat is de vraag in deze essayistische documentaire. Hoelang blijven we iemand als 'nieuwkomer' aanspreken?

Still Exhibit8

Exhibit #8

Regie: Ruben Broekhuis
Scenario: Sarah Offringa, Ruben Broekhuis, Monique van Kessel
Productie: Make Way Film

Horrordebuut waarin een Bosnische vluchteling een film maakt over het asielzoekerscentrum waaruit haar broer ooit verdween. Een film waarin fictie en actualiteit elkaar kruisen.

Still Nummer achttien

Nummer achttien — the breath of life

Regie: Guido van der Werve
Scenario: Ben Geraerts
Productie: Smarthouse

Het Forum van de Regisseurs opent dit jaar met Nummer achttien - the breath of life van kunstenaar Guido van der Werve. Zijn minderwaardigheidscomplex blijkt na een ernstig auto-ongeval levensreddend. Een poëtisch zelfonderzoek en tevens een ode aan alle buitenbeentjes.

Still De man uit rome

De man uit Rome

Regie: Jaap van Heusden
Scenario: Rogier de Blok, Jaap van Heusden
Productie: IJswater Films

De komst van de sceptische priester Filippo, die van het Vaticaan naar een Limburgs grensdorp afreist om een huilend Mariabeeld te onderzoeken, zorgt voor onrust in de getraumatiseerde gemeenschap.

Still Fantoomwijk

Fantoomwijk

Regie: Ravi Sandberg
Productie: mint2

Een levendige Rotterdamse volksbuurt maakt plaats voor luxe woningen. Verschillende camera's, waaronder infrarood en drones, brengen de destructieve gevolgen voor de voormalige bewoners van de Tweebosbuurt haarscherp in beeld.

Still GRANDELOGE FILANTROPIA

GRANDE LOGE FILANTROPIA

Regie: Bouba Dola
Scenario: Hajo Doorn, Enver Husicic, Omar Breeveld Productie: Grande Loge

De westerse wereld balanceert op het randje van de afgrond. Daarom stuurt het geheime genootschap Grande Loge de uitverkoren hiphop-zoon Tjon Rockon naar de van spiritualiteit vervreemde tatta’s, om ze te redden met zijn methode van self-cancelling en performatieve rituelen. Om het bloed weer te doen laten koken.

Still Het land der blinden

Het land der blinden

Regie: Kurt Platvoet
Scenario: Kurt Platvoet
Productie: Keplerfilm

In dit korte drama raakt een jongeman in de ban van een hypnotiserend getatoeëerd oog op het achterhoofd van zijn kale onderbuurman en verliest zich in een zoektocht naar betekenis.

Still Hierelders

Hier & elders

Regie: Bram Ruiter
Productie: bramruiter

Een romantisch filmgedicht waarin water in diverse verschijningen als leidraad dient voor een reis waarvan de bestemming onbekend is. Losjes gebaseerd op het gedicht Arte Poética van Jorge Luis Borges.

Still MERGEL

MERGEL

Regie: Thomas Brand
Scenario: Thomas Brand
Productie: Studio BrandKracht

Een stille reis naar het diepe binnenste van de Limburgse aarde, in sferisch zwart-wit. Een filmische zoektocht naar een kloppend hart van steen, opgenomen in de Curfsgroeve.

Still Sezers zomer

Sezers zomer

Regie: Marina Meijer
Productie: Jelte Zonneveld

De zomer van de Rotterdamse Sezer (14) bestaat uit zwemmen, vissen en fietsen stelen. Zijn wanhopige moeder probeert hem in deze indringende en sfeervolle documentaire onder controle te houden, voor de jeugdhulpverlening ingrijpt.

Still Sweet dreams

Sweet Dreams

Regie: Ena Sendijarević
Scenario: Ena Sendijarević
Productie: Lemming Film

Bitterzoet koloniaal familiedrama houdt de moderne samenleving een spiegel voor. De dood van een Nederlandse suikerfabrikant leidt in deze meedogenloze satire tot een uitbundig kat-en-muisspel, terwijl een Indonesische arbeidersopstand broeit. Met onder anderen Renée Soutendijk en Hayati Azis. Openingsfilm NFF 2023.

Forum van de Regisseurs: VEVAM Fonds prijsuitreiking

Het Forum van de Regisseurs is niet alleen een inspirerende reeks van filmvertoningen voor filmliefhebbers, maar ook een competitie voor makers. De twaalf geselecteerde films maken kans op de VEVAM Fonds Prijs van het Forum van de Regisseurs. De winnaar gaat naar huis met een bedrag van €5.000. Na afloop ben je van harte welkom bij de borrel in de foyer.

Een gratis ticket voor de uitreiking reserveren is niet nodig, kom vooral op tijd naar de zaal.