Ga naar inhoud
Historisch epos over de gedoemde expeditie van 1596 en de overwintering op het barre Nova Zembla verdient zelf ook een plek in de geschiedenisboeken, als allereerste Nederlandse speelfilm die in 3D werd gedraaid.
Het historische heldenepos vertelt het legendarische verhaal van de overwintering op Nova Zembla, zoals het destijds ‘naer waerheyt’ werd opgetekend door een jong bemanningslid. Deze Gerrit de Veer is in 1596 een leergierige knaap aan boord van de gedoemde expeditie met de missie een korte handelsroute naar Indië te ontdekken. Hun schip raakt echter beklemd in gigantische ijsschotsen. Op het barre Nova Zembla bouwen ze een hut om de winter te overleven. Behalve de onbarmhartige natuur spelen ook voedseltekort en onderlinge spanningen hen parten. Het echte mannenavontuur kreeg met de casting van Doutzen Kroes in haar filmdebuut als Gerrits verre liefde toch een romantische injectie. Ondertussen veroverde de film zelf ook een plaats in de geschiedenisboeken, als allereerste Nederlandse speelfilm die geheel in 3D werd geschoten.

Titel: Nova Zembla
Jaar: 2011
Duur : 1 uur, 44 minuten
Categorie: Speelfilm
Competities: Jaaroverzicht, Gouden Kalf Competitie
Editie: NFF 2012

GeschiedenisBlik naar buiten(land)

Gouden Kalf nominaties

Andere prijzen

Platina Film (400.000 bezoekers speelfilm) (2011)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.