Ga naar inhoud
Festival

Nominaties Louis Hartlooper Prijs voor Beste Filmpublicatie 2023 bekend

De jaarlijkse Louis Hartlooper Prijs voor de Beste Filmpublicatie wordt op zaterdag 23 september tijdens het Nederlands Film Festival uitgereikt.

Louis Hartlooper Prijs uitreiking Thomas Leeflang

Uitreiking Prijs voor beste Filmpublicatie 2023

De prijs wordt tijdens het festival uitgereikt en is gratis toegankelijk!

De Louis Hartlooper Prijs voor de Beste Filmpublicatie wordt voor de negentiende keer uitgereikt aan een persoon die het afgelopen jaar met een of meerdere publicaties een stimulerende bijdrage heeft geleverd aan het denken over cinema en aan de verdieping van de Nederlandse filmcultuur. Met de prijs hopen de initiatiefnemers het schrijven over film in Nederland onder de aandacht te brengen en waardering uit te spreken voor idealisme, moed, inzet en bevlogenheid. Een nationale filmcultuur is ondenkbaar zonder goede filmpublicaties.

De jury bestaat dit jaar uit Digna Sinke en Erik Verkerk (namens Nederlandse Audiovisuele Producenten Alliantie), Lineke van den Boezem (namens Netwerk Scenarioschrijvers), Maarten Langelo, (namens Netherlands Society of Cinematographers) en Sanne Rovers (namens Dutch Directors Guild).

Het Louis Hartlooper Genootschap

Het Louis Hartlooper Genootschap is gelieerd aan het Louis Hartlooper Complex (LHC) en de bijbehorende Stichting. Dit genootschap kent een wisselende samenstelling en bestaat uit tenminste zeven filmmakers en filmprofessionals die regelmatig bijeenkomen. Dit genootschap heeft in 2005 de Louis Hartlooper Prijs geïnitieerd. Het genootschap stelt zonder ruggespraak en in volstrekte onafhankelijkheid de shortlist samen, waaruit representanten van de filmvakorganisaties uiteindelijk de winnaar kiezen.

Prijs

Naast een eervolle plek, middels een fotografische afbeelding in de eregalerij van het LHC, bestaat de prijs uit een bedrag van 1.000 euro, een penning met oorkonde en daarnaast een Zwarte Spiegel. Bovendien krijgt de winnaar de uitnodiging om het jaar daarop tijdens de uitreiking een korte voordracht te houden over het belang van goede filmjournalistiek (doelstelling van de prijs indachtig). Dit jaar zal de lezing gegeven worden door een afgevaardigde van het Internationaal Film Festival Rotterdam, winnaar van 2022.

ga terug