Ga naar inhoud
Professionals

Juryrapport Digitale Cultuur Fellowships 2023

De driekoppige jury, bestaande uit Nanna Verhoeff (Hoogleraar Screen Cultures & Society, Universiteit Utrecht), Beri Shalmashi (Directeur Avanti, film- en (senior)programmamaker) en Geert Mul (Beeldend Kunstenaar) heeft de eerste lichting onderzoeksfellows van het NFF Fellowshipsprogramma gekozen.

De fellows zijn geselecteerd op basis van onderzoeksvoorstellen die opgesteld zijn op het kruisvlak van technologie, storytelling en interdisciplinair onderzoek. De relatie tussen maatschappelijke relevantie en artistieke ontwikkeling staat hierbij centraal. De jury heeft als criteria gehanteerd dat het onderzoek vernieuwend moest zijn voor de kunstenaar en de sector, dat het onderzoek naast andere aspecten ook het medium zelf bevroeg, en dat er een gerede kans bestaat op succesvolle doorontwikkeling na de Fellowshipsperiode.

De jury is van mening dat kunst die gebruik maakt van technologie, een manier kan bieden voor het verkrijgen van kritisch inzicht en specifieke kennis over de rol en impact van deze technologie. De ingediende voorstellen getuigen van deze behoefte aan kennis en inzicht die voorbijgaat aan de toegepaste, en ook vaak manipulatieve eigenschappen van commerciële digitale media.

Fellows voor 2023-2024:

Fellowships 2023 ARK

ARK

De jury begrijpt het onderzoeksvoorstel Exploring Collaborative Boundaries in Hybrid Knowledge Creation als complex en ambitieus, waarbij het scherp bij elkaar houden van de verschillende onderdelen en het verbinden van de diverse focuspunten belangrijk gaat worden. Het Idee van collaborativenarrativebuilding vindt de jury een interessante paradox om te onderzoeken in een groep zonder hiërarchie. Het verder kunnen onderbouwen en exploreren van de eigen werkmethodes kan een interessante stap zijn voor dit collectief en kan bijdragen aan hun verdere ontwikkeling als collectief.

foto: Iris Duvekot

V.l.n.r: Zuzanna Zgierska, Roosje Klap, Arran Lyon, Senka Milutinović Louis B. Clarke and Valentin Vogelmann. Niet afgebeeld: Teoniki Rozynek

Portretfoto Spela Petric - Fellowships 2023

Špela Petrič

Het onderzoeksvoorstel HOW AI PRODUCES BODIES: On definitions of “healthy”, compatible with AI wordt door de jury ervaren als een sprekend en helder geformuleerd voorstel met een duidelijke en toch diverse methodologie waarbij de prikkelende vraag “hoe ziet het menselijk lichaam, dat door AI ‘gezonder’ is gemaakt, eruit?” wordt onderzocht. Het letterlijk belichamen van de vraagstukken rondom AI is spannend en deze benadering maakt een intersectie tussen verschillende ethische vraagstukken mogelijk. Tegelijkertijd biedt het een kritisch perspectief op de industriële drijfveren van AI zonder dat dit leidt tot een oppervlakkige afwijzing. Ook het ethische aspect, een gezonde levensstijl in relatie tot AI is relevant.

foto: Anze Sekelj

Portret Tina Farifteh Fellowships 2023

Tina Farifteh

De jury waardeert de dubbelzinnigheid van de probleemstelling in het voorstel Empathic Rage, waarbij het bijeentrekken van woede en empathie vragen oproept maar ook juist de mogelijkheid biedt dit als onderzoeksonderwerp neer te zetten. De jury is benieuwd naar hoe de verschillende aspecten hiervan zich zullen gaan ontwikkelen en kunnen resulteren in een genuanceerd onderzoek. Ook heeft de jury waardering voor hoe de toon van de film Kitten or Vluchteling resoneert met het voorstel, en is ervan overtuigt dat deze onderzoeksperiode zal bijdragen aan de ontwikkeling van de maker.

Over het Digitale Cultuur Fellowshipprogramma

De Fellowships zijn mogelijk gemaakt door een samenwerking met het Gieskes-Strijbis Fonds en in samenwerking met Creative Humanities Academy van de Universiteit Utrecht. De voortgang van deze eerste 3 Fellowships zullen te volgen zijn via presentaties. De eindresultaten worden op het festival van 2024 gepresenteerd. In het totaal loopt het Fellowshipprogramma drie jaar, waarin 9 fellows het traject doorlopen en er afgesloten wordt met een publicatie.

digitale cultuur
ga terug