Ga naar inhoud

10 filmtips voor het nieuwe schooljaar

De zomervakantie is voorbij en het Nederlands Film Festival gaat bijna van start. Hét moment om met je leerlingen in filmeducatie te duiken! Of om zelf na een drukke schooldag te ontspannen met een goede film. Hieronder zetten we de leukste nieuwe Nederlandse film- en serietips voor leraren op een rij.

Still Zijwaarts de klas in

Zijwaarts de klas in

Regisseur Simonka de Jong volgt een aantal deelnemers aan de Amsterdamse ‘crash course’, waarin ze voor het eerst van hun leven voor een klas drukke kinderen staan en worden beoordeeld op hun potentiële kwaliteiten. Wat heeft deze zij-instromers gemotiveerd tot de ommezwaai? Waarom zou je iets totaal anders willen gaan doen? Maar ook: hoe leer je orde houden in een klas? Hoe breng je kinderen tot leren? Het blijkt allemaal supercomplex. Tegelijkertijd zien we hoe die ene leraar écht het verschil kan maken en hoe belangrijk motivatie is.

Still Bilal Wahib altijd altijd

BILAL WAHIB: altijd, altijd

Acteur en rapper Bilal Wahib was een grote filmbelofte. Tot die ene livestream met die misplaatste grap. Zit er na het cancelen nog een comeback in? Aan de hand van diepte-interviews met Bilal en zijn naasten, archiefbeelden en repetitiescènes krijg je inzicht in Bilals leven toen – en nu. Deze eerlijke en ontwapenende film laat ook aan de hand van deze ‘case study’ zien hoe de impact van sociale media je leven kan bepalen.

Still Beraber

Beraber

De 14-jarige Zeki verhuist in deze film samen met zijn vader van Rotterdam naar een gated community in Istanbul maar eigenlijk voelt hij zich meer thuis in de arme wijk ernaast. Daar raakt hij bevriend met een groep straatkinderen die geld verdient met zakkenrollen. Prachtige zomerse coming of age film met Istanbul als arena.

Still_Kiddo

Kiddo

Lu is elf als haar lang verloren gewaande moeder onverwacht opduikt en haar op sleeptouw neemt in haar afgeragde sportwagen. Het wordt een onvergetelijke roadtrip. Avontuur vol visuele grapjes maar ook met een serieuze ondertoon. Een prachtige film die verteld wordt uit het perspectief van een kind wiens moeder niet aan de norm voldoet.

Still El houb 3

El Houb

In het regiedebuut van Shariff Nasr komt de Marokkaans-Nederlandse Karim – bijna letterlijk – uit de kast. Maar hoe bespreek je seksuele geaardheid binnen een gezin dat gevoelige onderwerpen uit de weg gaat?

Still Het leven is niet kort genoeg

Het leven is niet kort genoeg

Door drank en drugs overleed Matthijs, beste vriend van filmmaker Joey Benistant, op zijn 27ste. In gesprekken met vrienden van de middelbare school en Matthijs' vriendin onderzoekt hij hoe het is om bevriend te zijn met iemand die zo zelfdestructief is. Een indringende film over depressie en oprechte vriendschap.

Still Al wat je ziet

Al wat je ziet

Een film over hoe je identiteit door de omgeving wordt bepaald. De drie hoofdpersonen in Niki Padidars documentaire wonen kort of al langer in Nederland maar krijgen steevast dezelfde vragen: waar kom je vandaan, spreek je Nederlands, word je bruiner in de zon? Met de gesprekken onderzoekt ze in haar zorgvuldig vormgegeven documentaire wat het betekent om aan de projecties van anderen te worden onderworpen. Ze probeert een antwoord te vinden op de vraag: 'Als niemand weet wie je was, ben je dan nog jezelf?

Still Totem Educatie2023

Totem

Een magisch realistisch sprookje over hoe Ama (11) haar totemdier ontmoet. Ama voelt zich helemaal Nederlands, al komen haar ouders uit Senegal. Ze zwemt op hoog niveau en gaat gewoon naar een Rotterdamse school. Maar haar leven is heel anders dan dat van haar klasgenoten en haar beste vriend Thijs. Ama’s familie is uitgeprocedeerd. Ze leven illegaal in Nederland en op een dag worden haar moeder en broer opgepakt door de politie.

Still Baghdad Messi

Baghdad Messi

De getalenteerde Hamoudi (11) in Baghdad werkt in deze jeugdfilm hard aan zijn droom om profvoetballer te worden. Maar dan wordt hij, een van de slachtoffers bij een zelfmoordaanslag, zwaargewond wakker in het ziekenhuis. De Belgisch-Koerdische regisseur Sahim Omar Kalifa baseerde dit jeugddrama op persoonlijke ervaringen.

Still Het smelt

Het Smelt

Vele jaren na een snikhete zomer die volledig uit de hand liep, keert Eva terug naar haar geboortedorp om af te rekenen met haar verleden en een beklijvende boodschap achter te laten. Naar de gelijknamige bestseller van Lize Spit.

ga terug