Ga naar inhoud
Talent

Nominaties Debuut- en Studentencompetitie 2023

Het Nederlands Film Festival heeft de nominaties van zowel de NFF Debuutcompetitie als de Studentencompetitie 2023 bekendgemaakt. De genomineerde filmmakers maken kans op een van de vele awards die op maandag 25 september tijdens de Talent Award Ceremonie in Stadsschouwburg Utrecht worden uitgereikt. Alle geselecteerde studentenproducties zijn tijdens het Nederlands Film Festival van 22 t/m 29 september in de Utrechtse bioscopen te zien.

Winnaars Talent Award

Debuutcompetitie

De Gemeente Utrecht viert een debuterende regisseur met de Filmprijs van de Stad Utrecht dat uit een geldbedrag van €7.500,- bestaat, een oorkonde en het beeld De Gouden Berg van kunstenaar Noor Nuyten. De jury van de Debuutcompetitie bestaat uit producent Nynke Jurgens, editor Annelies van Woerden en regisseur Wiam Al-Zabari. De drie kanshebbers uit de 26 producties die genomineerd zijn voor de Filmprijs van de Stad Utrecht in de NFF Debuutcompetitie zijn:

  • Iskander - Donnya Zidan
  • Het leven is niet kort genoeg - Joey Benistant
  • Ver Gekomen - Desiree Brands en Joris Weerts
De jury over de drie debuutfilms:

"De jury werd echt even vervoerd naar de wereld van Iskander in 1976. De film heeft een sterke eigen visuele vertelling maar laat ook ruimte aan de kijker voor eigen interpretatie."
"Het leven is niet kort genoeg is een impactvolle film waarbij de kijker heel dicht bij de personages komt. Een mooi eerbetoon aan de vriend van de filmmaker."
"Ver Gekomen is een poëtische film die van het beeldscherm spat. Knap hoe zowel het verhaal van de individuele karakters als de verbintenis tussen deze personages krachtig worden afgebeeld.”

Studentencompetitie

Uit de 40 geselecteerde producties voor de Studentencompetitie heeft de jury bestaande uit Director of Photography Aziz Al-Dilaimi, animator/production designer Mackenzie Fincham, regisseur Nelly dos Reis, EY Partner Consultant Maton Sonnemans (alleen jurylid voor EY Talent Award), genremanager Fictie NPO Roshan Tewarie en editor Tessel Flora de Vries, met uitzondering van de VPRO-documentaireprijs en de KNF Award, de volgende films en talenten genomineerd:

Dit jaar zijn er nieuwe naamgevers aan de awards van de Studentencompetitie verbonden. Hoofdsponsor NPO die als publieke omroep het Nederlands Film Festival al jarenlang breed ondersteunt, geeft een impuls aan de regisseur van de beste fictiefilm. Beginnende makers zijn belangrijk voor de publieke omroep. Zij vertellen de verhalen van morgen en zijn onmisbaar voor een pluriform en veelzijdig aanbod op alle kanalen. De publieke omroep biedt tal van verschillende talentregelingen waarmee makers die aan het begin van hun carrière staan zich nog verder kunnen ontwikkelen en hun werk kunnen tonen aan een groot publiek. De winnaar van de NPO Fictie Talent Award krijgt dan ook de mogelijkheid om via 3LAB samen met BNNVARA te werken aan een waardige opvolger.No Risk, verzekeraar van evenementen en filmproducties, geeft ondersteuning aan het meest opvallende en onderscheidende crewlid. Omroep VPRO reikt de VPRO-documentaireprijs uit voor beste eindexamendocumentaire, gekozen door een eigen selectiecommissie.

Prijzen

Afstudeerders in de Studentencompetitie maken met hun producties kans op diverse prijzen.

· NPO Fictie Talent Award, uitgereikt aan de regisseur voor de beste fictie afstudeerfilm. De winnaar ontvangt een bijdrage ter waarde van €5.000 voor het ontwikkelen van een volgend fictieproject via 3LAB samen met BNNVARA.
· No Risk Talent Prijs voor het meest uitspringende crewlid die €5.000 ontvangt.
· EY Talent Award voor de productie met de hoogste production value. De award bestaat uit een geldbedrag van €5.000 voor de volgende filmproductie en een op maat gemaakt coachingstraject.
· KNF Award, uitgereikt door de Kring van Nederlandse Filmjournalisten, voor beste eindexamenproductie.
· NAPA Award voor de producent met de meest innovatieve toekomstvisie van het afgelopen jaar (€5.000 beschikbaar gesteld door de Nederlandse Audiovisuele Producenten Alliantie).
· VPRO-documentaireprijs voor de regisseur van de beste afstudeerdocumentaire. Een jury vanuit de VPRO, bestaande uit Bart Eysink Smeets, Niki Padidar en Thomas Vroege selecteert de genomineerden en winnaar. De winnaar krijgt een geldbedrag van €5.000 om vrij te besteden.

Daarnaast worden er Filmfonds Wildcards uitgereikt aan talentvolle regisseurs die zich hiervoor hebben ingeschreven. Met dit bedrag krijgen winnaars de kans om een nieuwe documentaire, fictiefilm of animatiefilm te realiseren (€50.000 beschikbaar gesteld door het Nederlands Filmfonds).

ga terug