Ga naar inhoud
Professionals

Alle sprekers van het Professionals Programma 2023 bekend

Over twee weken gaat het Nederlands Film Festival van start; hoog tijd om de sprekers line-up voor het NFF Professionals Programma onder de loep te nemen. Ook dit jaar nemen diverse nationale en internationale experts uit de av-industrie deel aan inspirerende talks, panels, en casestudies. Hieronder vast een voorproefje van wie en wat je kunt verwachten.

Sound designer Paula Fairfield (Game of Thrones, Lovecraft Country), DoP's Josje van Erkel (Faithfully Yours, ADAM E.V.A) & Mark van Aller (Bankier van het Verzet, Gluckauf), editor Eddie Hamilton, ACE (Mission Impossible: Dead Reckoning/Fallout/Rogue Nation, Top Gun: Maverick) en regieduo Felix van Groeningen & Charlotte Vandermeersch (De Acht Bergen) geven hun eigen Prof Talk tijdens het festival. Aan de hand van diverse casestudies geven zij inzicht in hun werkproces en delen hun ervaring.

NFF Conferentie

Filmmakers Martin Koolhoven (Brimstone, De Grot) en Ena Sendijarević (Sweet Dreams, Take Me Somewhere Nice), producent Leontine Petit (Lemming Film) en Sandra den Hamer (Interim Bestuurder, Nederlands Filmfonds) duiken tijdens de sessie 'Beeldverhoudingen' in de succesfactoren van Nederlandse speelfilms. Wat heb je nodig om je als filmmaker te onderscheiden? Ook deelt Jonathan Olsberg (Olsberg SPI) hier de resultaten van zijn onderzoek naar de internationale prestaties van Nederlandse speelfilms in vergelijking met Zweden, Denemarken, Oostenrijk en België - uitgevoerd in opdracht van het Nederlands Filmfonds.

Vervolgens gaan Nanda van Doornik (Nationaal Media Onderzoek), Marnie Blok en Bram Schouw (De droom van de jeugd) en Rachel van Bommel (Producent, Millstreet Films) in gesprek over de stappen die nodig zijn om de Lage Landen meer slagkracht te geven om haar ambities op het gebied van hoogwaardige series met internationale potentie waar te maken. Als klein land met ‘slechts’ 17,5 miljoen inwoners, produceert Nederland ieder jaar een scala aan producties. En hoewel niet elke serie de Nederlandse Borgen, Dix Pour Cent of Dark wordt genoemd, zien we in de cijfers dat de Nederlandse serie wel degelijk in de lift zit.

In een aantal andere Conferentiesessie is ook aandacht voor serieproducties. Zo schuiven onder andere Jeppe Gjervig Gram (Borgen, Follow the Money), Pieter Bart Korthuis (Dirty Lines, Het jaar van Fortuyn) en Sanne Nuyens (De Twaalf, Beau Séjour) aan bij 'Who Runs the Show' om hun visie op showrunnerschap te delen. Hoe kijken wij in Nederland en Vlaanderen eigenlijk tegen deze nieuwe credit aan? Tijdens 'Grenzeloos netwerken' gaan producenten Helen Perquy (jonnydepony, BE) en Fleur Winters (Big Blue Productions, NL) dieper in de complexiteit én de meerwaarde van seriële coproductieprocessen. Dit doen ze onder andere aan de hand van hun eigen coproductie Arcadia.

Tot slot biedt de Conferentie ook sessies gericht op andere mediavormen. Randy Vermeulen (Slowpony, Audiocollectief Schik) en Jan Harm Dekker (Flikken Maastricht) onderzoeken bijvoorbeeld de essentie van tijd in storytelling aan de hand van podcasts en storytelling via WhatsApp. Daarnaast bespreken Bartosz Sztybor (Cyberpunk: Edgerunners), Christopher Sica (The Expanse) en Tasha Huo (Tomb Raider) de kansen en uitdagingen van crossmediaproducties, waarbij de focus ligt op gameverfilmingen.

Professionals
ga terug