Ga naar inhoud

Interview Rogier Kramer: De hectiek van het Nederlands Film Festival

Na zijn afstuderen aan de Nederlandse Filmacademie in 2015 nam Rogier Kramer als nieuw talent deel aan de NFF speeddates, waar hij ervaren producenten het hemd van het lijf vroeg. Twee jaar later gaf hij als ervaren producent feedback op plannen in de NFF feedbacksessie. Hier ontmoette hij onder andere Angelo Raaijmakers met wie hij vanuit zijn productiebedrijf Dutch Mountain Film een tijdje samenwerkte. Vorig jaar was druk voor Rogier: hij deed mee met de Holland Film Meeting, ontmoette nieuwe componisten in Script & Score en werd geselecteerd voor Talent en Route.


Rogier houdt ervan: de drukte en hectiek van het Nederlands Film Festival. Het is ieder jaar weer een feest iedereen te zien. Al die bekende gezichten, mensen met wie hij al eens eerder heeft samengewerkt, maar ook makers die hij tot voor kort alleen nog van naam kende. Voor Rogier een goed moment om oude contacten weer op te halen en nieuwe mensen te ontmoeten. Over Talent en Route had zijn collega-producent Loes Komen, die twee jaar daarvoor had deelgenomen, al verteld en zo Rogiers enthousiasme aangewakkerd. De afgelopen jaren heeft Rogier deelgenomen aan Rotterdam Lab en Berlinale Talents, maar volgens hem was dat toch heel anders. "Het toffe aan Talent en Route is dat het persoonlijk en veel kleinschaliger is. In totaal worden er maar vier makers en producenten geselecteerd, waardoor er ruimte is om als producent echt even in de spotlight gezet te worden bij internationale producenten en financiers."

Een vast onderdeel van Talent en Route is dat de talenten mogen pitchen aan internationale producenten en financiers. Een spannend en belangrijk moment en dus besloot Rogier het wat luchtiger aan te pakken. Net daarvoor had hij de korte film ONE OF THE BOYS geproduceerd over de tienerjongen Daan, die tijdens korfbaltraining worstelt met de stoere kleedkamerjongenspraat en op het veld met het toenemende haantjesgedrag van zijn teamgenoten. "Omdat korfbal een vrij onbekende sport is voor buitenlanders besloot ik het samen met Ido even te demonstreren. Ik denk dat het publiek toen zo ongeveer wel begreep wat de sport inhield", lacht Rogier. Voor hem is het belangrijk dat je tijdens zo’n pitch ook iets van jezelf laat zien: hoe je bent als persoon en als producent. In het traject werd hij gecoacht door Ido Abram, die de pitchtraining verzorgde, en door Hayet Benkara, die de talenten begeleidde. Een samenwerking waar Rogier met plezier aan terugdenkt: "Mede doordat Talent en Route zo persoonlijk is ingestoken is er ruimte om je onzekerheden te bespreken. Je kan vragen stellen die je normaal niet durft te stellen, omdat de setting er niet naar is. Hayet was tijdens Talent en Route echt een moederfiguur voor ons, en nog steeds staat de uitnodiging open dat ik haar vragen kan stellen wanneer dat nodig is. Hier heb ik ook al een keer gebruik van gemaakt." Na het festival moest Rogier wel even bijkomen, maar een memorabel avontuur was het zeker.

Leer meer over Talent en Route.


Tekst: Gwyneth Sleutel
ga terug