Ga naar inhoud

Documentaire GESCHENK UIT DE BODEM in première op het Nederlands Film Festival














Op zondag 24 september gaat de documentaire GESCHENK UIT DE BODEM, over de menselijke kant van de ingrijpende en onverwachte gevolgen van de Nederlandse aardgaswinning, in première op het Nederlands Film Festival. De regie is in handen van Gouden Kalf-winnaars Paul Cohen en Martijn van Haalen (HOLLANDSE HELDEN, 2000; PHOTO SOUVENIR, 2006). Een dag later, op 25 september, vindt in Pathé Rembrandt een publieksvertoning plaats, gevolgd door een uitgebreide Q&A met de makers. Hiervoor zijn tickets nu verkrijgbaar.

Met de vondst van het Groningse aardgas verdwenen de kolen uit onze huizen. Dankzij een Amerikaanse ingenieur die wist hoe aardgas winstgevend te exploiteren was, bracht het Nederland een ongekende rijkdom. Ruim zestig jaar later zijn de gevolgen ingrijpend; de bodem bleek niet straffeloos leeg te pompen en laat van zich horen. Nu zijn de consequenties vooral voelbaar voor de Groningers; een woonwijk uit de jaren ’70 moet met de grond gelijk gemaakt worden vanwege vermeend instortingsgevaar, bouwvakkers die de beschadigde huizen moeten slopen volgen een cursus ‘omgaan met emoties’ en bejaarde actievoerders krijgen koffie aangeboden wanneer zij het gebouw van Centrum Veilig Wonen bezetten.

Met oog voor de aard van de Groninger zetten Paul Cohen en Martijn van Haalen in GESCHENK UIT DE BODEM de verschillende belangen en perspectieven scherp tegenover elkaar. Hoe gaan Nederlanders om met de gevolgen van de gaswinning die bijna niemand kon voorspellen?

GESCHENK UIT DE BODEM is een productie van Selfmade Films in samenwerking met KRO-NCRV en kwam tot stand in het kader van Teledoc met steun van CoBO, het Nederlands Filmfonds en de NPO.

Gedurende het festival is de documentaire ook te zien in het reguliere festivalprogramma van het Nederlands Film Festival.
ga terug