Ga naar inhoud

Nieuwe film BROEDERS Hanro Smitsman in première op NFF 2017











De nieuwe speelfilm Broeders van regisseur Hanro Smitsman (o.a. SCHEMER, 2010) gaat op zaterdag 23 september in première in de Stadsschouwburg Utrecht tijdens de 37e editie van het Nederlands Film Festival (NFF). Het drama vertelt het verhaal van twee Marokkaans-Nederlandse broers die samen naar het door oorlog geteisterde Syrië afreizen om op zoek te gaan naar hun jongere broer, een vermeende Syriëganger. Hoofdrollen zijn voor Achmed Akkabi (Rabat, 2011), Walid Benmbarek (Infiltrant, 2014) en Bilal Wahib (Layla M, 2016). Tegelijkertijd met de première vindt in Pathé Rembrandt de publiekspremière plaats, waarvoor tickets nu verkrijgbaar zijn.

In de aangrijpende film Broeders reizen Hassan (Achmed Akkabi) en Mourad (Walid Benmbarek) af naar Syrië om hun vermiste broer Yasin (Bilal Wahib) te zoeken. Terwijl ze het spoor van Yasin proberen te volgen door Jordanië en Syrië, raken Hassan en Mourad ongewild betrokken bij het Syrische conflict. Zal dit de broers, ondanks de confrontatie met de gruwelijkheden van de oorlog, dichter bij elkaar brengen en het uiteengevallen gezin worden herenigd, of heeft de oorlog onherstelbare wonden geslagen?

De regie van de film is in handen van veelgeprezen regisseur Hanro Smitsman. Hij won onder andere de Gouden Beer voor beste korte film voor Raak (2006) op het filmfestival van Berlijn en de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek voor Schemer (2010) op het NFF. Voor Skin (2008) ontving hoofdrolspeler Robert de Hoog het Gouden Kalf voor Beste Acteur.



“Met Broeders wil ik laten zien dat niet alle keuzes die mensen maken per definitie ideologisch gemotiveerd zijn. De film maakt je bewust van de persoonlijke achtergronden van gedrag, maakt keuzes begrijpelijk en biedt daarmee tegenwicht aan al te gemakkelijke oordelen over mensen; evenzeer over een Syriëstrijder. Afhankelijk van de omstandigheden kunnen daders slachtoffers worden en andersom’, aldus filmregisseur Hanro Smitsman.

Het NFF voegt met de première van Broeders een bijzondere en actuele film toe aan zijn festivalprogrammering. \'Smitsman laat met Broeders net als in eerdere films en televisieseries als De Fractie, De ontmaskering van de vastgoedfraude, Eileen, Schemer en Skin, zijn betrokkenheid bij actuele thema’s zien. Broeders is een urgent verhaal verpakt in een werelds familiedrama, waarin gebeurtenissen die je lijken te overkomen met je op de vlucht slaan.’, aldus Claire van Daal, programmeur film en televisie bij het NFF.

Broeders is geproduceerd door Corrino Drama, in co-productie met BNNVARA en met steun van CoBO. Het scenario is geschreven door Marc en Roeland Linssen, Alma Popeyus en Hein Schütz.

Tegelijk met de officiële première op 23 september is Broeders voor publiek op het witte doek te zien tijdens de speciale publiekspremière in Pathé Rembrandt, tickets hiervoor zijn nu verkrijgbaar. De film is op zondag 24 en woensdag 27 september ook te zien in het reguliere festivalprogramma.



ga terug