Gouden Kalveren

Het Gouden Kalf, de Grote Prijs van de Nederlandse Film, wordt sinds de eerste editie van het Nederlands Film Festival in 1981 jaarlijks uitgereikt aan onder meer de beste Nederlandse filmmakers, scenarioschrijvers, producenten, acteurs en actrices. Jaarlijks wordt het Nederlands Film Festival afgesloten met het L’OR Gouden Kalveren Gala waarin de Gouden Kalveren worden uitgereikt. Via de ‘bekijk video’ button bovenaan deze pagina is de uitreiking van vorig jaar terug te zien.

Het Gouden Kalf wordt uitgereikt in de onderstaande categorieën. Je vindt hier per categorie alle winnaars sinds de start van de uitreiking in 1981.

Liever in één oogopslag alle winnaars? Klik dan hier

Academysysteem & Jury’s

De nominaties en de winnaars van de Gouden Kalf Competitie in de categorieën voor speelfilms en lange documentaires worden sinds 2015 bepaald middels het Academymodel, net als bij onder meer de Oscars. Binnen het Academymodel bepaalt een grote groep filmprofessionals, de Academyleden, wie een Gouden Kalf in ontvangst mogen nemen tijdens het L’OR Gouden Kalveren Gala. In de andere categorieën voor korte films, korte documentaires, televisiedrama’s en interactieve projecten worden de nominaties en winnaars bepaald door onafhankelijke jury’s die jaarlijks samengesteld worden.

Gouden Tegels

De winnaars van het Gouden Kalf in de categorieën Beste Acteur en Beste Actrice worden elk jaar geëerd met een Gouden Tegel op de NFF Filmboulevard in de Utrechtse Vinkenburgstraat. Onder belangstelling van pers én publiek worden de Gouden Tegels onthuld. De eerste negen tegels met handafdrukken werden gelegd in 1999. Bekijk hier de beelden en winnaars van afgelopen jaren.

Gouden Kalveren Loge

Wat maakt een film, documentaire of tv-drama ‘Gouden Kalf-waardig’? Tijdens het festival zijn in aanloop naar de prijsuitreiking de genomineerde producties te zien, mét uitleg van een deskundige uit de filmsector. Bijvoorbeeld over de finesses van goed acteerwerk, grensverleggende regie, uitmuntende montage en weergaloos sound design. De voorstellingen bieden daarmee een uitgelezen kans om de genomineerden op het grote doek te zien, voorzien van context en verdieping.