Gouden Kalveren

Het Gouden Kalf, de Grote Prijs van de Nederlandse Film, wordt sinds de eerste editie van het Nederlands Film Festival in 1981 jaarlijks uitgereikt aan onder meer de beste Nederlandse filmmakers, scenarioschrijvers, producenten en acteurs. De winnaars van de Gouden Kalveren 2021 zijn op vrijdag 1 oktober bekendgemaakt.

20211001 Utrecht NFF Gouden Kalveren Gala 01 Ramon Mangold

Winnaars Gouden Kalveren 2021!

Bekijk het overzicht met winnaars hier

1200x630px nominaties bekend

Nominaties Gouden Kalveren 2021

Bekijk het overzicht met genomineerden hier

NFF 20200926 NFF Talkshow dag1 Almicheal Fraay 27

Selectie Gouden Kalf Competitie 2021

Bekijk hier het overzicht van de selectie Dramaseries/Singleplays, Korte Films, Korte en Lange Documentaires en Speelfilms voor de Gouden Kalf Competitie 2021.

Shiny Gouden Kalveren

Vernieuwing acteer­pri­jzen Gouden Kalveren

De Gouden Kalv­eren worden vernieuwd. Tijdens de aankomende editie van het NFF wordt het Gouden Kalf voor Beste Hoof­drol en Beste Bijrol geïntroduceerd.

Gouden kalveren gala 2020

Academysysteem & Jury's

De nominaties en de winnaars van de Gouden Kalf Competitie in de categorieën voor speelfilms en lange documentaires worden sinds 2015 bepaald middels het Academymodel, net als bij onder meer de Oscars. Binnen het Academymodel bepaalt een grote groep filmprofessionals, de Academyleden, wie een Gouden Kalf in ontvangst mogen nemen tijdens het Gouden Kalveren Gala. In de categorieën korte films, korte documentaires, series en digitale cultuur worden de nominaties en winnaars bepaald door onafhankelijke jury’s die jaarlijks samengesteld worden.

Winnaars Gouden Kalveren

Jaarlijks wordt het Nederlands Film Festival afgesloten met het Grolsch Gouden Kalveren Gala. Hieronder bekijk je per categorie de namen en titels van alle winnaars sinds de start van de uitreiking in 1981.

DAFF NFF logo1 01

Genomineerden Gouden Kalveren

Hieronder bekijk je per categorie de namen en titels van alle genomineerden van 2009 tot nu.

Gouden Tegels NFF Filmboulevard

Gouden Kalf-winnaars worden een jaar na het winnen van hun prijs geëerd met een Gouden Tegel op de NFF Filmboulevard in de Utrechtse Vinkenburgstraat. De acteurs zetten in de zomer hun handafdruk in klei, waarna de tegels door bronsgieterij Flassh worden vervaardigd. Tijdens het Nederlands Film Festival worden de Gouden Tegels op feestelijke wijze onthuld door de acteurs. De eerste negen tegels met handafdrukken werden gelegd in 1999. De jaren daarna t/m 2020 kwamen er twee Gouden Tegels per jaar bij voor de winnaars in de categorieën Beste Acteur en Beste Actrice. In 2021 zijn de acteerprijzen van de Gouden Kalveren vernieuwd. Wat dit betekent voor de Gouden Tegels maken we later bekend.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01