Gouden Kalveren

Het Gouden Kalf, de Grote Prijs van de Nederlandse Film, wordt sinds de eerste editie van het Nederlands Film Festival in 1981 jaarlijks uitgereikt aan onder meer de beste Nederlandse filmmakers, scenarioschrijvers, producenten en acteurs. De winnaars van de Gouden Kalveren 2021 zijn op vrijdag 1 oktober bekendgemaakt.

NFF 20210928 Utrecht Neude Gouden Kalf 04 Ramon Mangold

Selectie Gouden Kalf Competitie 2022

Bekijk het overzicht van de selectie Dramaseries, Korte Films, Korte en Lange Documentaires en Speelfilms voor de Gouden Kalf Competitie 2022.

Story Space in Bibliotheek Neude van bovenaf

Nominaties Gouden Kalf Digitale Cultuur

De nominaties van de Gouden Kalf Competitie 2022 in de categorie Digitale Cultuur zijn al bekend. Uit de tien geselecteerde producties zijn drie projecten genomineerd.

Gouden kalveren gala 2020

Academysysteem & Jury's

De nominaties en de winnaars van de Gouden Kalf Competitie in de categorieën voor speelfilms en lange documentaires worden sinds 2015 bepaald middels het Academymodel, net als bij onder meer de Oscars. Binnen dit model bepaalt een grote groep filmprofessionals, de Academyleden, wie een Gouden Kalf krijgen. In de categorieën korte films, korte documentaires, series en digitale cultuur bepalen onafhankelijke jury’s die jaarlijks samengesteld worden de nominaties en winnaars.

Winnaars Gouden Kalveren

Jaarlijks wordt het Nederlands Film Festival afgesloten met het Grolsch Gouden Kalveren Gala. Hieronder bekijk je per categorie de namen en titels van alle winnaars sinds de start van de uitreiking in 1981.

DAFF NFF logo dikke gouden rand

Genomineerden Gouden Kalveren

Hieronder bekijk je per categorie de namen en titels van alle genomineerden van 2009 tot nu.

Gouden Tegels NFF Filmboulevard

Gouden Kalf-winnaars worden een jaar na het winnen van hun prijs geëerd met een Gouden Tegel op de NFF Filmboulevard in de Utrechtse Vinkenburgstraat. De acteurs zetten in de zomer hun handafdruk in klei, waarna de tegels door bronsgieterij Flassh worden vervaardigd. Tijdens het Nederlands Film Festival worden de Gouden Tegels op feestelijke wijze onthuld door de acteurs. De eerste negen tegels met handafdrukken werden gelegd in 1999. De jaren daarna t/m 2020 kwamen er twee Gouden Tegels per jaar bij voor de winnaars in de categorieën Beste Acteur en Beste Actrice. In 2021 zijn de acteerprijzen van de Gouden Kalveren vernieuwd. Wat dit betekent voor de Gouden Tegels maken we later bekend.

Gouden Kalf beeldjes naast elkaar

Altijd up-to-date

Op de hoogte blijven van al het kalverennieuws? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.