Gouden Kalveren

Het Gouden Kalf, de Grote Prijs van de Nederlandse Film, wordt sinds de eerste editie van het Nederlands Film Festival in 1981 jaarlijks uitgereikt aan onder meer de beste Nederlandse filmmakers, scenarioschrijvers, producenten, acteurs en actrices. De winnaars van de Gouden Kalveren 2019 worden op 4 oktober bekendgemaakt.


NFF 2019

  • Gouden Kalf nominaties 2019

    Op dinsdag 10 september zijn de Gouden Kalveren-nominaties bekendgemaakt. Op vrijdagavond 4 oktober vindt de uitreiking plaats tijdens het Grolsch Gouden Kalveren Gala in Stadsschouwburg Utrecht.

    Bekijk de nominaties
  • Gouden Kalf Competitie NFF 2019

    Alle producties die zijn geselecteerd voor de Gouden Kalf Competie zijn tijdens NFF 2019 te zien. Benieuwd wat je wanneer kunt zien? Raadpleeg het programma en maak een keuze uit meer dan 130 voorstellingen.

    Programma & tickets
Het Gouden Kalf: toen en nu

Jaarlijks wordt het Nederlands Film Festival afgesloten met het Gouden Kalveren Gala. Hieronder bekijk je per categorie de namen en titels van alle winnaars sinds de start van de uitreiking in 1981.

Liever in één oogopslag alle winnaars? Bekijk ze hier!

Academysysteem & Jury’s

De nominaties en de winnaars van de Gouden Kalf Competitie in de categorieën voor speelfilms en lange documentaires worden sinds 2015 bepaald middels het Academymodel, net als bij onder meer de Oscars. Binnen het Academymodel bepaalt een grote groep filmprofessionals, de Academyleden, wie een Gouden Kalf in ontvangst mogen nemen tijdens het Gouden Kalveren Gala. In de andere categorieën voor korte films, korte documentaires, televisiedrama’s en interactieve projecten worden de nominaties en winnaars bepaald door onafhankelijke jury’s die jaarlijks samengesteld worden.

Gouden Tegels

De winnaars van het Gouden Kalf in de categorieën Beste Acteur en Beste Actrice worden elk jaar geëerd met een Gouden Tegel op de NFF Filmboulevard in de Utrechtse Vinkenburgstraat. Onder belangstelling van pers én publiek worden de Gouden Tegels onthuld. De eerste negen tegels met handafdrukken werden gelegd in 1999. Bekijk hier de beelden en winnaars van afgelopen jaren.

Gouden Kanshebbers

In de aanloop naar de Gouden Kalveren uitreiking zijn genomineerde producties te zien in het onderdeel Gouden Kanshebbers(voorheen Gouden Kalf Loge), mét een uitleg van betrokken experts uit de filmwereld. Bijvoorbeeld over de finesses van goed acteerwerk, grensverleggende regie, uitmuntende montage en weergaloos sound design. De voorstellingen bieden daarmee een uitgelezen kans om de genomineerde films op het grote doek te zien, voorzien van context en verdieping.