De drie nominaties voor het Gouden Kalf voor Beste Digitale Cultuurproductie zijn vanmiddag tijdens het festivalprogramma Digitale Cultuur: Storyspace Sessions: Artists, Performers, and Poets Unite bekendgemaakt. De uitreiking van het Gouden Kalf vindt plaats op vrijdag 27 september tijdens het EY Gouden Kalveren Gala en is live te volgen via onze website. De drie genomineerden maken onderdeel uit van Storyspace, de expositie van het Nederlands Film Festival in Bibliotheek Neude en De LiK, vol VR-, AR- en andere multimedia-installaties.
Gouden Kalf-nominaties Beste Digitale Cultuurproductie 2024
Nominaties Beste Digitale Cultuurproductie 2024
De jury, bestaande uit Abdo Hassan, Jacco Ouwerkerk en Sasha Dees, hebben de volgende drie werken genomineerd:
- Anouschka - Tamara Shogaolu (Ado Ato Pictures, Stichting Ado Ato Interactive)
- Dans Dans Revolutie - Lisa Weeda, BrotherTill (Theater Bellevue)
- Emoticons Don’t Have Wrinkles - Luna Maurer (Luna Maurer)
Bekijk de genomineerden
Juryrapport Beste Digitale Cultuurproductie 2024
De Gouden Kalf Competitie voor Beste Digitale Cultuurproductie bestaat dit jaar uit negen producties die variëren van installaties, games, performance, VR, XR en AR producties. De algehele kwaliteit van de producties lag hoog, met sterke verhalen en concepten.
De jury ziet in de selectie een weerspiegeling van de hedendaagse tendens, waarin een herwaardering van de balans tussen het fysieke en het digitale plaatsvindt: een zekere transformatie in de ontwikkeling van digitale cultuur wordt zichtbaar.
Digitale Cultuur is, net als de digitale ruimte, voortdurend in ontwikkeling en is onderhevig aan aanpassingen. In het gesprek tussen vorm en functie, medium en boodschap, tijd en ruimte proberen digitale makers nieuwe symbiotische relaties te vinden. In de selectie, zien we dat de makers proberen menselijke kwetsbaarheid en imperfectie over te brengen, in hun missie om het menselijke zijn te verzoenen met het digitale medium. Immersie is hier een uitnodiging om niet alleen in contact te blijven met onze zintuigen, maar ook met het ecosysteem om ons heen. Het is een collectief proces voor het koesteren van gedeelde verbintenissen. Digitaal werk is in interactie met een reeds bestaand web van geschiedenis, menselijke relaties en sociale contexten. Met digitale cultuur zien we een explosie aan mogelijkheden; nieuwe interdisciplinaire samenwerkingen, nieuwe formats, nieuwe gezichtspunten en verbeeldingen.
Gegeven het voorgaande, hebben we de werken beoordeeld op basis van de volgende criteria: technologische innovatie, culturele relevantie, storytelling, toegankelijkheid, immersie en authenticiteit. In hun essentie geven de werken de bezoeker een vrijbrief om verschillende toekomsten te co-creëren en te verbeelden.
Na rijp beraad zijn Anouschka van Tamara Shogaolu, Emoticons Don't Have Wrinkles van Luna Maurer en Dans Dans Revolutie van Lisa Weeda en BrotherTill genomineerd.