Forum van de Regisseurs

Voor het Forum van de Regisseurs, het competitieprogramma voor filmmakers met een uniek stemgeluid en eigenzinnige visie, zijn 12 film- en filmische producties geselecteerd. Het programma biedt filmmakers een podium voor hun projecten die de gebaande paden verlaten en nieuwe vertelvormen omarmen. Dit jaar wordt het programma van het Forum van de Regisseurs samengesteld door curatoren Hugo Emmerzael en Inge de Leeuw.

Online Forum
De onderstaande films zijn dit jaar tijdens het festival on demand te zien. Daarnaast kun je vanaf 25 september je hart ophalen met de Forum-podcast, een online tentoonstelling en slow chats met de regisseurs. 

Curatoren

Hugo Emmerzael en Inge de Leeuw zijn dit jaar de nieuwe curatoren van het Forum van de Regisseurs. Beiden zijn al jaren werkzaam in de filmwereld. Emmerzael is filmcriticus, programmeur en redacteur van De Filmkrant. De Leeuw werkt als filmprogrammeur, curator en programmamaker. Lees via onderstaande knop het interview met de nieuwe Forum-curatoren!


Selectie Forum van de Regisseurs 2020
 • #VERLORENJONGENSZULLENWINNEN - Isaura Sanwirjatmo, Polina Medvedeva

  Hoe zetten jongeren hun smartphone, camera en microfoon als wapen in, in hun online strijd tegen de gevestigde orde? Bij dit transmediale live-evenement ervaar je dat zelf!

  Meer info & tickets
 • CARROUSEL - Marina Meijer

  Intieme, rauwe documentaire waarin jonge mannen met een problematische achtergrond binnen een Rotterdams transformatiecentrum weer op weg worden geholpen. Zit de buitenwereld op hen te wachten?

  Bekijk nu online
 • DRAMA GIRL - Vincent Boy Kars

  Een jonge vrouw krijgt de kans om de hoofdrol te spelen in een film die haar eigen levensverhaal weerspiegelt. Maar waar begint het verzonnen verhaal en eindigt de realiteit?

  Bekijk nu online
 • KALA AZAR - Janis Rafa

  Drama over een jong stel dat zich ontfermt over dode beesten, om zo het leven zin te geven in een dieronvriendelijke wereld. Als ze zelf een dier aanrijden, komt hun relatie in zwaar weer terecht.

  Bekijk nu online
 • LAMENTATIONS OF JUDAS - Boris Gerrets

  Ooit vochten Angolese soldaten in de koloniale oorlogen van ‘wit’ Zuid-Afrika als onderdeel van het beruchte Battalion 32. De filmmaker haalt oude wonden open in een poging tot verlossing.

  Bekijk nu online
 • LA ÚLTIMA PRIMAVERA - Isabel Lamberti

  In een Madrileense sloppenwijk moeten bewoners hun zelfgebouwde huizen verlaten omdat het land waarop ze wonen verkocht is. Ieder lid van een lokale familie worstelt hiermee op eigen wijze.

  Bekijk nu online
 • MY MOTHER'S LAST DAYS - AND SOME OF HER CLOTHES - Susanne Helmer

  Poëtisch portret van de laatste levensdagen van een moeder: persoonlijk en universeel tegelijkertijd. Flarden en herinneringen. Met de ziekenhuismuur als projectiewand.

  Bekijk nu online
 • NERD_FUNK: PHASE 1 - Ali Eslami, Mamali Shafahi

  Op Instagram cureert het virtuele personage nerd_funk een greep uit de hedendaagse internetcultuur. Dat levert stof op voor een reeks VR-ervaringen.

   

  Bekijk nu online
 • ONS MOEDERLAND - Shamira Raphaëla

  ONS MOEDERLAND is een portret van Constant Kusters, toegewijd huisvader én boegbeeld van de extreemrechtse Nederlandse Volks Unie. Maar deze film gaat niet alleen over hem; het gaat over ons allemaal. Over waar we vandaan komen en waar we als samenleving naartoe willen.

  Bekijk nu online
 • THE UNDERCURRENT - Rory Pilgrim

  Hoe presenteer je een globaal fenomeen als de klimaatcrisis op intieme en persoonlijke wijze? Zo! Rory Pilgrim maakte er met tien klimaatjongeren een oog- en oorstrelend werk over en won daarmee de prestigieuze Prix de Rome Beeldende Kunst 2019.

  Bekijk nu online
 • WATAMULA - Kevin Osepa

  Alledaagse realiteit en mystieke ervaring vermengen op magische wijze tijdens de mentaal en fysiek zware tocht van René over Curaçao. Een reis door het leven.

   

  Bekijk nu online
 • ZE NOEMEN ME BABOE - Sandra Beerends

  Hoe zag het leven eruit van Indonesische kindermeisjes die voor Nederlandse gezinnen in Nederlands-Indië werkten? De regisseur schiep het personage Alima aan de hand van archiefbeelden uit 179 films en vele verhalen van ‘baboes’.

  Bekijk nu online

VEVAM Fonds Prijs van het Forum van de Regisseurs 2020

De winnaar ontvangt op donderdag 1 oktober de VEVAM Fonds Prijs van het Forum van de Regisseurs 2020. Aan de prijs is een bedrag verbonden van €5.000 en een speciaal voor het Forum ontworpen nieuwe prijs. Vorig jaar won Nu verandert er langzaam iets van mint film office de VEVAM Fonds Prijs van het Forum van de Regisseurs 2019. Het Forum van de Regisseurs is ontstaan in samenwerking tussen NFF, Jan Pieter Ekker en Dana Linssen. Beiden waren curator van 2015 t/m 2019.

Winnaars Forum van de Regisseurs

2019: ‘NU VERANDERT ER LANGZAAM IETS’ – mint film office
2018: LIGHT AS FEATHERS – Rosanne Pel
DE STOEL VAN DE LAATSTE JAREN – EGBERT – Anke Teunissen en Jessie van Vreden
2017: QUALITY TIME – Daan Bakker
2016: FULL CONTACT – David Verbeek
2015: THOSE WHO FEEL THE FIRE BURNING – Morgan Knibbe