Ze noemen me Baboe

Sandra Beerends Lange documentaire - 2019 - 80 min.
Vanaf 12 jaar
Discriminatie

Gouden Kalf-winnaar

Beste Lange Documentaire

Beste Montage Ruben van der Hammen

Andere prijzen

Kristallen Film (10.000 bezoekers documentaire)

Alima werkte als kinderoppas in Nederlands-Indië: als baboe. Haar verhaal, gebaseerd op de ervaringen en herinneringen van veel Indonesische kindermeisjes, speelt zich af tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog en de onafhankelijkheidsstrijd. Alima vlucht voor een gedwongen huwelijk en komt voor een Nederlands gezin te werken. Door al haar nieuwe indrukken en gedachten kijkt ze kritisch naar de koloniale maatschappij en haar eigen positie daarin. Het verhaal wordt in voice-over door Denise Aznam verteld onder zelden getoonde archiefbeelden.

 

Deze film is geselecteerd voor het Forum van de Regisseurs, het competitieprogramma voor filmmakers met een uniek stemgeluid en een eigenzinnige visie.

Curatoren Hugo Emmerzael en Inge de Leeuw over Ze noemen me Baboe: "Archiefbeelden en levensverhalen smelten samen in deze ontroerende, hybride archiefdocumentaire die een Indonesisch perspectief aanbrengt in door Nederlanders gefilmd beeldmateriaal van de voormalige kolonie Nederlands-Indië."

In de online omgeving van het Forum kun je live chatten met de makers, luisteren naar gesprekken tussen curatoren en makers in de podcast Topics en speciale online versies van de interactieve projecten bekijken.

Credits

Regie Sandra Beerends
Scenario Sandra Beerends
Producent(en) Pieter van Huystee
Productiebedrijf
Uitvoerend producent(en)
Research
Sandra Beerends
Dorette Schootemeijer
Hans van den Berg
Montage
Sound Design
Geluidsnabewerking
Muziek
Alex Simu
Omroep
Distributie
Voice-over
Productieland(en)
Nederland