Ga naar inhoud

Tips van Marc Bary van IJswater Films voor de Talent Speeddates

Marc Bary is producent en eigenaar van het productiebedrijf IJSWATER films. Als av-professional gaat hij al jaren naar de Talent Speeddates van het Nederlands Film Festival. Voor hem is het een mooie gelegenheid nieuwe talentvolle filmmakers te ontmoeten.



‘Ik vind het altijd heel interessant om te zien wat zich weer als nieuw talent aandient.’

Hoewel de gesprekken tijdens speeddates rond de vijf minuten duren, kan er toch een klik met iemand zijn en kan een korte kennismaking een interessant vervolg krijgen. Marc heeft het zelf meerdere malen meegemaakt dat er naar aanleiding van een speeddates een samenwerking volgde met een filmmaker. Zo heeft IJSWATER films onder andere de KORT! NOVA van Luca Meisters (Regieopleiding Toneelacademie Maastricht, 2019) gerealiseerd en is er met Fleur Bax (HKU, 2020) een idee voor een korte fictiefilm ontwikkeld. Met beide makers vond de eerste ontmoeting plaatst tijdens het NFF Talentprogramma van het festival.

Het liefst bereidt Marc zich voor een speeddate ronde niet te veel voor. \'Natuurlijk kijk ik wel altijd even kort naar de lijst met deelnemende makers, maar ik wil me vooral laten verrassen.\'

Het is fijn om te weten welke opleiding iemand heeft gedaan en of iemand een afstudeerfilm heeft gemaakt of bezig is met een ander project. Hierdoor kun je toch een beetje een beeld krijgen van de voor jou onbekende filmmaker die tegenover je zit. Ook zal je met een scenarioschrijver een heel ander gesprek hebben dan met bijvoorbeeld een net afgestudeerde regisseur.
‘Als ik makers die deelnemen aan de speeddates een tip zou moeten geven? Het is natuurlijk heel voor de hand liggend, maar je moet wel echt jezelf zijn en proberen rustig te blijven.\'

Een dergelijke speeddate is immers ook maar een gesprek tussen twee mensen: de pitcher en de catcher.’ Verder vindt Marc het van groot belang dat beide partijen interesse in elkaar tonen. ‘Een maker moet zich ook bedenken wie er aan de andere kant van de tafel zit. Het is zonde als makers zo gefocust zijn op hun eigen pitch, dat ze vergeten te luisteren naar de persoon die tegenover hen zit.’

Als andere tip wil Marc meegeven, dat het belangrijk is dat makers meteen to-the-point komen en laten zien wie ze zijn en wat ze doen. Je krijgt namelijk maar vijf minuten en het liefst wil je ook nog wat tijd benutten om te vertellen wie jij als persoon bent om, in de korte tijd die je hebt, toch een soort van band op te bouwen.

Verder is het contact dat je als maker legt na de speeddate net zo belangrijk als het gesprek zelf. Bij de follow-up wordt namelijk duidelijk of jullie iets voor elkaar kunnen betekenen en of het daadwerkelijk een goede match is.
Marc ziet in dat het talentprogramma van het NFF voor nieuwe makers belangrijk is. ‘Je moet alle middelen die je aangereikt krijgt pakken om jezelf te presenteren op de markt.’

Het talentprogramma is een manier om te laten zien wie je bent wanneer je net afgestudeerd bent of autodidact bent. De speeddates zorgen hierbij voor een laagdrempelige manier om in contact te komen met professionals die wat voor jou als nieuwe filmmaker kunnen betekenen. Net zo belangrijk als de professionals zijn volgens Marc de medekandidaten die je op zo’n dag leert kennen. Misschien kun je iets voor elkaar betekenen en kan er bijvoorbeeld een samenwerking ontstaan tussen nieuwe filmmakers. Op die manier kan het NFF Talentprogramma een plek zijn, waar het uitbreiden en introduceren van je eigen netwerk begint.

Wil jij ook deelnemen aan de Talent Speeddates of één van de andere NFF Talent onderdelen? Meld je aan voor donderdag 15 juli 2021.

Meer info

Tekst: Valérie Hoffmann
ga terug