Ga naar inhoud

Storyspace toont selectie Gouden Kalf Digitale Cultuur

Digitale Cultuur op het Nederlands Film Festival in Utrecht


Het Nederlands Film Festival heeft elf digitale projecten geselecteerd die meedoen in de competitie van het Gouden Kalf Digitale Cultuur, voorheen Gouden Kalf voor Beste Interactive. De selectie omvat een breed arsenaal aan verrassende en nieuwe verhaalvormen die elk gepresenteerd worden op de expositie Storyspace. De tentoonstelling vindt ook dit jaar plaats in Bibliotheek Utrecht op de Neude en is te bezoeken van 24 september t/m 2 oktober, tijdens de 41e editie van het Nederlands Film Festival. Kijk voor meer informatie over Storyspace op www.filmfestival.nl.
De geselecteerde producties (alfabetisch), maker(s) en productiebedrijf:
 • APART SAMEN - Demian Albers, Micha Hamel (Studio APVIS)

 • BLOWING THROUGH THE CURTAINS - Abner Preis (Abner Preis Studios)

 • BUYCLOUD - Noa Jansma (Studio Noa Jansma)

 • DUSTIN - Niels ’t Hooft (VPRO Medialab)

 • ENGELEN VAN AMSTERDAM - Anna Abrahams, Avinash Changa (WeMakeVR)

 • GOOD NEIGHBOURS - Natalie Dixon, Klasien van de Zandschulp (Affect Lab)

 • HABITAT - Heleen Blanken (Floating Lake Productions)

 • I WANT TO DELETE IT ALL, BUT NOT NOW - Roos Groothuizen (Tetem)

 • IVF-X: POSTHUMAN PARENTING IN HYBRID REALITY: MEET & BREED YOUR CYBORG BABY NOW! - Victorine van Alphen (Victorine van Alphen)

 • NEXT SPACE REBELS - Floris Kaayk (Floris Kaayk)

 • TRUST IN THE BLOCKCHAIN SOCIETY - Leonardo Dellanoce, Francesco Degl’innocenti (Submarine Channel, Archis)
De driekoppige jury bestaande uit Angelique Spaninks, Kianoosh Motallebi en Victoria Douka-Doukopoulou, kiest op maandag 27 september drie genomineerden uit de selectie digitale producties die meedingen naar het Gouden Kalf Digitale Cultuur 2021. De bekendmaking van de winnaar vindt plaats tijdens het Grolsch Gouden Kalveren Gala.Geselecteerde producties:


APART SAMEN - Demian Albers, Micha Hamel


Is deze liefdesrelatie gedoemd te mislukken, of krijgt het een happy end? In deze intieme en intuïtieve VR-ervaring is dat helemaal aan de bezoeker.


Productiebedrijf: Studio APVIS


BLOWING THROUGH THE CURTAINS - Abner Preis


Wandel als ooggetuige in de indringende geschiedenis van de kapotgeschoten stad na de Slag om Arnhem. Daar is leed en verdriet, maar ook hoop, saamhorigheid en... een nieuw begin.


Productiebedrijf: Abner Preis Studios


BUYCLOUD - Noa Jansma


Kunstenaar Noa Jansma verkoopt geen lucht. Wel verkoopt ze wolken, in deze filosofische videoinstallatie die de transitie van natuurlijk fenomeen naar exploiteerbare bron aan de kaak stelt.


Productiebedrijf: Studio Noa Jansma


DUSTIN - Niels ’t Hooft


Stof tot nadenken: wat als apparaten niet alleen slim worden, maar ook een persoonlijkheid ontwikkelen? Ontdek in deze iPhone-app de onverwachte kanten van een robotstofzuiger.


Productiebedrijf: VPRO Medialab


ENGELEN VAN AMSTERDAM - Anna Abrahams en Avinash Changa


Virtual reality transporteert de bezoeker naar een Amsterdamse kroeg in de Gouden Eeuw. Vier jonge vrouwen doen er hun verhaal, als je lang genoeg naar ze kijkt. Historisch en tijdloos, theatraal en waarheidsgetrouw tegelijk.


Productiebedrijf: WeMakeVR


GOOD NEIGHBOURS - Natalie Dixon en Klasien van de Zandschulp


Is een goede buurtwacht beter dan een verre \'Big Brother\'? Ontdek het zelf door met een speciale app een observatie-ommetje te maken. Wie zitten er in complet? Onschuldige voorbijgangers of acteurs?


Productiebedrijf: Affect Lab


HABITAT - Heleen Blanken


De wonderen van het natuurlijke domein evolueren door in digitale vorm — en als bezoeker en aanschouwer heeft dat direct (maar niet altijd aantoonbaar) invloed op de evolutie ervan.


Productiebedrijf: Floating Lake Productions


I WANT TO DELETE IT ALL, BUT NOT NOW - Roos Groothuizen


Waar bleef de verdwenen Rosa Aringa? Ligt de sleutel tot het mysterie ergens in haar studentenkamer? Ontsnappen uit deze escape room is onmogelijk, want het gaat om de data-industrie die ons via social media in haar greep heeft.


Productiebedrijf: Tetem


IVF-X: POSTHUMAN PARENTING IN HYBRID REALITY: MEET & BREED YOUR CYBORG BABY NOW! - Victorine van Alphen


Geen beschuit met roze of blauwe muisjes maar beschuit met computermuizen. Dankzij virtual reality broedt en ontmoet de bezoeker een eigen cyborgbaby. Zo\'n digitale spruit blijkt wel even wennen.


Productiebedrijf: Victorine van Alphen


NEXT SPACE REBELS - Floris Kaayk


Next Space Rebels draait om het kinderlijke plezier om zelfgebouwde raketten de ruimte in te lanceren maar legt tegelijk de reële zorgen bloot over een meer en meer gereguleerd internet. De grote mogendheden en kapitaalkrachtige bedrijven strijden om de macht. In deze game sluit de bezoeker aan bij een stel activisten die zelf raketten willen knutselen om zo een onafhankelijk, vrij internet te waarborgen.


Productiebedrijf: Floris Kaayk


TRUST IN THE BLOCKCHAIN SOCIETY - Leonardo Dellanoce en Francesco Degl’innocenti


\'Blockchain\' is een begrip dat steeds vaker in het nieuws komt, maar wat ís het en wat doet het met ons concept van vertrouwen? In deze smartphonedocumentaire laten experts hun licht over het fenomeen schijnen.


Productiebedrijf: Submarine Channel en Archis

ga terug