Ga naar inhoud

Forum van de Regisseurs 2017: Selectie bekend

Voor de derde editie van het Forum van de Regisseurs zijn negen recente, grensverleggende en ambitieuze Nederlandse producties geselecteerd door (film)journalisten en curatoren Jan Pieter Ekker (Parool) en Dana Linssen (NRC, De Filmkrant). Met het Forum van de Regisseurs biedt het NFF een podium aan filmmakers met een nadrukkelijk stemgeluid en een geheel eigen visie. Voor de verdiepende programma’s rond de filmvertoningen wordt de samenwerking met Theater Utrecht vervolgd. Aan het programma is een juryprijs verbonden: de VEVAM Fonds Prijs van het Forum van de Regisseurs. Tickets voor alle programmaonderdelen zijn nu te koop.

Het Forum van de Regisseurs focust op grensverleggende cinema en biedt een podium aan regisseurs die artistieke risico’s nemen. De inleidingen worden verzorgd door regisseurs die zijn verbonden aan Theater Utrecht, onder wie artistiek directeur Thibaud Delpeut, Davy Pieters en vaste regisseur Casper Vandeputte, die vorig jaar een serie interviews met de geselecteerde filmmakers hield. Ekker en Linssen verzorgen samen de uitgebreide Q&A’s na afloop van de filmvertoningen.

Het Forum van de Regisseurs 2017 opent op donderdagavond 21 september met drie (korte) producties van zeer getalenteerde regisseurs: AMOR van Isabel Lamberti, de One Night Stand LIMBURGIA van Noël Loozen, en LEJLA van Stijn Bouma, die op het afgelopen festival van Cannes geselecteerd was voor de studentencompetitie Cinéfondation.

Rode draad in het programma is het (verder) vervagen van de scheidslijnen tussen fictie en documentaire. Maar er worden meer grenzen geslecht. Zo is er met Passage van Jascha de Wilde en Ben Hendriks dit jaar voor het eerst ook een installatie in de competitie opgenomen: “De spannendste films van het afgelopen jaar onttrekken zich aan elke definitie”, aldus samenstellers Ekker en Linssen. “Er zitten films bij van beeldend kunstenaars, films die met verschillende media en genres werken, die vragen stellen over digitale media en de toeschouwers aanspreken op hun kijkgedrag. We verheugen ons erg op de nagesprekken hierover met alle regisseurs. Ze hebben allemaal innovatieve vormen gekozen om hun verhalen te vertellen.”

Een jury bestaande uit de regisseurs Mijke de Jong, Morgan Knibbe en Gust Van den Berghe bepaalt welke van de negen filmmakers de VEVAM Fonds Prijs ontvangt. De prijs bestaat uit 5.000 euro en de penning van het Forum van de Regisseurs, ontworpen door het Utrechtse atelier SUS goudsmeden. De prijsuitreiking vindt plaats op donderdag 28 september in het Louis Hartlooper Complex. Aansluitend is de vertoning van SATAN SAID DANCE van de Poolse regisseur Katarzyna Roslaniec, met een grote rol voor Tygo Gernandt.

Line-up Forum van de Regisseurs NFF 2017 • Donderdag 21 sept (openingsprogramma): AMOR van Isabel Lamberti | One Night Stand XII LIMBURGIA van Noël Loozen | LEJLA van Stijn Bouma;

 • Vrijdag 22 sept: BEYOND INDEX van Gerald van der Kaap;

 • Zaterdag 23 sept: BROERS van Bram Schouw;

 • Zaterdag 23 sept: STRANGER IN PARADISE van Guido Hendrikx (voorafgegaan door A STORY ABOUT MY EYES);

 • Zaterdag 23 sept: VIND DIE DOMME TRUT EN GOOI HAAR IN DE RIVIER van Ben Brand;

 • Zondag 24 sept: ASCENT van Fiona Tan;

 • Maandag 25 sept: QUALITY TIME van Daan Bakker;

 • Maandag 25 sept: CRAIGSLIST ALLSTARS van Samira Elagoz;

 • Dinsdag 26 sept: PASSAGE (3D) van Jascha de Wilde en Ben Hendriks;

 • Woensdag 27 sept: IN BLUE van Jaap van Heusden;

 • Donderdag 28 sept: prijsuitreiking. Aansluitend SATAN SAID DANCE van Katarzyna Roslaniec en de winnende film.


Vorig jaar won David Verbeek met FULL CONTACT de VEVAM Fonds Prijs van het Forum van de Regisseurs. In 2015 werd de prijs gewonnen door Morgan Knibbe met THOSE WHO FEEL THE FIRE BURNING.


ga terug