Ga naar inhoud

NFF's dagtips: zondag 24 september

Zie je door het grote aanbod in de programmering door de bomen het bos niet meer? Het NFF helpt je graag op weg! Iedere dag selecteren we speciaal voor jou een aantal aanraders uit het grote programma.


NFF Blikverruimers: Valentijn de Hingh


Valentijn de Hingh is model, mediapersoonlijkheid en o.a. bekend van de documentaire VALENTIJN, waarin haar transitie van jongen naar meisje te zien is. Op haar NFF-dag draait de prijswinnende documentaire GENDERBENDE en gaat Blikverruimer Valentijn met in gesprek met regisseur Sophie Dros, een aantal personen uit de film én het publiek over het onderwerp gender. Naast model, dj en columnist is Valentijn ook een topinterviewer en vraagt ze VUMC- hersenonderzoeker Baudewijntje Kreukels en universitair docent annex psycholoog Tinca Polderman het hemd van het lijf. Wat is bij de mens aangeboren, en wat aangeleerd? Een vraag die tussen de diverse (film)fragmenten door beslist ook voorbijkomt is die naar de verschillen tussen gender en geslacht.


Tot slot sluit Valentijn haar NFF-dag af met Volkskrantjournalist Haroon Ari. Ze bespreken het onderwerp gender en de sociale, genetische en neurologische dimensies van het fenomeen. Het gesprek wordt aangekleed met fragmenten uit onder meer THE MATRIX, JERRY SPRINGER en MA VIE EN ROSE (de eerste transgenderfilm die ze zag).
SCHULDIG verklaard


Journalisten van het jaar en Zilveren Nipkow-winnaars Sarah Sylbing en Ester Gould van SCHULDIG gaan met Hans Beerekamp en het publiek in gesprek over de creatieve ambities, inhoudelijke obstakels en de maatschappelijke impact van hun succesvolle documentairereeks.


Een miljoen kijkers zaten aan de stoel gekluisterd per aflevering. Naast het maken van een meeslepende serie, hoopten zij op een mentaliteitsverandering in de van oudsher moralistische blik op schulden in ons land.


Zag je de serie al? Spring met de makers de diepte in op zondag 24 september om 16:30 in \'t Hoogt. Heb je de serie nog niet gezien? Ook dan wordt het een meeslepend anderhalf uur.ETGAR KERET: EEN WAARGEBEURD VERHAALVerbeeldingrijk portret van de Israëlische schrijver Etgar Keret, die in zijn verhalen een spel met fantasie en realiteit speelt. Waarom is het vertellen van verzinsels voor hem van levensbelang?


De documentaire is een mix van interviews, animaties van zijn fictieverhalen en reconstructies van zijn anekdotes.


De creatieve korte film GREEN SCREEN GRINGO draait als voorfilm. Met een green screen reis je door onrustig Brazilië. De straten van São Paulo zijn het toneel voor politiek, kunst en de liefde, de gringo is toeschouwer.


[embed]https://www.youtube.com/watch?...[/embed]


L\'OR Gouden Kalveren Loge | DE MATTHÄUS MISSIE VAN REINBERT DE LEEUWIn de L\'OR Gouden Kalveren Loge ontdek je wat een een productie ‘Gouden Kalf-waardig’ maakt. Genomineerde speelfilms en lange documentaires zijn te zien mét context en verdieping.


DE MATTHÄUS MISSIE VAN REINBERT DE LEEUW is een documentaire over de onstuitbare bevlogenheid waarmee de 78-jarige pianist, componist en dirigent Reinbert de Leeuw opgaat in het instuderen en uitvoeren van de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach.


Na afloop is er een Q&A met regisseur Cherry Duyns, gespreksleider is Walter Stokman.VOOR ELKAAR GEMAAKTIn VOOR ELKAAR GEMAAKT geniet Vrijgezel Felix (Matthijs van de Sande-Bakhuyzen) volop van zijn leventje zonder vaste relatie en kinderen. Tot een onenightstand door een bizar incident eindigt in het ziekenhuis. Daar krijgt hij tot zijn schrik te horen dat hij onvruchtbaar is. Zijn broer Jelle ontdekt dat een eerdere spermadonatie van Felix tot een aardig resultaat heeft geleid, in combinatie met de eicel van tv-presentatrice Jip.


Vanaf dat moment zet Felix alles op alles om de vader te worden van het enige kind dat hij ooit zal kunnen hebben. De romantische komedie is een remake van het Duitse Vaterfreuden.


[embed]https://www.youtube.com/watch?...[/embed]


Forum van de Regisseurs | ASCENTHet Forum van de Regisseurs, de competitie voor grensverleggende films, beleeft dit jaar zijn derde editie. Samenstellers en (film)journalisten Jan Pieter Ekker en Dana Linssen gingen op zoek naar films die de gebaande paden verlaten en kijken naar nieuwe manieren om verhalen te vertellen.


Op zondag 24 september wordt de film ASCENT vertoond. De Japanse berg Mount Fuji duikt op in ieder beeld van dit poëtische foto-filmexperiment, dat op de soundtrack leven krijgt ingeblazen door een verhaal over liefde en verlies. Ontroerend en filosofisch.


BEYOND INDEX


Fotograaf en beeldend kunstenaar Gerald van der Kaap geeft in dit speelfilmdebuut een hoofdrol aan de kleur blauw. In een Chinese schilderijenfabriek kopieert kunststudente Fang Europese meesterwerken. Tot op een dag een geheimzinnige vreemdeling de kleur blauw introduceert als een elixer. Misschien tegen de luchtverontreiniging, maar vooral om de geest vrij te maken. Fang begint een andere werkelijkheid te dromen in een film die zijn eigen regels volgt, met verwijzingen naar kunst en literatuur, en kritische noten bij de westerse blik op China.

ga terug