Ga naar inhoud

NFF's dagtips: zaterdag 23 september

NFF Blikverruimers: Arnon Grunberg
Blikverruimer Arnon Grunberg luidt het weekend in met een zelf ingerichte programmering, te beginnen op zaterdagochtend met een bezoekje aan het Utrechtse zorgcentrum Tuindorp Oost. Hier wonen senioren en 41 \'jonkies\' samen. In de documentaire EEN NIEUWE MORGEN, ook te zien op het NFF, is dit mooi in beeld gebracht. Arnon bekijkt hier samen met de bewoners én bezoekers de film PROGRESS VERSUS REGRESS, waarna hij in gesprek gaat met jong en oud.
In de middag is er een vertoning van ARNON GRUNBERG: HEB JE NOG STEEDS VRIENDEN? en beantwoord hij deze vraag zélf in een nagesprek met regisseur David Kleijwegt.Als klap op de vuurpijl is er een exclusieve voorpremière van de film HAPPY END, waarin maatschappijkritisch cineast Haneke vertrouwde thema\'s bespeelt. Een drama over een rijke Franse familie in crisis, met op de achtergrond de vluchtelingencrisis.

UILENBAL
Een film voor de hele familie!
De achtjarige Meral is net verhuisd en het maken van nieuwe vrienden valt niet mee. Op haar kamer ontdekt ze de muis Piepiep die ze meeneemt naar het schoolkamp.
Dankzij Piepiep sluit Meral daar onverwachts vriendschap met het populaire meisje Desi, de stoere Jason en de verlegen Vito. Als Piepiep wordt gegrepen door een uil is Merel aanvankelijk ontroostbaar, maar in de zoektocht ontdekt ze hoe belangrijk vriendschap is. Met aanstekelijke liedjes en kleine levens- en natuurlessen.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=oVP6PF-bXYY[/embed]

ADIOS AMIGOS
Heb je even zin in een film met humor? Ga dan naar de komische deze komische roadmovie!

Hoewel Joost blind is, Philip verlamd en Lars een hersentumor heeft, weerhoudt het de twintigers niet van om naar hartelust over meisjes te fantaseren. Maar ze willen meer. Ze pakken het gammele gehandicaptenbusje van de norse verpleegster Lub en rijden richting Salou, waar alle meisjes seks willen, zo weet Lars. Eenmaal op pad worden ze echter steeds meer met zichzelf geconfronteerd. Met elke druk op het gaspedaal gaat de reis minder over seks en meer over vriendschap.

Als voorfilm draait 7 MAROKKANEN en JOS: een satirische film ode aan Amsterdam-West, waar de verhalen op straat liggen. Net als die van Jos. Als een buurjongen aanbelt, bereikt zijn nervositeit een hoogtepunt. Na afloop is er een Q&A met Sharif Abdel Mawla van 7 MAROKKANEN EN JOS en scenarist Anne Barnhoorn van ADIOS AMIGOS.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=FAdUTgKVrB0[/embed]

A FAMILY QUARTET
Kun je niet aanwezig zijn bij de grote publiekspremière op vrijdag maar wil je A FAMILY QUARTET wel graag zien? Dan heb je op zaterdag nog een kans! Donderdag zat de familie Wildschut al aan tafel bij DWDD.

In de documentaire is twee jaar uit het leven van viooltalent Noa Wildschut (14) te zien, haar altviool spelende zus en hun ouders. De film gaat over ambitie, de verhoudingen in dit bijzondere gezin, en over de coming-of-age van twee sensitieve meisjes. Na afloop is er een Q&A met regisseur Simonka de Jong.

KILL SWITCH
Science Fictionliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij deze film waarin een voormalige NASA-astronaut een mysterieuze baan aangeboden krijgt bij een energiebedrijf. Hij krijgt een geheime missie die het lot van onze toekomstige wereld zal bepalen. Als het energie-experiment van zijn baas uit de klauwen loopt, kan alleen deze held, met een geheimzinnige box in de hand, de mensheid nog redden.

Regisseur en visual effectstovenaar Tim Smit werd razendpopulair met zijn korte YouTubefilm WHAT\'S IN THE BOX? (2009). De film was goed voor 2,6 miljoen views. Hij bouwde het uit tot deze speelfilm. Het resultaat is videogameachtige polder-sf, voornamelijk vanuit first person-perspectief verteld.

Klinkt goed? Dat is nog niet alles: voorafgaand aan de film draait de korte film BULLET TIME en na afloop is er de kans om al je vragen te stellen tijdens de Q&A met regisseur Tim Smit en director of photography Jacco van Ree.
[embed]https://www.youtube.com/watch?v=YWxyI4_1Fm8[/embed]

L\'OR Gouden Kalveren Loge
Wat maakt een film, documentaire of tv-drama ‘Gouden Kalf-waardig’? Je ontdekt het in de Gouden Kalveren Loge! In aanloop naar de prijsuitreiking zijn genomineerde producties in deze loge te zien, mét een uitleg van een deskundige uit de filmsector. Bijvoorbeeld over de finesses van goed acteerwerk, grensverleggende regie, uitmuntende montage en weergaloos sound design. De voorstellingen bieden daarmee een uitgelezen kans om de genomineerden op het grote doek te zien, voorzien van context en verdieping.

Vanmiddag in de Gouden Kalveren Loge wordt allereerst RADIO KOBANÎ vertoond: een lange documentaire over de twintigjarige Koerdische verslaggeefster Dilovan. Als in 2014 IS verdreven is en wederopbouw start, begint zij een radiostation in het Syrische Kobanî. Ze trekt erop uit om overlevenden, bevrijders, terugkerende vluchtelingen en muzikanten te interviewen. Na afloop is er uiteraard een Q&A, met regisseur Reber Dosky. Gespreksleider is Walter Stokman. RADIO KOBANÎ is genomineerd voor een Gouden Kalf Beste Lange Documentaire.

\'s avonds om 19:00 is het de beurt aan QUALITY TIME: genomineerd voor een Gouden Kalf Beste Film. Daan Bakkers speelfilmdebuut is een opvallend vijfluik over onzekere mannen die na hun dertigste nog steeds worstelen om hun plaats in de wereld te vinden. Van angst voor een familiereünie en pijnlijke jeugdherinneringen tot wonderbaarlijke fantasy en een dappere poging bij de schoonfamilie in de smaak te vallen. Fantasierijk, geestig en ontroerend.

Na afloop is er een Q&A met regisseur Daan Bakker en componist Bram Meindersma, gespreksleider is Ernie Tee.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=AE995umCwjI[/embed]

PASSAGE
In de Hekman Foyer van de Stadsschouwburg kun je vandaag gratis meevaren tussen Nederland en Frankrijk. Laat je onderdompelen in de wereld van de binnenschipper. Drie beelden naast elkaar als poëtische impressie van vrijheid, leven en het veranderende Europa.
Net als in THE FORGOTTEN SPACE (2010) van Alan Sekula en Noël Burch, de klassieke documentaire over de effecten van globalisering op de zeevaart, is PASSAGE zowel een reisfilm als een essay over de verdwijnende binnenvaart (met een schitterende hommage aan Jean Vigo’s L’ATALANTE).

De drieschermsinstallatie van Passage is op zaterdag 23 september van 10:00 tot 19:00 uur te zien in de Hekman Foyer van de Stadsschouwburg Utrecht en is gratis toegankelijk.

ga terug