Ga naar inhoud

Een dapper familiekwartet

Je zult maar een muzikaal genie als dochter of als zusje hebben: diepe gevoelens van trots. Maar ook uitdaging, en opoffering. Simonka de Jong legt deze dynamiek treffend vast in A FAMILY QUARTET: een negentig minuten durend portret over Nederlands grootste jonge viooltalent Noa Wildschut (16), haar ouders en haar oudere zus.

door Noa Johannes


Je mocht Noa en haar familie ruim twee jaar van heel dichtbij volgen. Hoe kreeg je dat voor elkaar?
“Mijn oudste zoon kreeg op z’n zesde vioolles van de moeder van Noa. Ik kende het gezin dus al een tijd en heb Noa weleens horen spelen. Ik was erg onder de indruk van haar talent en vooral geïntrigeerd: wat voor een effect moest dat hebben op haar gezin? En in het bijzonder op haar zus Avigal.”


Maar dan is het nog een hele stap om een documentairemaakster een paar jaar lang een letterlijk kijkje in de keuken te bieden.
“Zeker. Toen ik mijn idee voor een documentaire voorlegde aan Noa’s moeder Liora, vertelde ze mij dat ze al met de NTR in gesprek waren over een reportage. Gelukkig voor mij had de NTR wel oren naar een uitgebreider vervolg. En de ouders van Noa wilden graag dat ik dat zou maken: ik speelde zelf vroeger ook viool, ik ken die wereld en er was inmiddels een vertrouwensband. Dat zorgde ervoor dat ik uiteindelijk zo veel van hun gezinsleven en van Noa’s muziekcarrière kon laten zien.”


En zo lang ook... was dat altijd al je plan?
“Het was wel mijn uitgangspunt om het gezin een paar jaar te volgen; dat konden er twee zijn, maar ook vier wat mij betreft. Noa en haar zus zaten in het begin net in de puberteit. Ik zag daardoor in eerste instantie een coming of age verhaal voor me over twee jonge meiden, die onder deze bijzondere omstandigheden opgroeien tot jonge vrouwen. Met als mogelijk eindpunt het moment waarop Noa en Avigal het huis uit zouden gaan. Maar we merkten tijdens het draaien op een gegeven moment dat we naar een afronding toe moesten. En Noa’s naderende platencontract vormde een perfect einde.”

Hoe ontstond het idee om het hele gezin centraal te stellen in de film?

“Door de gesprekken die we met de ouders voerden, merkte ik dat juist dáár het verhaal lag. Noa’s uitzonderlijke talent is zeer bijzonder, maar het gezin betaalt er in zekere zin ook een prijs voor. Logistiek en organisatorisch gezien, maar ook in het vinden van een gelijke aandachtsverdeling tussen de twee zussen.”


Kreeg je de ouders direct mee in dat idee?
“Ze begrepen het niet meteen. Waarom het gezinsleven filmen als je ook de optredens van Noa in al die mooie concertzalen kunt laten zien? Maar ik wist ze ervan te overtuigen om juist die gezinsdynamiek centraal te stellen. En ik vind het heel dapper dat de ouders dat uiteindelijk hebben toegestaan over zo’n lange periode. Ze boden me zelfs toegang tot hun eigen beeldarchief. Onbeperkt neuzen in vijf terabyte aan video-opnames! Die schat aan informatie was echt een cadeautje voor de film. Veel extra werk, maar wel een cadeautje.”


Had je volledige carte blanche voor het eindresultaat?
“Niet volledig, maar dat vond ik ook niet erg. We hadden van tevoren duidelijk de afspraak om een film te maken waar zowel ik als het hele gezin zich in konden vinden. Het was voor hen soms best even slikken als ze beelden zagen. Mijn visie op hun gezin kwam niet altijd overeen met hun eigen gevoel. Maar scènes die er op hun verzoek uit gingen, waren vooral fragmenten waarin Noa bijvoorbeeld een valse noot speelde.”


Vanavond is de première: staat er naast de vertoning van de film nog iets speciaals te gebeuren?
“De première is gecombineerd met de presentatie van Noa’s eerste cd. En ze zal ook spelen. Dus dat wordt heel bijzonder; de familie en ik kijken er ontzettend naar uit!”

A FAMILY QUARTET is te zien tijdens het NFF op zaterdag 23 september om 19:15 in Cinemec Utrecht en op zondag 24 september in Pathé Rembrandtom 17:00.
ga terug