Op 15 maart jl. overleed in zijn geboortestad Den Haag documentairemaker en dichter Vincent Monnikendam op 87-jarige leeftijd. Hij werkte vanaf 1963 tot 1995 voor televisie waarvoor hij onder meer diverse documentaireseries maakte (MOLENWIJK DEN HAAG - 1984, LIJN 6 - 1984, de TIENDEPENNING - 1986 en DE ILLEGALEN - 1993). Ook was hij werkzaam als eindredacteur en commission editor.
In memoriam Vincent Monnikendam
In 1995 startte Vincent Monnikendam zijn loopbaan als onafhankelijk filmmaker. Hij werd in binnen- en buitenland gevraagd als docent en jurylid.
Met MOEDER DAO, DE SCHILDPADGELIJKENDE (1995) maakte Vincent Monnikendam een documentaire compositie van fragmenten uit oude nitraatfilms over het voormalige Nederlands-Indië. De film spitst zich toe op de wijze waarop Nederland in de periode 1912 - 1933 haar kolonie bestierde, hoe zij haar als koloniale onderneming zag en hoe de machtsverhoudingen destijds waren. Aan de zonder geluid opgenomen beelden is een bijzondere geluidsband toegevoegd met natuurlijke geluiden, inheemse muziek en poëzie. De documentaire werd in 1995 bekroond met het Gouden Kalf voor Beste Lange Documentaire en de Grolsch Film Award.
Tien jaar later kwam ZIELEN VAN NAPELS uit. Meer dan 10.000 mensen zochten het filmtheater op om de documentaire te zien die de ziel zoekt van Napels door de Napolitanen zelf aan het woord te laten, zowel armen als rijken, met Caravaggio's schilderij De zeven werken van barmhartigheid als rode draad. Vincent Monnikendam ontving de Kristallen Film.
MOEDER DAO, DE SCHILDPADGELIJKENDE werd afgelopen zondag nog vertoond ter viering van de opening van IDFA’s Documentaire Paviljoen in het Vondelpark.