Ga naar inhoud
Nu kijken

Filmfestival tips voor deze week

Deze week zijn er maar liefst 3 toffe filmfestivals die zeker het bezoeken waard zijn! Alle drie de festivals staan bomvol interessante films en randprogrammering. Om hier makkelijker een weg in te banen hebben wij een paar highlights op een rijtje gezet!

InScience

International Science Film Festival Nijmegen is terug met 53 films over wetenschap die ons anders laten kijken naar de wereld om ons heen. De negende editie vindt plaats van 12 tot en met 17 maart 2024. Het themaprogramma staat dit jaar in het teken van Taal. Met het themaprogramma Van Eigen Bodem presenteert InScience verrassende wetenschapsfilms uit eigen land, daaruit ziet u hieronder drie tips.

Still Mechanisms Common to Disparate Phenomena 59 Joost Rekveld BE 2023 1

Mechanisms Common to Disparate Phenomena; #59

Ongetwijfeld de meest zinderende zit van het festival. De Nederlandse experimentele filmmaker Joost Rekveld maakte een unieke film met met computertechnologie die in de jaren zestig voor militaire doeleinden ontwikkeld werd.

Meneer groenendaal

Meneer Groenendaal

Met het project Toekomstbeelden onderzochten drie filmmakers de kansen en gevaren van technologische innovaties in de zorg. Dit is één van de drie films uit het programma. Meneer Groenendaal is blij is als zijn dochter en kleinkinderen op bezoek komen. Tijdens het diner merkt hij dat er iets niet klopt. Een film over menselijk contact en technologische oplossingen.

Still Mooi gebaar

Een mooi gebaar

Twee korte films van Anja Hiddinga, die zich in haar werk als antropoloog (UvA) en filmmaker voornamelijk bezighoudt met dove mensen en gebarentaal.

Kijk nou… Nee, luister! toont de lange strijd die nodig was om Nederlandse gebarentaal (NGT) erkend te laten worden als officiële taal.
Imaginings is een reeks poëtische zelfportretten in Nederlandse Gebarentaal. Jonge Doven vertellen over hun dromen voor zichzelf en de wereld.

IDFA Vondelparkpaviljoen

Van 16 t/m 23 maart wordt IDFA Vondelparkpaviljoen officieel geopend met een nieuwe naam en een bijzonder programma samengesteld door acht vooraanstaande, in Nederland gevestigde kunstenaars. Hieronder drie tips uit de programmering.

Still curacao

Curaçao

Deze documentaire duikt onder in de Hollandse gemeenschap op de voormalige Nederlandse kolonie Curaçao. De Nederlanders lijken op het eerste gezicht weinig op te hebben met het eiland. De zwarte en witte eilandbewoners op Curaçao spreken elkaar nauwelijks. In de film wordt langzaam duidelijk dat de Nederlanders nauwelijks notie blijken te hebben van hun eigen aandeel in de geschiedenis op het eiland. En al helemaal niet van de verstrekkende gevolgen daarvan op de huidige samenleving. Curaçao legt daarmee de onaangename kanten bloot van het karakter van een handelsvolk dat altijd denkt als enige het juiste voorbeeld te geven.

Still Moeder Dao de schildpadgelijkende Vincent Monnikendam NL 1995 1

Moeder Dao, de schildpadgelijkende

Een compilatie van fragmenten uit documentaires en propagandafilms die Nederlanders in de periode tussen 1912 en 1932 in hun voormalige kolonie Indonesië maakten. De film plaatst het leven van de koloniale overheersers, die in smetteloos witte kostuums bevelen uitdelen en in rijkdom leven, tegenover de hopeloze situatie van de inheemse bevolking, die het slachtoffer is van een brute economische exploitatie.

Still figure

Jong Fruit

Een dag vormgegeven door het collectief Jong Fruit, zes jongeren met een passie voor film. Ze stelden een programma van films samen die iets te maken hebben met het vinden van je eigen identiteit.

Figure
In een atelier komt een houten mannequin langzaam tot leven. Het figuurtje wordt zich steeds bewuster van zijn lichaam. Korte ontroerende stopmotionfilm over identiteit en vrijheid, gemaakt met oog voor schoonheid en detail.
The Story of Ne Kuko

Rond 1878 werd denkisi van de Congolese chef Ne Kuko ontvreemd. De diefstal van dit object met spirituele krachten was niet alleen een groot verlies voor Ne Kuko, het ontwrichtte ook de lokale gemeenschap.

VERS Film Festival

Bij het VERS Film Festival staan van 15 t/m 17 maart de films van nieuwe makers centraal. De selectie van zestien korte films vormt een veelzijdige mix aan thema’s, genres en technieken. Fictie, documentaire, experimenteel; het kan allemaal, zolang het één van de eerste drie films van de regisseur is. Films die nog niet eerder voor publiek zijn vertoond staan naast internationale filmfestivalfavorieten en getalenteerde beeldmakers van verschillende leeftijden, genders, afkomsten en opleidingen krijgen de kans hun film op het witte doek te presenteren aan (film)professionals en publiek!

Tijdens het VERS Film Festival is de gehele selectie van vijftien films verdeeld over 3 filmblokken, inclusief Q&A met de makers. De tips hieronder komen alle drie uit een ander filmblok.

Still Hallelujah Amsterdam

Hallelujah Amsterdam!

In het bruisende Amsterdam worstelen zes mensen met hun onvermogen om liefde te uiten. Een gebroken hart is onvermijdelijk, maar hoe kun je ervan genezen? Een Amsterdamse chansonnier weet van aanpakken.

Still oog om oog

Oog om oog

In deze film noir-achtige korte film komt een postbode in de verleiding stiekem andermans brieven te lezen. Als hij in de liefdesbrieven van zijn buurvrouw geheime berichten ontdekt, komt hij in een paranoïde toestand terecht.

Still fin

Fin

Wanneer de bloei van zijn leven plotseling tot stilstand komt, worstelt Sam (17) met vragen waar alleen zijn beste vriend Fin (18) zou kunnen beantwoorden. In de kwetsbare tijd waarin jongeren losbreken van thuis en vriendschap de belangrijkste ondersteuning wordt, verliest Sam zijn beste vriend Fin. Niet wetende hoe hij hier mee om moet gaan in een omgeving waarin het leven voor de rest van de wereld gewoon doorgaat, vlucht hij naar de plek waar hij zich het meest verbonden voelt met zijn beste vriend. Op hun vertrouwde hangplek bij het bosmeertje zoekt Sam de confrontatie op met zijn verlies.

ga terug