Ga naar inhoud
Nu kijken

Oscar tips van eigen bodem

Vannacht stond in de Verenigde Staten weer de uitreiking van de Oscars op de planning, en guess what? De Nederlandse Hoyte van Hoytema wist één van deze prestigieuze prijzen binnen te slepen voor zijn cinematografie in de succesvolle film Oppenheimer! Al eerder wonnen Nederlandse producties een Oscar! Welke? Dat lees je hieronder. En omdat deze helaas niet online te streamen zijn, hebben we ook een leuke tiplijst met een aantal van Nederlands meest recente Oscar inzendingen voor Beste Buitenlandse Film.

  • De korte documentaire Glas door Bert Haanstra won al een Oscar voor Beste korte Documentaire in 1958 en neemt je mee in het maakproces van glas. Zo kan je onder andere zien hoe glas geblazen wordt, maar ook hoe machines voor het fabriceren van glas gebruikt kunnen worden.
  • De aanslag is een Nederlandse speelfilm uit 1986 van Fons Rademakers en vertelt het verhaal van een tragische nacht tijdens de Tweede Wereldoorlog en de levenslange gevolgen ervan. Het scenario van de film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Harry Mulisch uit 1982. In 1987 won de film een Oscar in de categorie Beste Buitenlandse Film.
  • De Nederlandse dramafilm Antonia won een Oscar in 1996 voor de Beste Buitenlandse Film. Een verhaal over vier generaties vrouwen rondom thema’s als vriendschap, liefde en andere diverse uitdagingen.
  • Mike van Diem’s Karakter verkent de complexe relatie tussen een strenge vader en zijn zoon in het vooroorlogse Nederland. Deze diepgaande en emotioneel geladen film bewees opnieuw de kracht van Nederlandse cinema en won in 1998 een Oscar in de categorie Beste niet-Engelstalige Film.
  • Father and Daughter is een geanimeerde, korte film door de Nederlander Michaël Dudok de Wit en haalde een Oscar binnen in 2001 voor Beste Korte Animatiefilm. Een jong meisje wordt al vroeg in haar leven achtergelaten door haar vader, maar merkt naarmate de tijd vordert, dat ze toch altijd een diep verlangen naar hem blijft houden.
Still Antonia Still Antonia

Oscar inzendingen

Nederland zendt ook ieder jaar films in die vervolgens hopelijk genomineerd worden of natuurlijk, in het beste geval, in de prijzen vallen. Hieronder staan 3 van deze films die zeker de moeite waard zijn om zelf eens te bekijken.

Still De tweeling

De tweeling (inzending 2003)

Een tweeling wordt gescheiden en groeit op in verschillende millieus. Wanneer de zusjes elkaar in tijdens de Tweede Wereldoorlog ontmoeten blijken ze van elkaar vervreemd. Decennia later probeert Anna zich te herenigen met haar koppige zus Lotte.

Still_Narcosis

Narcosis (inzending 2022)

Een vader komt tijdens een professionele duik niet meer boven. Zijn gezin blijft ontredderd achter, zonder kans om afscheid te nemen. Hoe vinden ze een manier om hiermee om te gaan?

Still_The Paradise Suite

The Paradise Suite (inzending 2015)

De levens van verschillende personages met diverse achtergronden, die allen om uiteenlopende redenen in Amsterdam verzeild zijn geraakt, raken onomkeerbaar met elkaar verbonden.

ga terug