Ga naar inhoud

Festivaljournaal 24/9

Zondagmiddag veranderde de Stadsschouwburg voor even in een dierentuin, want de giraf uit DIKKERTJE DAP was op bezoek! In de NFF Huiskamer werd er die middag volop gekleid: de hele middag konden kleine en grote kinderen naar hartenlust hun eigen Gouden Kalfjes bouwen. Valentijn de Hingh was Blikverruimer van de dag en ging het gesprek aan over gender. De NFF Volkskrantdag bood weer een hele dag aan de beste films en de dag werd afgesloten met opnieuw een gezellige talkshow!


Giraffensjaals, giraffenjurkjes, giraffenonesies; niks was te gek tijdens de première van DIKKERTJE DAP. Een kaketoe en papegaai begroetten mensen aan het begin van de rode loper en eenmaal binnen was de giraf uit de film te zien.Het was één grote beestenboel. Ster van de middag? Hoofdrolspeler Liam de Vries, in giraffenjasje met bijbehorende strik.

NFF Blikverruimer Valentijn de Hingh ging vandaag in het Festivalpaviljoen als gastprogrammeur in gesprek met Tinca Polderman (VU Amsterdam) en Baudewijntje Kreukels (Kennis- en Zorgcentrum voor Genderdysforie) over gender en genderidentiteit. De wetenschappelijke gasten vertelden over het onderscheid tussen lichamelijkheid (sekse) en betekenisgeving (gender). Hoe komt het dat deze soms niet hetzelfde zijn? Is dat genetisch bepaald of komt het door de omgeving? Het antwoord hebben ze nog niet, maar Tinca en Baudewijntje gaven wel een kijkje in het onderzoek dat zij doen en gedaan hebben. ‘s Avonds sprak Valentijn over gender, aan de hand van fragmenten uit onder andere GENDERBENDE, MA VIE EN ROSE en THE JERRY SPRINGER SHOW. Een van de boodschappen die Valentijn overbracht is dat wanneer dingen genderneutraal worden gemaakt, dit niet betekent dat hokjes als man en vrouw niet meer bestaan. Het gaat er om dat de vanzelfsprekendheid van de hokjes eraf gaat. Na dit gesprek schoof Valentijn later die avond aan bij Nadia Moussaid tijdens de NFF Talkshow.

ga terug