Interviews

De 7 Gouden Vragen aan.. Shariff Korver

Shariff Korver fotograaf Joes Brauers liggend Foto: Joes Brauers

In de rubriek De 7 Gouden Vragen Aan… stellen we vragen aan makers uit de wereld van film, tele­visie en digi­tale cultuur. Dit keer spraken we Shariff Korver over het de door hem geregis­seerde ­film Do Not Hesi­tate, zijn vak en de Neder­landse film.

Do Not Hesi­tate is een van de zeven landelijke festi­val­premières tijdens het Neder­lands Film Festival. Op zaterdag 25 september gaat de film in première. Koop hier je tickets voor de première bij jou in de buurt.

1. Wat is voor jou het meest memo­ra­bele moment uit je carrière tot nu toe?

De draaiperiode van Do Not Hesi­tate was er eentje om niet snel te vergeten. De hoofd­lo­catie was op een paar duizend meter hoog, tussen de bergen. Om daar te komen moesten we elke dag 45 minuten heen- en teru­gri­jden door een prachtig land­schap. We verbleven met z’n allen in een klein en afgelegen Grieks dorpje, waar bijna alle mannen bewapend en in mili­taire kleding rond­liepen. Een erfenis die de bewoners van hun voorouders kregen, nadat dat dorp tijdens de 2e werel­doorlog hard getroffen was door de nazi’s. Nooit meer zouden ze aangevallen worden, dus lopen ze 75 jaar later nog steeds met wapens rond. Dat wij uitgerekend daar een film met geweren en uniforms kwamen draaien was pure waanzin.

Het doet ook iets voor de verbinding als je ver van huis gaat filmen. Na een draaidag ga je niet naar huis, maar ga je samen eten, repeteren, sporten, films kijken, etc. Je hebt daar niemand anders behalve elkaar. In die paar maanden dat we daar waren werden we een soort familie, met de nodige ups en downs. Film­maken gaat vaak onder grote druk en met veel tegenslag — denk aan draaidagen die verloren gingen aan wind­stormen, of een acteur die in het zieken­huis moest verbli­jven door een heftige ontsteking. Samen tegen weer­stand vechten brengt mensen samen, en ik voelde bij iedereen de absolute wil om er met z’n allen iets magisch van te maken, zowel van de film als van ons verblijf daar, iets wat eigen­lijk niet meer van elkaar te onder­scheiden was. 

2. Wat weet niemand over jouw vak?

Dat je als regis­seur je eigen film miss­chien wel honderd keer ziet voordat die über­haupt af is. 

3. Welk talent uit jouw vakge­bied moeten we in de gaten houden?

Het barst op dit moment van nieuw en veel­belovend talent in film­land Neder­land. Maar als ik iemand moet uitlichten dan noem ik Zara Dwinger. Je zou kunnen zeggen dat ik bevooro­ordeeld ben omdat ze mijn vriendin is, maar juist omdat ik haar van dichtbij meemaak kan ik beamen hoe getal­en­teerd zij is. Ze combi­neert een inter­es­sante visie op haar onder­w­erpen met een eigen­heid in stijl die heel verfris­send is. Haar film Het meisje dat vervloekt was (gemaakt in de reeks Onze Straat), draait dit jaar op het NFF en is een absolute aanrader.

4. Welk personage uit een van je films zou je willen zijn?

In een zekere zin zit in al mijn hoofd­per­son­ages een beetje van mijzelf, maar ik zou geen van hen willen zijn. Ik probeer namelijk altijd mijn person­ages onher­roe­pelijke fouten te laten maken. Ik doe hen meer pijn dan ik zelf aankan, haha.

Ik heb niet één favoriete film, maar de docu­men­taires van Heddy Honingman komen nu meteen in mij op. Zij heeft een paar echte parels gemaakt”
--Shariff KorverShariff Korver fotograaf Joes Brauers liggend

5. Welke collega nomi­neer jij voor een Gouden Kalf?

Ik nomi­neer Omar Alban, de jonge acteur uit Do Not Hesi­tate. Omar barst van talent en is een hele slimme en fijne acteur om mee samen te werken. Hij is nog onbekend bij een groter publiek en ik hoop dat dat na deze film gaat veran­deren. Niet om zijn bijzonder, persoon­lijk verhaal — hij is hier naartoe gekomen als vluchteling en woont hier pas een paar jaar — maar vanwege de steen­goede acteer­prestatie die hij heeft neergezet in deze film.

6. Wat is jouw favoriete Neder­landse film?

Ik heb niet één favoriete film, maar de docu­men­taires van Heddy Honingman komen nu meteen in mij op. Zij heeft een paar echte parels gemaakt, zoals Crazy over de trau­ma’s van Neder­landse soldaten en Metaal en Melan­cholie over taxi­chauf­feurs in Peru. Films die ik niet snel zal vergeten.

7. Wat is jouw favoriete herin­nering aan 41 jaar NFF?

Tot nu toe waren de Neder­landse premières van mijn films altijd op het NFF, dan laat ik de film voor het eerst zien aan vrienden, familie en collega’s. Daar heb ik bijzon­dere herin­ner­ingen aan, en daarom wordt deze editie ook weer zo span­nend voor mij. Na ander­half jaar kan ik eindelijk de film laten zien aan mensen die me dier­baar zijn.

ga terug

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo Dioraphte