Gouden Kalveren

Het Gouden Kalf, de Grote Prijs van de Nederlandse Film, wordt sinds de eerste editie van het Nederlands Film Festival in 1981 jaarlijks uitgereikt aan onder meer de beste Nederlandse filmmakers, scenarioschrijvers, producenten, acteurs en actrices. De winnaars van de Gouden Kalveren 2020 worden op vrijdag 2 oktober bekendgemaakt.

Jaarlijks wordt het Nederlands Film Festival afgesloten met het Grolsch Gouden Kalveren Gala. Hieronder bekijk je per categorie de namen en titels van alle winnaars sinds de start van de uitreiking in 1981.

Academysysteem & Jury's

De nominaties en de winnaars van de Gouden Kalf Competitie in de categorieën voor speelfilms en lange documentaires worden sinds 2015 bepaald middels het Academymodel, net als bij onder meer de Oscars. Binnen het Academymodel bepaalt een grote groep filmprofessionals, de Academyleden, wie een Gouden Kalf in ontvangst mogen nemen tijdens het Gouden Kalveren Gala. In de andere categorieën voor korte films, korte documentaires, televisiedrama’s en interactieve projecten worden de nominaties en winnaars bepaald door onafhankelijke jury’s die jaarlijks samengesteld worden.

 

Gouden Tegels

De winnaars van het Gouden Kalf in de categorieën Beste Acteur en Beste Actrice worden elk jaar geëerd met een Gouden Tegel op de NFF Filmboulevard in de Utrechtse Vinkenburgstraat. Onder belangstelling van pers én publiek worden de Gouden Tegels onthuld. De eerste negen tegels met handafdrukken werden gelegd in 1999. Bekijk hier het overzicht en de foto’s van de onthullingen op deze ‘Walk-of-Fame’ van afgelopen jaren.