Ons moederland

Shamira Raphaƫla Lange documentaire - 2019 - 73 min.
Vanaf 12 jaar
Discriminatie
Grof taalgebruik

Constant Kusters is de omstreden politiek leider van de extreemrechtse partij de Nederlandse Volks Unie. Aan de hand van zijn dagelijks leven schetst Ons moederland een beeld van de Nederlandse samenleving en haar omgang met ‘de ander’ door de eeuwen heen. Met archiefmateriaal van de Nederlandse geschiedenis en intieme scènes in het extreemrechtse milieu toont deze documentaire een politicus die tot zijn vreugde ziet dat zijn ideeën steeds meer doordringen in de gevestigde orde. De kijker wordt zo de spiegel voorgehouden. In hoeverre is onze vaderlandse geschiedenis een voedingsbodem voor de huidige angst voor nieuwkomers?

 

Deze film is geselecteerd voor het Forum van de Regisseurs, het competitieprogramma voor filmmakers met een uniek stemgeluid en een eigenzinnige visie.

Curatoren Hugo Emmerzael en Inge de Leeuw over Ons moederland: "Shamira Raphaëla vindt hier een indrukwekkende, maar ook afschrikwekkende beeldrijm tussen historisch archiefmateriaal en hedendaagse beeldopnames. Dit weinig verhullende documentaireportret van een neonazistische politicus legt Nederlandse vreemdelingenhaat bloot."

In de online omgeving van het Forum kun je live chatten met de makers, luisteren naar gesprekken tussen curatoren en makers in de podcast Topics en speciale online versies van de interactieve projecten bekijken.

Credits

Productiebedrijf Tangerine Tree
Uitvoerend producent(en)
Koosje de Pooter
Kiyomi Molin
Camera
Montage
Sound Design
Set geluid
Omroep
Productieland(en)
Nederland