Ga naar inhoud
Hoe de Nederlandse politiek twintig jaar heeft gedaan over het besluit een nieuw gevechtsvliegtuig aan te schaffen. Een bizarre geschiedenis vol gekonkel, verborgen agenda's en lobby's van de wapenindustrie.

In 1994 hoort Dirk Starink, materiaalman van de Nederlandse luchtmacht, voor het eerst van de Joint Strike Fighter. Hij ziet een kans, en kan op dat moment nog lang niet weten hoe hoog dit duurste internationale defensieproject aller tijden de gemoederen in Nederland zal doen oplopen. Documentairemaker Robert Oey laat zien hoe de bizarre politieke besluitvorming vol verborgen agenda's, ambtelijk gekonkel en lobby van de industrie, zich over twintig jaar uitstrekt. En hij ziet een patroon: waarom loopt een ambitieus project in Nederland altijd uit op een grote teleurstelling?

Credits

Scenario
Geluidsnabewerking
Productiebedrijf
Zeppers Film & TV
Omroep
NCRV TV

Titel: Vandaag kopen we een vliegtuig
Jaar: 2015
Duur : 53 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Competities: Panorama
Editie: NFF 2015

PolitiekMaatschappij

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.